Változik a foglalkoztatási törvény"/>
Megjelent: 13 éve

Változik a foglalkoztatási törvény

Változott a foglalkoztatási törvény január elsejével: az európai uniós elvárásokhoz igazodnak az álláskeresők elhelyezkedését segítő támogatások, az állami foglalkoztatási szolgálat megyei elrendezése pedig regionálissá alakul.

A törvénymódosítás szerint az álláskeresők foglalkoztatására vállalkozó munkáltatók egységes bér- és járulékkedvezményt vehetnek majd igénybe a különféle munkaerőpiaci helyzetű csoportoknál egyaránt. Az alapkövetelmény, hogy az európai uniós ismérvekkel meghatározott hátrányos helyzetű személyek foglalkoztatásakor a bér- és járulékkiadás 50 százalékos mértékéig, bizonyos esetben 60 százalékáig nyerhető el a támogatás. A támogatáshoz legalább egy éves foglalkoztatási kötelezettséget kell vállalnia a munkáltatónak.

Marad a 100 százalékos támogatás

A munkaerőpiaci programoknál viszont továbbra is elérheti a támogatás összege a 100 százalékot. A jelenlegi szabályok szerint a munkáltatók az álláskereső hátrányos helyzetétől függően jutottak hozzá 50-100 százalék közötti bér- és járulékátvállaláshoz. Szabály volt az is, hogy a támogatott időszakkal egyező nem támogatott foglalkoztatást is vállalniuk kell.

Az 50-100 százalék közötti támogatás attól függően volt nyújtható, hogy milyen álláskeresőt kívánt felvenni a munkáltató. A 45 év felettieknél például az átlagosnál kedvezőbb bértámogatást hagyott jóvá az adott munkaügyi kirendeltség, az 50 év felettieknél kedvezőbb járulékátvállalás érvényesülhetett. A részmunkaidős foglalkoztatásnál a bér- és járulékköltségek 75 százalékához adtak támogatást. A rehabilitációs foglalkoztatásnál a támogatott foglalkoztatás első harmadában a bér- és járulékköltség, a második harmadában a bérköltség, a harmadik harmadban a járulékköltség volt átvállalható.

A pályakezdők munkatapasztalat szerzéséhez a munkabér 50-100 százalékos mértékben volt átvállalható. Ha a munkáltató az elbocsátás helyett tartotta fent az adott munkahelyet, a bér és járulékai 25-75 százalékát igényelhette, de a támogatás bizonyos esetben elérhette az 50-90 százalékot. Még a munkaerő-kölcsönzéssel történő foglalkoztatáshoz is elnyerhető volt a bér és járulékai 50 százalékáig támogatás.

A törvénymódosítás szerint a munkaerő-kölcsönzésre csak belföldi székhellyel, fiókteleppel rendelkező, regisztrált cég vállalkozhat. A módosítás a képzés ideje alatt igénybe vehető keresetpótló juttatás mértékét megemeli a minimálbér 60 százalékáról annak 100 százalékára. Ez nagyobb ösztönzést adhat a képzésben való részvételre.

Átalakuló álláskeresési megállapodás

Változik az álláskeresési megállapodás megkötésének gyakorlata is. Ezt a megállapodást csak azoknak az álláskeresőknek kell megkötniük a helyi munkaügyi kirendeltséggel, akik álláskeresési támogatásban, rendszeres szociális segélyben részesülnek. A megállapodás megköthető akkor is, ha ez célszerű az álláskereső együttműködési hajlandósága erősítéséhez. Nem kell a regisztráltak között szerepeltetni majd azokat az álláskeresőket, akik nem vállalják az együttműködést a kirendeltséggel, nekik felróható okból nem fogadják el az állásajánlatokat.

A törvénymódosítás foglalkozik az állami foglalkoztatási szolgálat megyei intézményrendszerének regionálissá alakításával. Szabályozza, hogy mely intézmények hogyan képviseltessék magukat a regionális munkaügyi tanácsokban. A törvénymódosítás meghatározza, hogy a regionális munkaügyi tanácsoknak milyen jogaik vannak a Munkaerőpiaci Alapból a régióra jutó decentralizált alap felhasználásában.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek