Megjelent: 13 éve

Világbank: súlyos munkaerőhiány fenyeget

A Világbank legújabb jelentése szerint súlyos munkaerőhiánnyal kell számolniuk a kelet-közép-európai országoknak, mivel a nyugati országok lecsapják a kezükről a szakembereket - írja a Magyar Hírlap.

A munkanélküliség és a munkaerőhiány egyszerre nehezíti meg a 2004 óta csatlakozó tíz ország helyzetét. Az olyan ágazatokban, mint az építőipar, tömeges elvándorlással kell számolniuk, miközben a lakosság jelentős része inaktív. Egyrészt azért nem tud munkát vállalni, mert nem rendelkezik azzal a szaktudással, amire a munkáltatónak szüksége volna, ezekben az országokban ugyanis az oktatáspolitika köszönő viszonyban sincs a piac valós igényeivel. Másrészt azért, mert nem érdekeltek a munkáltatók abban, hogy új munkaerőt vegyenek fel.

A Világbank szakértői három lépést javasolnak a munkaerő-piaci helyzet orvoslására: közép-európai kormányoknak a munkavállalásra való ösztönözés érdekében meg kell reformálniuk a társadalombiztosítási rendszereket, javítaniuk kell a szakképzés színvonalán és fokozniuk a belső mobilitást. A harmadik javaslat szerint pedig ezeknek az országoknak külföldi munkaerővel kellene feltölteni a hiányszakmákat.
Ilyen ágazat az építőipar és az egészségügy is.

Magyar Hírlap
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter