Megjelent: 5 éve

Amit a megváltozott lakástakarék kapcsán tudni érdemes

A lakástakarékok állami támogatásának megszűnése sokakat eltántorított ettől a típusú befektetési formától. Holott lemondani nem feltétlenül szükséges róluk, csak kicsit jobban célszerű megvizsgálni az újonnan kínálkozó előnyeiket.

A bejegyzés keretei között segíteni fogunk ebben a feltérképezésben. Vagyis megvizsgáljuk a lakástakarékban rejlő potenciált, egyúttal a konkrét kihasználás és megvalósítás kapcsán is igyekszünk hasznos tanácsokkal szolgálni a GRANTIS jóvoltából.

A hozam helyett más számít a lakástakarék legfőbb vonzerejének

Mivel állami támogatás hiányában 5 százalék a Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla kamatbónusza, ezért a hozam az 1 százalékot sem éri el. Ettől függetlenül megéri kihasználnunk, mert a konstrukció által kedvező hitelkamatú lakáskölcsön felvételére nyílhat lehetőségünk.

Egész pontosan hét év és hat hónap alatt kell majd törleszteni a felvett lakáscélú hitelt, méghozzá rögzített és garantált 3,15 százalékos teljes hiteldíj mutató mellett. A pénzintézeteknél igényelhető megoldásoknál egyébként ez az érték jóval magasabban, 4,2 és 3,8 százalék tájékán húzódik.

A Fundamenta Gondoskodó Lakásszámla feltételei

Az elbírálásnál fontos szempontként lesz majd jelen, hogy az elmúlt kilenc évben és négy hónapban rendre fizettünk-e a lakáskasszába. Amennyiben szeretnénk elkezdeni a befektetést, úgy a hitel kézhezvételéhez is kell várnunk ezt az intervallumot.

Természetesen mindezek mellett a hitelképességünk általános, jövedelmi, valamint hitelfedezeti feltételei is átvilágítás alá kerülnek majd, és mindenképpen meg kell majd felelnünk az előírt szempontoknak.

Amennyiben most szeretnénk lakást vásárolni

Akkor egy hagyományos, fix kamatozású lakáshitelre lesz szükségünk, méghozzá tíz évnél hosszabb futamidővel. Amikor ez megvan, akkor vele párhuzamosan el tudunk indítani egy befizetést egyetlen, vagy akár több Fundamenta megtakarításba is.

A lakáskasszában folyamatosan növekvő megtakarítás által törleszteni tudjuk a hitel költségeit. Amikor lehetővé válik számunkra a 3,15 százalékos Fundamenta-hitel, annak köszönhetően a korábbi tartozásunkat ki tudjuk majd váltani. Tehát a fizetendő kamat egy jelentős hányadát megspóroljuk így.

Mikor éri meg számunkra ez a megoldás?

Akkor tudunk ezzel az opcióval élni, amennyiben havonta félre tudunk tenni nagyobb összeget is. Nemcsak a Fundamenta alapba előírt havi összegeket kell majd ugyanis előteremtenünk, hanem a lakáshitel törlesztőrészleteire is szükség lesz.

Emellett pedig annak fényében számít még inkább okos döntésnek mindezt megvalósítani, hogy tíz év múlva valószínűleg sokkal magasabb hitelkamatokra és THM-ekre számíthatunk.
  • 2021.12.07Babér Panoráma - Online bérszámfejtési konferencia Tekintsen ki velünk a legfontosabb tb- és bérszámfejtést érintő jogszabályváltozásokra a BaBér és az Abacus szervezésében megvalósuló Panoráma 2022 Bérszámfejtési Konferencián. Az egész napos szakmai előadások során neves előadók értelmezik a 2022. évre vonatkozó szja, kötelező egészségbiztosítás, tb fedezeti rendszer és a munkáltatói járulékbevallások vonatkozó jogszabály-változásait. Részletek Jegyek
  • 2021.12.10joee tesztesemeny2 tesztesemény2 Részletek Jegyek
  • 2021.12.13Mentorált képzési forma – Jó a munkavállalónak, jó a munkáltatónak Ha egy kollégát megkérdezünk arról, hogy miből van egyre kevesebb, akkor nagy valószínűséggel az „idő” hangzik el válaszként. Részletek Jegyek
  • 2022.01.04HAPPY NEW WORK! meetup Vajon 2022 milyen kihívásokat tartogat a számunkra, ki hogyan látja a munka(végzés) jövőjét, milyen akadályokkal szembesülhetünk és hogyan készülhetünk fel mindezekre? Ha érdekel a téma, akkor regisztrálj a KÜRT Akadémia ingyenes, online meetupjára! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Nápoly környékén a maffiánál landoltak az állástalanoknak szánt támogatások

Több mint kétezer ember ellen indítottak eljárást csak Nápoly térségében, miután kiderült, hogy a helyi bűnszervezet, a camorra tagjai, valamint... Teljes cikk

75 évig dolgozott ugyanannál a cégnél, 90 évesen ment nyugdíjba

1946-ban sétált be a Vauxhall gyárába Bryan Webb, ahol megkérdezte, hogy akad-e valami munka. Tanoncként kezdett dolgozni a cégnél, majd 75 év után... Teljes cikk

Felmondtak a világ egyetlen hivatalos varázslójának

A varázsló már 1998-óta dolgozott az új-zélandi Christchurch városának, évi 10 000 dolláros fizetésért. Amiért cserébe varázslatokat és... Teljes cikk