Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Várja az új kormányt az OÉT-be az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége

A szakszervezetek és az új kormány munkája akkor kezdődik majd, ha a megalakult kabinet képviselője, remélhetőleg a miniszterelnök megjelenik az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, és egy indító tárgyalást folytatnak - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke.

images

images

Így az Autonómok egyelőre nem is fogalmaznak meg kérdéseket, hogy mit várnak el az Orbán-kormánytól - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Borsik János leszögezte: az ASZSZ akárcsak korábban, úgy a jövőben sem köt megállapodást semmilyen párttal, mert változó értékrendjüket és filozófiájukat nem veheti alapul az érdekvédelem konstans értékeihez.

Mint Borsik János fogalmazott, az viszont teljesen mindegy, hogy melyik párt és hogyan alakít kormányt, a kabinet partnere kell hogy legyen a szakszervezeteknek, és ez visszafelé is igaz. Közös dolgokról van szó, és nem mindegy, hogyan alakulnak ezek az egyeztetések, milyen pozitív vagy negatív hatása lesz a társadalomra, elsősorban a munkavállalókra.

Az ASZSZ elnöke más témára térve elmondta, hogy a világban kialakult pénzügyi gazdasági válság a legnagyobb veszteséget az ipari szféra munkavállalóinak okozta Magyarországon. A közalkalmazottak, köztisztviselők helyzetüknél fogva viszonylag védettebbek voltak, náluk 7-8 százalékos reálbércsökkenés történt, akárcsak a szállításokkal foglalkozó szolgáltató cégek dolgozóinál.

Borsik János úgy vélekedett, hogy a KSH által közölt legutóbbi 11,4 százalékos hazai munkanélküliségi ráta valószínűleg a "gödör alja", és 1-2 százalékkal várhatóan nem romlik tovább. Németországban, amely legfontosabb exportpartnerünk, már kedvező mutatók figyelhetők meg, és ez bizonyos csúszással majd a magyar beszállítóknál is jelentkezni fog, ami kedvező hatással lesz a munkaerőpiacra is - húzta alá a szakszervezeti vezető.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter