Újabb vasúti sztrájk kezdődött Németországban"/>
Megjelent: 12 éve

Újabb vasúti sztrájk kezdődött Németországban

Bérköveteléseik alátámasztására csütörtök hajnaltól újabb, ezúttal harminc órás sztrájkba léptek a mozdonyvezetők Németországban. A Német Gazdaságkutató Intézet szerint a legutóbbi, egész napos munkabeszüntetés mintegy 7 millió eurós veszteséget okozhat a vasútnak. A várható károk ezúttal még magasabbak lesznek.

A német mozdonyvezetők munkabeszüntetése már a kora reggeli órákban komoly fennakadásokat okozott, az ország legtöbb pontján megbénult a vasúti közlekedés. Kora reggeli értesülések szerint a sztrájk leginkább a keleti tartományokat sújtotta. Több nagyvárosban, mindenekelőtt Berlinben és Münchenben, valamint Frankfurtban, Hamburgban és Stuttgartban nem közlekedett a városi vasút, az úgynevezett S-Bahn sem, ezúttal is elsősorban a munkavállalókat és a diákokat akadályozva abban, hogy eljussanak munkahelyeikre, illetve iskoláikba.

A mostani munkabeszüntetést több hasonló, úgynevezett figyelmeztető sztrájk előzte meg, a legutóbbira október 12-én került sor. A sztrájkot ezúttal is hosszú tárgyalások előzték meg a német vasút (DB) vezetősége és a mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete (GDL) között. A GDL hosszabb ideje 31 százalékos béremelést követel.

A német vasút vezetősége azonban mindeddig elutasította követeléseiket, illetve jóval kevesebb, mintegy 10 százalékos emelést, továbbá egyszeri, bérjellegű fizetést ajánlott. Ennél többre - mint azt csütörtök reggeli nyilatkozatában is megerősítette - nem hajlandó.

A DB egyfajta szükségtervet léptetett életbe a sztrájk következményeinek enyhítésére. Kora reggeli értesülések szerint szerte az országban mindenekelőtt több száz autóbusz pótlólagos beállításával igyekeztek a közlekedési viszontagságokat enyhíteni. Az embereket személygépkocsik, illetve a föld alatti vasút fokozottabb igénybe vételére szólították fel.

A Német Gazdaságkutató Intézet szerint a legutóbbi, egész napos munkabeszüntetés mintegy 25 millió eurós kárt okozhat a német gazdaságnak, ezen belül mintegy 7 millió eurós veszteséget a vasútnak. A várható veszteségek ezúttal még magasabbak lesznek.

  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Csütörtökig biztosan folytatódik a tömegközlekedési sztrájk Franciaországban

"Messze vagyunk még a történet végétől" - mondta az CFDT szakszervezet vezetője. Teljes cikk

Egy német lap szerint munkahelyek százezreit veszélyeztetheti az elektromobilitás

Egy kutatás szerint 410 ezer munkahely szűnhet meg 2030-ig az elektromobilitás térnyerése miatt. Teljes cikk

Lengyelországban hamarosan bevezethetik a 14. havi nyugdíjat is

A tizenharmadik havi nyugdíjat már idén tavasszal megkaphatják a lengyel nyugdíjasok. Teljes cikk