Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

ÚTP - a villamosipari szakszervezetek kisebb pakettet akarnak

A Magyar Villamos Művek szakszervezeteinek szövetsége arra kérte a kormányfőt, hogy az Új Tulajdonosi Program (ÚTP) keretében a rendszerirányító Mavir Zrt.-ből is csak legfeljebb 25 százalék mínusz egy szavazat tulajdont megtestesítő részvénycsomagot adjanak el.

Az ÚTP részleteiről augusztus 31-én Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta, hogy a tervek szerint a Mavir legalább 25 százalék mínusz egy, de legfeljebb 50 százalék mínusz egy szavazati jogot biztosító részvényeit jövő szeptember 30-ig jegyezhetnék a befektetők, míg a Mavirt birtokló Magyar Villamos Művek Zrt.-ből 25 százalék mínusz egy szavazat tulajdont jelentő részvénycsomagot lehet majd jegyezni a jövő év november 30-ig.
Az MTI-hez is eljuttatott levél emlékeztet arra az 1995-ben megkötött megállapodásra, amely szerint a privatizáció során a dolgozók kedvezményes részvényvásárlási programban vehetnek részt. A szakszervezeti szövetség megfogalmazása szerint az ÚTP-ben ez a program fejeződik be az MVM és a Mavir részleges privatizációjával.

A napokban jelent meg az a kormányrendelet, ami szerint a Mavir részvényeit az MVM értékesíti a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn (MNV) keresztül, így annak értékesítése a jogszabályok szerint közvetlenül nem állami tulajdon eladását jelenti. Ebben az esetben a kedvezményes dolgozói részvényjuttatásra azonban nincs lehetőség.

Major Gábor szakszervezeti elnök-helyettes az MTI kérdésére elmondta, hogy előzetes tárgyalásokat már folytattak erről a témáról a kormánnyal és ígéretet kaptak arra, hogy az 1995-ben kötött megállapodásban foglaltakat teljesítik az ÚTP-ben is.
A levél felhívja a figyelmet arra, az ebben a témában is érvényes megállapodásra, amely konzultációt ír elő a villamosenergia-ipari ágazati szakszervezetek valamint a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Energia Hivatal között.
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek
További cikkek
Júniustól megszűnhet a pedagógusok közalkalmazotti státusza

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a törvénnyel a köznevelés eredményességét és színvonalát akarják javítani. A szakszervezetek... Teljes cikk

Tüntetést szerveznek a pécsi egészségügyi szakdolgozók

Bérfejlesztést és jobb munkakörülményeket követelnek az egészségügyi szakdolgozók. Teljes cikk

Egyre kevesebb a járművezető, ezért kiemelten kezeli a toborzást a BKV

A vállalatnál kétezer alatt van a főállású teljes munkaidős autóbuszvezetők száma. Teljes cikk