Újabb vasúti sztrájk kezdődött Németországban"/>
Megjelent: 13 éve

Újabb vasúti sztrájk kezdődött Németországban

Bérköveteléseik alátámasztására csütörtök hajnaltól újabb, ezúttal harminc órás sztrájkba léptek a mozdonyvezetők Németországban. A Német Gazdaságkutató Intézet szerint a legutóbbi, egész napos munkabeszüntetés mintegy 7 millió eurós veszteséget okozhat a vasútnak. A várható károk ezúttal még magasabbak lesznek.

A német mozdonyvezetők munkabeszüntetése már a kora reggeli órákban komoly fennakadásokat okozott, az ország legtöbb pontján megbénult a vasúti közlekedés. Kora reggeli értesülések szerint a sztrájk leginkább a keleti tartományokat sújtotta. Több nagyvárosban, mindenekelőtt Berlinben és Münchenben, valamint Frankfurtban, Hamburgban és Stuttgartban nem közlekedett a városi vasút, az úgynevezett S-Bahn sem, ezúttal is elsősorban a munkavállalókat és a diákokat akadályozva abban, hogy eljussanak munkahelyeikre, illetve iskoláikba.

A mostani munkabeszüntetést több hasonló, úgynevezett figyelmeztető sztrájk előzte meg, a legutóbbira október 12-én került sor. A sztrájkot ezúttal is hosszú tárgyalások előzték meg a német vasút (DB) vezetősége és a mozdonyvezetők legnagyobb szakszervezete (GDL) között. A GDL hosszabb ideje 31 százalékos béremelést követel.

A német vasút vezetősége azonban mindeddig elutasította követeléseiket, illetve jóval kevesebb, mintegy 10 százalékos emelést, továbbá egyszeri, bérjellegű fizetést ajánlott. Ennél többre - mint azt csütörtök reggeli nyilatkozatában is megerősítette - nem hajlandó.

A DB egyfajta szükségtervet léptetett életbe a sztrájk következményeinek enyhítésére. Kora reggeli értesülések szerint szerte az országban mindenekelőtt több száz autóbusz pótlólagos beállításával igyekeztek a közlekedési viszontagságokat enyhíteni. Az embereket személygépkocsik, illetve a föld alatti vasút fokozottabb igénybe vételére szólították fel.

A Német Gazdaságkutató Intézet szerint a legutóbbi, egész napos munkabeszüntetés mintegy 25 millió eurós kárt okozhat a német gazdaságnak, ezen belül mintegy 7 millió eurós veszteséget a vasútnak. A várható veszteségek ezúttal még magasabbak lesznek.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Túl jól sikerült a kurzarbeit Németországban

Jelenleg 5,6 millió német munkavállaló dolgozik részmunkaidőben, vagyis a járulékot fizető népesség 17 százaléka. A német gazdaság... Teljes cikk

Jövő nyárig otthonról dolgoznak a Facebook munkatársai, bónuszt is kapnak

A Google-höz hasonlóan a Facebook is úgy döntött, hosszabb távon elrendeli a távmunkát az irodáiban. Teljes cikk

Európában Romániában bocsátották el a legtöbb szállodai alkalmazottat a járvány miatt

A romániai szállodaiparban dolgozók 29 százaléka vesztette el munkáját. Teljes cikk