kapubanner for mobile
Megjelent: 15 éve

A kollégák miatt nem dolgoznak a hajléktalanok?

A munkatársaik kiutálják őket, vagy ami sokuk számára még rosszabb: éreztetik a sajnálatukat. A FN-nek nyilatkozó munkáltatók szerint a hajléktalanokkal szemben nincs hátrányos megkülönböztetés, a céget csak az érdekli, hogy valaki jól végezze el a feladatait. Az utcán élőket viszont nehéz visszasegíteni a munkaerőpiacra.

images

A munkahelyre történő felvétel elutasítása nem, a szolgáltatásnyújtás megtagadása viszont annál inkább jellemző hajléktalanok sorsára - mondta Gombos Annamária, az Egyenlő Bánásmód Hatóság munkatársa a FigyelőNetnek. Volt olyan esetük korábban, hogy egy hajléktalan mobiltelefonvásárlását azért akadályozta meg az egyik szolgáltató, mert a leendő ügyfél bejelentett lakcíme egy hajléktalanszálló volt. Máskor pedig egy bank utasított el egy fedél nélkül élő embert, aki bankszámlát kívánt nyitni - az ok az volt, hogy nem volt címe. Előbbi esetben a szolgáltatót elmarasztalták, utóbbiban egyezség született: a pénzintézet módosította a szabályzatát.

„A hatóság jelenleg egyetlen olyan ügyben folytat eljárást, amikor valakit nem alkalmaztak a lakcímnélkülisége miatt. Ám már arra is volt példa, hogy a vásárolni szándékozó hajléktalanokat kiküldték a boltból. Ezekben az ügyekben még nem zárult le a vizsgálat, így nem nyilatkozhatunk rólunk” – tette hozzá Gombos Annamária.

Hajléktalanok munkaügyi központja

A Közép-Magyarországi Regionális Munkaügyi Központ múlt év októbere óta működtet egy munkaügyi kirendeltséget Budapesten a Haller utcában – kifejezetten a hajléktalanok számára. Palkóné Dömsödi Tímeától, a kirendeltség vezetője a FigyelőNetnek elmondta: már 1994-től működik a fedél nélkülieket segítő információs iroda a Baross utcában. Évente mintegy két és fél ezren fordulnak meg ott. Elhelyezkedésüket humánszolgáltatással, munkaközvetítéssel vagy – megfelelő szakképzettség hiányában – tanfolyamokkal tudják segíteni. A kirendeltség szorosan együttműködik különböző civilszervezetekkel is.

„A tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb cégnek nem jelent problémát a hajléktalanság, ha a munkakör betöltéséhez szükséges képesítés megvan. Olyan esettel még nem találkoztunk, hogy valakit azért bocsátottak volna el az állásából, mert hajléktalanná vált. Ha megállja a helyét a munkahelyén, akkor erre a tényre alapozva nem lehet elbocsátani, ezt jogilag is szabályozzák” – tette hozzá Palkóné Dömsödi Tímea.

A munkához nem szempont a fedél

Volt több olyan önkormányzati és magáncég is, ahol nem kívántak nyilatkozni a témában. Ahol viszont megtették, általában pozitívan álltak a kérdéshez. A miskolci Városgazda Kht. például nem vizsgálja külön, hogy hajléktalan-e a hozzájuk közmunkára irányított illető, a munkavállalás feltétele mindössze annyi, hogy legyen lakcímkártyája és szerepeljen benne legalább egy ideiglenes lakcím. Ez természetesen a szálló címe is lehet, ahol megszáll.

A Tescónál sem zárkóznak el a hajléktalan munkavállalóktól. A vállalat kommunikációs menedzsere úgy látja, hogy nincs diszkrimináció a munkatársak között. A cégnek elsődlegesen a megfelelő minőségű munkavégzés számít, illetve a tiszta, ápolt megjelenés, mondta el kérésünkre Hackl Mónika. „Sem felvételnél, sem pedig a már felvett dolgozóink körében nem vizsgáljuk, hogy a munkatárs hajléktalan-e. Biztos vagyok benne, hogy amennyiben valakiről kiderülne, hogy fedél nélkül él, és a fent említett kritériumoknak megfelel, a Tesco még segítséget is nyújtana számára a lehetőségeihez mérten.”

A Magyar Postánál is hasonló a helyzet, amennyiben a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettség, a bejegyzésmentes erkölcsi bizonyítvány megvan, akkor a hajléktalant is alkalmaznák. Jelenleg nincsenek ilyen munkavállalók, és a posta tudomása szerint az elmúlt időszakban nem is jelentkeztek postai munkára, mondta Tomecsko Tamás, a vállalat szóvivője. „Társaságunk rendelkezik esélyegyenlőségi tervvel, és mint munkáltató messzemenőkig figyelembe veszi a diszkrimináció-mentességet.”

A kollégák nem fogadták be

Az érintettek szerint azonban nem ennyire rózsás a helyzet. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha vezetőségi szinten nincs is, azért az alkalmazottak között igenis létezik a diszkrimináció. A lapunknak nyilatkozó, és a neve elhallgatását kérő vidéki férfi szerint hiába jelentkezett közmunkára, és hiába végezte becsületesen a rábízott munkát, később mégis otthagyta, mivel a kollegái összesúgtak a háta mögött, és ha szemtől-szembe nem is, de megvetették amiatt, hogy szállóra tér haza esténként.

„Nem végeztem, csak nyolc általánost, így nincs túl sok lehetőségem elhelyezkedni a jövőben sem. Megpróbáltam a legalacsonyabb szintű munkát is, és becsülettel végeztem, sokszor mégis eljöttem, mivel nem bírtam a susmorgást. Ha azok is kinéznek, akiket csak egy hajszál választ el tőlem, akkor hol lesz esélyem dolgozni? Pedig dolgoznék én, ha lehetne.”

Egy másik középkorú férfinak kissé más volt a véleménye. „Engem már nem érdekel a munka. Dolgoztam én fiatal koromban nem is keveset. Aztán a rendszerváltás után elvesztettem a munkahelyem, később a lakásom, aztán a családomat is. Próbáltam dolgozni, vagy kinéztek a munkatársaim, vagy sajnáltak. Egyikből sem kértem, így eljöttem. Másrészt viszont az is tény, hogy a munka olyan keveset fizetett, hogy a koldulásból több összejön. Ezért ülök ide ki nap mint nap” – mondta.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk