Megjelent: 4 éve

Amit a megváltozott lakástakarék kapcsán tudni érdemes

A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése sokakat eltántorított ettől a típusú befektetési formától. Holott lemondani nem feltétlenül szükséges róluk, csak kicsit jobban célszerű megvizsgálni az újonnan kínálkozó előnyeiket.

A bejegyzés keretei között segíteni fogunk ebben a feltérképezésben. Vagyis megvizsgáljuk a lakástakarékban rejlő potenciált, egyúttal a konkrét kihasználás és megvalósítás kapcsán is igyekszünk hasznos tanácsokkal szolgálni a GRANTIS jóvoltából.

A hozam helyett más számít a lakástakarék legfőbb vonzerejének

Mivel állami támogatás hiányában 5 százalék a Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla kamatbónusza, ezért a hozam az 1 százalékot sem éri el. Ettől függetlenül megéri kihasználnunk, mert a konstrukció által kedvező hitelkamatú lakáskölcsön felvételére nyílhat lehetőségünk.

Egész pontosan hét év és hat hónap alatt kell majd törleszteni a felvett lakáscélú hitelt, méghozzá rögzített és garantált 3,15 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett. A pénzintézeteknél igényelhető megoldásoknál egyébként ez az érték jóval magasabban, 4,2 és 3,8 százalék tájékán húzódik.

A Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla feltételei

Az elbírálásnál fontos szempontként lesz majd jelen, hogy az elmúlt kilenc évben és négy hónapban rendre fizettünk-e a lakáskasszába. Amennyiben szeretnénk elkezdeni a befektetést, úgy a hitel kézhezvételéhez is kell várnunk ezt az intervallumot.

Természetesen mindezek mellett a hitelképességünk általános, jövedelmi, valamint hitelfedezeti feltételei is átvilágítás alá kerülnek majd, és mindenképpen meg kell majd felelnünk az előírt szempontoknak.

Amennyiben most szeretnénk lakást vásárolni

Akkor egy hagyományos, fix kamatozású lakáshitelre lesz szükségünk, méghozzá tíz évnél hosszabb futamidővel. Amikor ez megvan, akkor vele párhuzamosan el tudunk indítani egy befizetést egyetlen, vagy akár több Fundamenta megtakarításba is.

A lakáskasszában folyamatosan növekvő megtakarítás által törleszteni tudjuk a hitel költségeit. Amikor lehetővé válik számunkra a 3,15 százalékos Fundamenta-hitel, annak köszönhetően a korábbi tartozásunkat ki tudjuk majd váltani. Tehát a fizetendő kamat egy jelentős hányadát megspóroljuk így.

Mikor éri meg számunkra ez a megoldás?

Akkor tudunk ezzel az opcióval élni, amennyiben havonta félre tudunk tenni nagyobb összeget is. Nemcsak a Fundamenta alapba előírt havi összegeket kell majd ugyanis előteremtenünk, hanem a lakáshitel törlesztőrészleteire is szükség lesz.

Emellett pedig annak fényében számít még inkább okos döntésnek mindezt megvalósítani, hogy tíz év múlva valószínűleg sokkal magasabb hitelkamatokra és THM-ekre számíthatunk.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 13 millió forintos kártérítést kapott egy férfi, mert unalmas volt a munkája

A francia férfi depressziós lett, miután lefokozták menedzseri pozíciójából. Teljes cikk

Mennyit kereshet egy képzett barista?

Sorra nyílnak a specialty kávézók, de mellettük az olyan helyek is, ahol a minőségi kávé készítésére különös gondot fordítanak. Ennek... Teljes cikk

Így búcsúztatták kollégái a nyugdíjba vonuló buszsofőrt

A nyugdíjba vonuló buszvezető 17 évet dolgozott a BKV-nál. Teljes cikk