Megjelent: 13 éve

Változások az adózásban 2006. szeptembertől

Az idén szeptember 1-jén életbe lépő adójogi változásokat a parlament július közepén elfogadta. Az alábbiakban közöljük a fontosabb adóváltozásokat kivonatos formában.

Házipénztár-adó
2007. január 1-jétől lép érvénybe a házipénztár-adó a vállalkozások (vállalkozók) számára. Az adó mértéke 20 százalék, amit a napi záró egyenleg bizonyos szintje fölött kell megfizetni, ez a szint az éves összbevétel 0,8%-a, minimum 300 ezer forint feletti rész (vagyis ezzel az összeggel lehet csökkenteni az átlagos napi készpénz záróegyenleget).A fizetés időpontja az adóév utolsó napját követő 150. nap (május vége), és a társasági adóbevallásban kell bevallani.Házipénztár-adót nem kell fizetni a hitel- és pénzintézeteknek, a közhasznú társaságoknak, a kiemelkedően közhasznú jogállással rendelkező nonprofit gazdasági társaságoknak, az MRP szervezetnek (Munkavállalói Résztulajdonosi Program), a (köz)alapítványoknak, a vízitársulatoknak, a társadalmi szervezeteknek (egyesületek, szakszervezetek), a köztestületeknek, az egyházaknak, a lakásszövetkezeteknek, az iskolai szövetkezeteknek, a szociális szövetkezeteknek, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztáraknak, a felsőoktatási intézményeknek és a diákotthonoknak. EvaAz eva mértéke 15 százalékról 25 százalékra emelkedik. Az emelt adót csak az október 1-je utáni bevétel után kell megfizetni. További változás, hogy az evás vállalkozásokra is vonatkozik a feltöltési kötelezettség (az adót december 20-áig a várható éves adó összegére kell kiegészíteni). (Az evás vállalkozóknak a járulékváltozásokkal is számolniuk kell.)Szeptember 15-éig, október 1-jei hatállyal jelentkezhetnek ki az evából a vállalkozók. Ha valaki kilép az eva-körből, akkor a következő négy évben már nem választhatja az eva-t (a kijelentkezést szeptember 15-éig vissza lehet vonni). Aki eva-alany marad, választhat, hogy az utolsó negyedévben realizált, tényleges bevétele után fizet 25 százalék adót, vagy arányosít és az egész éves pozitív adóalapjának egynegyede után fizet 25 százalékos adót.

Személyi jövedelemadó
Szeptember 1-jétől 20 százalékos forrásadó terheli a kamatnak és a tőzsdei árfolyamnyereségnek minősülő jövedelmeket (a befektetési jegyek és hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok tőzsdei átruházása esetén is keletkezik kamatjövedelem, de adómentes marad a nyugdíj-előtakarékossághoz kapcsolódó megtakarítások kamata és árfolyamnyeresége, illetve a lakástakarékpénztárban elhelyezett betétek kamata).

Juttatások, kedvezmények
A természetbeni juttatások adója emelkedik 54%-ra, ami a 2007. január 1-jétől a munkáltatónál adóköteles béren kívüli juttatásokra is vonatkozik. Természetbeni juttatásként (54%-kal) adózik a cégtelefon magáncélú használata is 2007-től, itt lehetőség van a tételesen elkülönítésre, vagy pedig a telefonszámla 20 százaléka számít bevételnek. Az Európai Bizottság döntése alapján szeptember 1-jétől a telefon áfájának 70 százaléka lesz levonható (addig 50 százalék volt).Jövőre megszűnik a felnőttképzés és a számítógép-beszerzés kedvezménye, valamint a szellemi tevékenység kedvezménye. A 2007. január 1-jét követően felvett lakáscélú hitelek törlesztéséhez már nem vehető igénybe adókedvezmény (a korábbi hitelfelvétel alapján megszerzett jogosultság változatlan feltételekkel érvényesíthető még öt évig).Több kedvezményt kötnek jövedelemkorláthoz, ez a jövedelemhatár viszont egységesen 3 millió 400 ezer forintra csökken, és összesen évi 100 ezer forint adókedvezmény vehető igénybe.

Nyugdíj
2007-től a nyugdíj adóterhet nem viselő járandóságnak minősül, vagyis ha a nyugdíjas más jövedelmet is szerez, összevont jövedelmébe a nyugdíja is beszámít, de az arra jutó - adótábla szerint számított - adó levonható.

Általános forgalmi adó
Januártól a felső áfakulcs 25 százalékosról 20 százalékosra csökkent, most 15-ről 20 százalékosra emelkedett a középső sáv (a középső sáv tehát tulajdonképpen megszűnt).

Jövedéki adó
A jövedéki adó három lépésben, 2006 szeptembertől, 2007 áprilistól és szeptembertől emelkedik. A cigaretta jövedéki adója 2006-ban 5,7 százalékkal, a szeszesitaloké 7 százalékkal nő (kivéve: bor), 2007-ben a cigaretta jövedéki adója újabb 2,7-2,7 százalékkal emelkedik két lépésben.

Gépjárműadó
Az adó alapja az önsúlyról a kocsi teljesítményére változik és függ az autó életkorától. Az új szabályok szerint az első három évben évi 21 000, a 4-7. évben 18 200, a 8-11. évben 14 000, a 12-15. évben 11 200, míg a 16. évtől 8400 forint lesz az adó.

Társasági adó
Új adónem az ún. elvárt adó, aminek az alapját az eladott áruk beszerzési értékével és a külföldi telephelynek betudható bevétellel csökkentett összes bevétel két százaléka képezi, ha a társasági adó alapja egyébként nem éri el ezt a szintet.Mentesülnek az adó alól az MRP szervezetek, a (kiemelkedően) közhasznú társaságok, a vízitársulatok, a (köz)alapítványok, a társadalmi szervezetek, a köztestületek, az egyházak, a lakásszövetkezetek, felsőoktatási intézmények (diákotthonok), önkéntes kölcsönös biztosítópénztárak, iskolaszövetkezetek.Mentesülhetnek még az újonnan alakult vállalkozások is az első adóévben, azok a cégek, amelyeknek jövedelme, piacvesztés miatt marad el az elvárt mértéktől (árbevételük a megelőző évhez képest legalább 25 százalékkal csökkent), illetve azok, akiket az adóévben vagy a megelőző évben elemi kár (árvíz, jégverés) sújtott.

Külön (szolidaritási) adó
A magánszemélyek közül az évi 6 millió forint fölötti jövedelemmel rendelkezőknek kell a 36 százalékos adó felett további 4 százalékot fizetni, vagyis az adó 40 százalékos lesz.A nyereséges vállalkozásokat és vállalkozókat terhelő külön adót szeptember 1-jétől kell fizetni. Az adó mértéke az adóalap 4 százaléka. A különadóra háromhavonta adóelőleget kell fizetni, és az adóév végén fel kell tölteni a várható szintre.Lois Ákos

  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek