Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Várja az új kormányt az OÉT-be az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége

A szakszervezetek és az új kormány munkája akkor kezdődik majd, ha a megalakult kabinet képviselője, remélhetőleg a miniszterelnök megjelenik az Országos Érdekegyeztető Tanácsban, és egy indító tárgyalást folytatnak - mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke.

images

images

Így az Autonómok egyelőre nem is fogalmaznak meg kérdéseket, hogy mit várnak el az Orbán-kormánytól - tette hozzá a szakszervezeti vezető.

Borsik János leszögezte: az ASZSZ akárcsak korábban, úgy a jövőben sem köt megállapodást semmilyen párttal, mert változó értékrendjüket és filozófiájukat nem veheti alapul az érdekvédelem konstans értékeihez.

Mint Borsik János fogalmazott, az viszont teljesen mindegy, hogy melyik párt és hogyan alakít kormányt, a kabinet partnere kell hogy legyen a szakszervezeteknek, és ez visszafelé is igaz. Közös dolgokról van szó, és nem mindegy, hogyan alakulnak ezek az egyeztetések, milyen pozitív vagy negatív hatása lesz a társadalomra, elsősorban a munkavállalókra.

Az ASZSZ elnöke más témára térve elmondta, hogy a világban kialakult pénzügyi gazdasági válság a legnagyobb veszteséget az ipari szféra munkavállalóinak okozta Magyarországon. A közalkalmazottak, köztisztviselők helyzetüknél fogva viszonylag védettebbek voltak, náluk 7-8 százalékos reálbércsökkenés történt, akárcsak a szállításokkal foglalkozó szolgáltató cégek dolgozóinál.

Borsik János úgy vélekedett, hogy a KSH által közölt legutóbbi 11,4 százalékos hazai munkanélküliségi ráta valószínűleg a "gödör alja", és 1-2 százalékkal várhatóan nem romlik tovább. Németországban, amely legfontosabb exportpartnerünk, már kedvező mutatók figyelhetők meg, és ez bizonyos csúszással majd a magyar beszállítóknál is jelentkezni fog, ami kedvező hatással lesz a munkaerőpiacra is - húzta alá a szakszervezeti vezető.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk