Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

2,5 milliárd forint új munkahelyek támogatására

A Munkaerőpiaci Alap 2,5 milliárd forinttal támogatja az új munkahelyek létesítését, az erre vonatkozó pályázatokat most tette közzé a Szociális és Munkaügyi Minisztérium honlapján - ismertette szerdán Csizmár Gábor államtitkár.

images

images

A három pályázat közül az egyik 1,8 milliárd forinttal támogatja új munkahelyek beruházással, fejlesztéssel történő létrehozását. A másik 200 millió forinttal kis beruházás igényű munkahelyek létesítéséhez ad bér- és járuléktámogatást. A harmadik 500 millió forintból távmunkahelyek létesítését segíti. Az első pályázat eredményeként körülbelül kétezer, a második révén 200-250, a harmadik hatására 770 új munkahely létesítésére számítanak - jegyezte meg az államtitkár.

Az új munkahelyek fejlesztéssel történő létesítéséhez a múlt évben is 1,8 milliárd forint állt rendelkezésre. Ebből a pénzből akkor 1.815 munkahely létesítését vállalták a sikeresen pályázó munkáltatók. A múlt évben ezt a lehetőséget még kiegészítették a Munkaerőpiaci Alap megyei decentralizált részéből, illetve a Terület- és Régiófejlesztési Célelőirányzattal közösen 240 millió forintot fordíthattak három megyében, így Békés, Nógrád, valamint Somogy megyében, az új munkahelyek létesítésére. A három pályázat eredményeként 2.350 új munkahely létesülhetett.

A múlt évben is az idei tervekhez hasonló nagyságrendben támogatták a kisberuházás igényű új munkahelyek létesítését bér- és járulékok átvállalásával, valamint hasonló összeggel a távmunkahelyek létesítését. A múlt évben 715 távmunkahely létesülhetett a támogatás segítségével. Összességében az utóbbi néhány évben csaknem négyezer távmunkahely létesülhetett a Munkaerőpiaci Alap segítségével.

A beruházással és fejlesztéssel létesítendő új munkahelyekhez a pályázatot az idén a múlt évvel megegyező feltételekkel írták ki. Ennek lényege, hogy alapesetben munkahelyenként 800 ezer forint támogatás nyerhető el. Ennél magasabb lehet az összeg a hátrányos helyzetű térségekből, településekből pályázók esetén, illetve ha a pályázó regisztrált álláskeresők foglalkoztatását vállalja, valamint részt vesz a romák foglalkoztatásának javításában.

A támogatást igen szigorú feltételekhez kötik minden évben. A pályázónak vállalnia kell, hogy legalább öt évig fenntartja a támogatással létesített munkahelyet, illetve a vállalt létszámot a cég nagyságától függően két-három évig foglalkoztatja. Ezek teljesítését is ellenőrzik.

A korábbi években jelentős számú új munkahely létesült e támogatás segítségével. 2005-ben például 1,5 milliárd forint állt rendelkezésre, ebből 1.700 munkahely létesítését vállalták a munkáltatók. Az ezt megelőző három évben 3,6 milliárd, 5,6 milliárd, illetve 2 milliárd forintot fordíthattak ezekre a támogatásokra. Ezekben az években 3.600, 5.500 és 2.200 új munkahely létesítését vállalták a támogatott pályázók.


Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
100 ezerrel emelkedett az alkalmi munkások száma

2019 júniusában a bejelentett alkalmi munkások száma elérte a 269 ezret, míg 5 évvel korábban ez 166 ezer volt - írja a nyomtatott Világgazdaság. Teljes cikk

Csak a belgáknál adóztatják meg annyira az alacsony fizetéseket, mint nálunk

Az Eurostat friss adatai szerint 2018-ban a magyar adóék mértéke 45 százalék volt, aminél nagyobb mértékben csak két tagállam adóztatja jobban az... Teljes cikk

Megszavazták a 2020-as adócsomagot

Az Országgyűlés megszavazta a kormány jövő évi adóváltoztatásokról szóló törvényjavaslatát, így a négygyermekes anyák SZJA-mentességét, a... Teljes cikk

Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár