Megjelent: 3 éve

Amit a megváltozott lakástakarék kapcsán tudni érdemes

A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése sokakat eltántorított ettől a típusú befektetési formától. Holott lemondani nem feltétlenül szükséges róluk, csak kicsit jobban célszerű megvizsgálni az újonnan kínálkozó előnyeiket.

A bejegyzés keretei között segíteni fogunk ebben a feltérképezésben. Vagyis megvizsgáljuk a lakástakarékban rejlő potenciált, egyúttal a konkrét kihasználás és megvalósítás kapcsán is igyekszünk hasznos tanácsokkal szolgálni a GRANTIS jóvoltából.

A hozam helyett más számít a lakástakarék legfőbb vonzerejének

Mivel állami támogatás hiányában 5 százalék a Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla kamatbónusza, ezért a hozam az 1 százalékot sem éri el. Ettől függetlenül megéri kihasználnunk, mert a konstrukció által kedvező hitelkamatú lakáskölcsön felvételére nyílhat lehetőségünk.

Egész pontosan hét év és hat hónap alatt kell majd törleszteni a felvett lakáscélú hitelt, méghozzá rögzített és garantált 3,15 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett. A pénzintézeteknél igényelhető megoldásoknál egyébként ez az érték jóval magasabban, 4,2 és 3,8 százalék tájékán húzódik.

A Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla feltételei

Az elbírálásnál fontos szempontként lesz majd jelen, hogy az elmúlt kilenc évben és négy hónapban rendre fizettünk-e a lakáskasszába. Amennyiben szeretnénk elkezdeni a befektetést, úgy a hitel kézhezvételéhez is kell várnunk ezt az intervallumot.

Természetesen mindezek mellett a hitelképességünk általános, jövedelmi, valamint hitelfedezeti feltételei is átvilágítás alá kerülnek majd, és mindenképpen meg kell majd felelnünk az előírt szempontoknak.

Amennyiben most szeretnénk lakást vásárolni

Akkor egy hagyományos, fix kamatozású lakáshitelre lesz szükségünk, méghozzá tíz évnél hosszabb futamidővel. Amikor ez megvan, akkor vele párhuzamosan el tudunk indítani egy befizetést egyetlen, vagy akár több Fundamenta megtakarításba is.

A lakáskasszában folyamatosan növekvő megtakarítás által törleszteni tudjuk a hitel költségeit. Amikor lehetővé válik számunkra a 3,15 százalékos Fundamenta-hitel, annak köszönhetően a korábbi tartozásunkat ki tudjuk majd váltani. Tehát a fizetendő kamat egy jelentős hányadát megspóroljuk így.

Mikor éri meg számunkra ez a megoldás?

Akkor tudunk ezzel az opcióval élni, amennyiben havonta félre tudunk tenni nagyobb összeget is. Nemcsak a Fundamenta alapba előírt havi összegeket kell majd ugyanis előteremtenünk, hanem a lakáshitel törlesztőrészleteire is szükség lesz.

Emellett pedig annak fényében számít még inkább okos döntésnek mindezt megvalósítani, hogy tíz év múlva valószínűleg sokkal magasabb hitelkamatokra és THM-ekre számíthatunk.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Levonhatják a cigi- és kávészünetet a fizetésből

Egy spanyol bíróság döntése alaposan felbolygatta a kedélyeket, ugyanis a bíróság egy portugál olajcég (GALP) javára ítélt a szakszervezettel... Teljes cikk

Börtönbe kerül a férfi, aki bosszúból bombariadót csinált volt munkahelyén

Közveszéllyel fenyegetés és kiskorú veszélyeztetése miatt kerül börtönbe a férfi, aki volt munkaadóját akarta megbüntetni. Teljes cikk

Megnyílt a budapesti repülőtér első vállalati várója

A Tungsram üzleti partnerei számára nyílt meg a Budapest Airport területén az első magyar vállalati reptéri váró. Teljes cikk