Megjelent: 5 éve

Vasárnapi zárva tartás: Európa megosztott

Megváltozik az élet március 15-től. Az Országgyűlés elfogadta a vasárnapi pihenőnapról szóló törvényt. A nagy üzletek nem nyithatnak ki, csak a kis családi vállalkozásban működő boltok. Európa több országában évek óta zajlik a vita, enyhítsenek-e a vasárnapi zárva tartás szigorán.

images

Franciaországban a jelenlegi kétszeresére emelnék azon vasárnapok számát, amikor a boltok nyitva lehetnének.

"Mindenkinek el kell fogadnia, hogy ha valami rosszul működik, negatív hatást gyakorol a gazdaságra és a foglalkoztatásra, akkor azon változtatni kell, akkor is, ha ez néhány érdekcsoport számára nem tetszik" - így érvelt a francia kormányfő, Manuel Valls a vasárnapi zárva tartás szigorának enyhítése mellett.

Ausztriában évek óta vitáznak arról, hogy az 1967-ben bevezetett szigorú vasárnapi nyitvatartási tilalom részleges feloldásának pozitív hatása lenne-e a turizmusra, kereskedelemre. Walter Ruck kamarai elnök szerint Bécsben körülbelül 800 új munkahelyet és 140 millió euró többletbevételt hozna a vasárnapi nyitva tartás.

Németországban 2007 óta a szövetségi államok dönthetnek vasárnapi nyitva tartás ügyben. Az unióban Belgiumban, Hollandiában és Spanyolországban korlátozzák szigorúan a vasárnapi nyitva tartást.

Így változik a boltok nyitva tartása március 15-től

A jogszabály szerint március 15-étől a hét utolsó napján azoknak az üzletnek zárva kell tartania, ahol nem a tulajdonos vagy annak családtagjai dolgoznak és az üzlet nagyobb 200 négyzetméternél.
De lesznek kivételek: így kiflit, kenyeret, benzint, virágot, újságot vasárnap is lehet majd venni, és a szórakozóhelyek, mozik, éttermek is nyitva lesznek. A pihenőnapra vonatkozó törvény ezen kívül kivételként nevezi meg az adventi időszakot. Ilyenkor bármely bolt nyitva lehet, ugyanakkor plusz bért kell majd fizetni az ekkor dolgozóknak.

Az MSZP természetesnek tartja azt a törekvést, hogy legyen szabad a vasárnap, de szerintük a magyar munkavállalók legnagyobb része erre még nem áll kész. - Ma nem azért dolgoznak az emberek vasárnap, mert ez a hobbijuk, vagy mert nem tiltja a törvény, hanem azért, mert kénytelenek vasárnap dolgozni ahhoz, hogy megélhessenek - fogalmazott Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes.

Az LMP szerint a vasárnapi zárva tartás az eddiginél is rosszabb helyzetbe hozza a kereskedelemben dolgozókat. - A mérleg egyik serpenyőjében a dolgozóknak a pihenése, feltöltődése, a családok megerősítése, a vasárnapi együttlét áll, viszont a másik serpenyőben pedig a dolgozók munkahelye - mondta Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselő.

A Demokratikus Koalíció, az Együtt, a PM és a Magyar Liberális Párt független képviselői sem támogatták a jogszabályt.

InfoRádió/M1 Híradó
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter