Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

2,5 milliárd forint új munkahelyek támogatására

A Munkaerőpiaci Alap 2,5 milliárd forinttal támogatja az új munkahelyek létesítését, az erre vonatkozó pályázatokat most tette közzé a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján - ismertette szerdán Csizmár Gábor államtitkár.

images

images

A három pályázat közül az egyik 1,8 milliárd forinttal támogatja új munkahelyek beruházással, fejlesztéssel történő létrehozását. A másik 200 millió forinttal kis beruházás igényű munkahelyek létesítéséhez ad bér- és járuléktámogatást. A harmadik 500 millió forintból távmunkahelyek létesítését segíti. Az első pályázat eredményeként körülbelül kétezer, a második révén 200-250, a harmadik hatására 770 új munkahely létesítésére számítanak - jegyezte meg az államtitkár.

Az új munkahelyek fejlesztéssel történő létesítéséhez a múlt évben is 1,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Ebből a pénzből akkor 1.815 munkahely létesítését vállalták a sikeresen pályázó munkáltatók. A múlt évben ezt a lehetőséget még kiegészítették a Munkaerőpiaci Alap megyei decentralizált részéből, illetve a Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzattal közösen 240 millió forintot fordíthattak három megyében, így Békés, Nógrád, valamint Somogy megyében, az új munkahelyek létesítésére. A három pályázat eredményeként 2.350 új munkahely létesülhetett.

A múlt évben is az idei tervekhez hasonló nagyságrendben támogatták a kisberuházás igényű új munkahelyek létesítését bér- és járulékok átvállalásával, valamint hasonló összeggel a távmunkahelyek létesítését. A múlt évben 715 távmunkahely létesülhetett a támogatás segítségével. Összességében az utóbbi néhány évben csaknem négyezer távmunkahely létesülhetett a Munkaerőpiaci Alap segítségével.

A beruházással és fejlesztéssel létesítendő új munkahelyekhez a pályázatot az idén a múlt évvel megegyező feltételekkel írták ki. Ennek lényege, hogy alapesetben munkahelyenként 800 ezer forint támogatás nyerhető el. Ennél magasabb lehet az összeg a hátrányos helyzetű térségekből, településekből pályázók esetén, illetve ha a pályázó regisztrált álláskeresők foglalkoztatását vállalja, valamint részt vesz a romák foglalkoztatásának javításában.

A támogatást igen szigorú feltételekhez kötik minden évben. A pályázónak vállalnia kell, hogy legalább öt évig fenntartja a támogatással létesített munkahelyet, illetve a vállalt létszámot a cég nagyságától függően két-három évig foglalkoztatja. Ezek teljesítését is ellenőrzik.

A korábbi években jelentős számú új munkahely létesült e támogatás segítségével. 2005-ben például 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből 1.700 munkahely létesítését vállalták a munkáltatók. Az ezt megelőző három évben 3,6 milliárd, 5,6 milliárd, illetve 2 milliárd forintot fordíthattak ezekre a támogatásokra. Ezekben az években 3.600, 5.500 és 2.200 új munkahely létesítését vállalták a támogatott pályázók.


Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
113 Growwwer helyezkedett el idén a MOL-csoportnál

Idén szeptemberben több mint százan kezdhették el építeni nemzetközi karrierjüket a MOL-csoport friss diplomások számára meghirdetett Growww... Teljes cikk

Nagyvállalatoknál dolgozna a fiatalok többsége

Bár továbbra is stabilan emelkedő trendet mutat az egyetemisták vállalkozási hajlandósága az ezt kétévente vizsgáló nemzetközi kutatás... Teljes cikk

Egy vagy két autót is érdemes flottába vinni

Ki engedheti meg magának, hogy flottája legyen? Bizonyára sokan a nagy cégekre gondolnak több száz autóval, ami részben igaz, de nincs pont így,... Teljes cikk