Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 6 éve

Zárva volt ma az Eiffel-torony a dolgozók sztrájkja miatt

Tizenegyedik alkalommal vonultak több tízezren utcára a szakszervezetek felhívására kedden Franciaországban, hogy tiltakozzanak a munkajogi reform ellen. Párizsban ismételten egy erőszakos incidens kísérte a felvonulást.

images

Miután az öt nappal ezelőtt betiltott, majd mégis engedélyezett, de a belügyminiszter javaslatára lerövidített, 1,6 kilométer hosszú útvonalon való menetelésen nem történtek incidensek, a rendőrség ismét a hagyományoknak megfelelően egy majdnem 3 kilométeres útvonalon engedélyezte a felvonulást a belváros keleti részében.

Annak ellenére, hogy a felvonulást a fővárosban 2500 rendőr és csendőr biztosította, mintegy kétszáz, fekete ruhába öltözött, arcát maszkkal eltakaró kapucnis fiatal jelent meg a menet élén és utcakövekkel dobálta meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. A rövid incidenst követően azonban több összetűzés nem történt. A biztonsági erők már a gyülekezés alatt 27 embert előállítottak a tömegből.

A szervezők szerint Párizsban 55 ezren tiltakoztak, a rendőrség 14-15 ezer tiltakozót számolt össze. A múlt héten a rendőrség szerint 19-20 ezren, a szervezők szerint 60 ezren voltak.

Kedd délelőtt több nagyvárosban, így Marseille-ben, Lyonban, Rennes-ben és Le Havre-ban is voltak megmozdulások, ott nem történtek incidensek.

Párizsban nem nyitott ki az Eiffel-torony a dolgozók sztrájkja miatt.

A szakszervezetek hónapok óta tiltakoznak a kormányzat munkaerő-piaci reformtervei ellen, melyekkel rugalmasabbá szeretné tenni a foglalkoztatást. Az érdekképviseletek szerint viszont ez csorbítaná a munkavállalók és a szakszervezetek jogait, megnövelné a munkaidőt, s megkönnyítené a kirúgásokat.

A kormányzat továbbra sem hajlandó a törvénytervezetet visszavonni vagy a legfőbb pontjait módosítani, de a hét folyamán Manuel Valls miniszterelnök fogadja valamennyi szakszervezet vezetőjét.

Annak ellenére, hogy a megmozdulás érezhetően kezd kifulladni, Philippe Martinez, a legradikálisabb szakszervezet, a CGT vezetője július 5-re már meghirdette a következő országos tiltakozónapot, amikor is a törvénytervezet második olvasásban kerül a nemzetgyűlés elé.

A sztrájkok egyébként március óta folytatódnak a közlekedésben, az energiaszektorban és a hulladékszállításban, de nem okoznak jelentős fennakadásokat a labdarúgó Európa-bajnokság eseményeiben.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rengeteg állás elveszett a német gasztronómiában

Csökkent a bárokban, éttermi szolgáltatásokban foglalkoztatottak száma, és szakmunkástanulóból is kevesebb van az országban. Teljes cikk

Ukrajnában felfüggesztik a beoltatlan egészségügyi, közintézményi alkalmazottak munkaviszonyát

Az országban novemberig körülbelül 2800 pedagógust függesztettek fel az állásából, amiért nem vette fel az oltást. Teljes cikk

Az iskolák fele bezárhat a tanárok sztrájkja miatt Franciaországban

A szakszervezetek elégedetlenek a járványhelyzet kezelésével. Teljes cikk