Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Világbank: súlyos munkaerőhiány fenyeget

A Világbank legújabb jelentése szerint súlyos munkaerőhiánnyal kell számolniuk a kelet-közép-európai országoknak, mivel a nyugati országok lecsapják a kezükről a szakembereket - írja a Magyar Hírlap.

images

A munkanélküliség és a munkaerőhiány egyszerre nehezíti meg a 2004 óta csatlakozó tíz ország helyzetét. Az olyan ágazatokban, mint az építőipar, tömeges elvándorlással kell számolniuk, miközben a lakosság jelentős része inaktív. Egyrészt azért nem tud munkát vállalni, mert nem rendelkezik azzal a szaktudással, amire a munkáltatónak szüksége volna, ezekben az országokban ugyanis az oktatáspolitika köszönő viszonyban sincs a piac valós igényeivel. Másrészt azért, mert nem érdekeltek a munkáltatók abban, hogy új munkaerőt vegyenek fel.

A Világbank szakértői három lépést javasolnak a munkaerő-piaci helyzet orvoslására: közép-európai kormányoknak a munkavállalásra való ösztönözés érdekében meg kell reformálniuk a társadalombiztosítási rendszereket, javítaniuk kell a szakképzés színvonalán és fokozniuk a belső mobilitást. A harmadik javaslat szerint pedig ezeknek az országoknak külföldi munkaerővel kellene feltölteni a hiányszakmákat.
Ilyen ágazat az építőipar és az egészségügy is.

Magyar Hírlap
Follow hrportal_hu on Twitter