Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

257900 forint az átlagkereset

2016. január-szeptemberben a bruttó átlagkereset 257 900 forint volt, 6,1%-kal több az előző év azonos időszakához viszonyítva. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7%-os emelése, a fegyveres testületek illetményemelése, az egészségügyi és a szociális területen dolgozók részére kifizetett emelt bérkiegészítés, illetve kiegészítő pótlék is hatással volt. Az év első kilenc hónapjában a nettó keresetek emelkedése - a személyi jövedelemadó-kulcs 1 százalékpontos csökkenése következtében - a bruttó bér átlagát meghaladó mértékű, 7,7% volt.

images

2016 szeptemberében:


 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 257 900 forint volt.

 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 171 500 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 178 700 forintra becsülhető.

 • A bruttó átlagkereset 6,7%-kal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyi jövedelemadó-szabályok változása miatt 8,3%-kal lett magasabb az előző év azonos hónapjához képest.2016. január-szeptember:

 • A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 257 900 forint volt.
 • A bruttó átlagkeresetek a pénzügyi, biztosítási tevékenység gazdasági ágban voltak a legmagasabbak (515 100 forint), a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén a legalacsonyabbak (150 800 forint).
 • A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 145 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, ennek összege átlagosan 9500, illetve 9400 forint.
 • Nemzetgazdasági szinten az átlagos - családi kedvezmény nélkül számított - nettó kereset 171 500 forint volt. 2016-ban a családi adókedvezmény igénybevételének szabályai - elsősorban a kétgyermekes családok esetében - jelentősen módosultak, befolyásolva a nettó keresetek nagyságát és változását. A kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 178 700 forintra becsülhető.
 • A nemzetgazdasági szintű, átlagos havi bruttó munkajövedelem 271 200 forint, a munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 4,9% volt.
 • A bruttó átlagkereset 6,1%-kal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,7%-kal lett magasabb egy év alatt.
 • A fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért 0,1%-os növekedése mellett a reálkereset 7,6%-kal emelkedett.
 • A rendszeres bruttó (prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli) keresetek 0,1 százalékponttal kisebb ütemben nőttek, mint a bruttó átlagkeresetek.
 • A munkajövedelem 6,0%-kal volt magasabb, mint egy évvel korábban.

ksh


Follow hrportal_hu on Twitter