Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

ÚTP - a villamosipari szakszervezetek kisebb pakettet akarnak

A Magyar Villamos Művek szakszervezeteinek szövetsége arra kérte a kormányfőt, hogy az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) keretében a rendszerirányító Mavir Zrt.-ből is csak legfeljebb 25 százalék mínusz egy szavazat tulajdont megtestesítő részvénycsomagot adjanak el.

Az ÚTP részleteiről augusztus 31-én Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta, hogy a tervek szerint a Mavir legalább 25 százalék mínusz egy, de legfeljebb 50 százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvényeit jövő szeptember 30-ig jegyezhetnék a befektetők, míg a Mavirt birtokló Magyar Villamos Művek Zrt.-ből 25 százalék mínusz egy szavazat tulajdont jelentő részvénycsomagot lehet majd jegyezni a jövő év november 30-ig.
Az MTI-hez is eljuttatott levél emlékeztet arra az 1995-ben megkötött megállapodásra, amely szerint a privatizáció során a dolgozók kedvezményes részvényvásárlási programban vehetnek részt. A szakszervezeti szövetség megfogalmazása szerint az ÚTP-ben ez a program fejeződik be az MVM és a Mavir részleges privatizációjával.

A napokban jelent meg az a kormányrendelet, ami szerint a Mavir részvényeit az MVM értékesíti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn (MNV) keresztül, így annak értékesítése a jogszabályok szerint közvetlenül nem állami tulajdon eladását jelenti. Ebben az esetben a kedvezményes dolgozói részvényjuttatásra azonban nincs lehetőség.

Major Gábor szakszervezeti elnök-helyettes az MTI kérdésére elmondta, hogy előzetes tárgyalásokat már folytattak erről a témáról a kormánnyal és ígéretet kaptak arra, hogy az 1995-ben kötött megállapodásban foglaltakat teljesítik az ÚTP-ben is.
A levél felhívja a figyelmet arra, az ebben a témában is érvényes megállapodásra, amely konzultációt ír elő a villamosenergia-ipari ágazati szakszervezetek valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Energia Hivatal között.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk