Megjelent: 4 éve

Családi kedvezmény 2017

A családi adókedvezmény is változik 2017. január elsejétől.

images

A családjukban két eltartottat nevelő magánszemélyek kedvezménye kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként adóban kifejezve 2500 forinttal nő. E jogosultak az összevont adóalapjukat havi 100 ezer forinttal csökkenthetik. (lásd az 1995/CXVII. törvény 29/A § (2)bekezdésben)

További változás, hogy a nagykorúvá váló, a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek (például gyámság alá helyezett gyermek) családi kedvezményét az elhunyt szülője testvérének is átadhatja. (lásd az 1995/CXVII. törvény 29/A § (3)bekezdésben)

Eltartottnak minősül az a személy is, aki a családi pótlék összegének megállapításakor figyelembe vehető lenne, még akkor is, ha a kedvezményezett eltartott után nem családi pótlékot állapítanak meg (hanem például rokkantsági járadékot), vagy családi pótlékot nem állapítanak meg (például felsőoktatási intézményben tanuló gyermek), vagy a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja (például tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek).

A családi kedvezményt érvényesítő magánszemélyeknek gyermekük születését követően nem kell új nyilatkozatot tenniük a munkáltató részére, ha a magzatra tekintettel a várandósság időszakában már érvényesítették a családi kedvezményt, a gyermek megszületését követően pedig a családi pótlékra való jogosultságok okán lesznek jogosultak a kedvezményre.

A családi kedvezmény érvényesítésénél a házastárs munkáltatójának nem kell írásban tudomásul vennie a nyilatkozatban foglaltakat.


HVG Adó
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter