kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Csúcsra jár az infláció, idén nagy segítség lesz az iskolakezdési támogatás

Egész Európában és Magyarországon is csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a családok számára. Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből.

iskolakezdési támogatás edenred-

 

Az Edenred év elején, vállalati döntéshozók körében végzett reprezentatív kutatásából az derült ki, hogy a megszüntetett, nevesített adókedvezmények ellenére 2021-ben a cégek 14 százalékánál kaptak a dolgozók iskolakezdési támogatást.

A felmérés 200 vezető megkérdezésével készült, és az eredmények a többi között arra is rávilágítottak, hogy jelentős az eltérés a juttatás népszerűségében cégmérettől függően. Míg ugyanis az 50 fő alatti vállalkozásoknak 10,5 százaléka adta, az 51 és 150 fő közötti kategóriában már 23 százalék a 150 főnél is több embert foglalkoztató társaságok pedig közel harmada (29 százaléka) alkalmazta az iskolakezdési támogatást.

Korábban az iskolakezdési támogatás az szja-törvényben nevesített, kedvezményes adózású cafeteria elem volt, amit speciális feltételekkel lehetett a munkavállalók rendelkezésére bocsátani. A 2019-es adóváltozások során sok más juttatással egyidejűleg e támogatás adókedvezménye is megszűnt. Ennek ellenére - talán éppen azért, mert egy valóban erősen jelenlévő igényre ad választ – az iskolakezdési támogatást jelenleg is viszonylag sok munkáltatónál használják.
Nem véletlenül maradt ez az egyik legnépszerűbb elem a vállalatok juttatási struktúrájában, hiszen a tanévkezdés minden gyermekes családnál gyermekenként 50-100 ezer forint extrakiadással jár. Azaz járt a korábbi években, hiszen az elmúlt hónapokban megugró infláció miatt egyelőre felmérni sem lehet, vajon mennyibe kerülnek majd augusztus végén-szeptember elején az iskolakezdéshez nélkülözhetetlen eszközök: táskák, írószerek, sportszerek, ruházati cikkek. 

infláció

A jó időben adott támogatás különösen nagy segítség lehet ebben az évben, egyúttal növelheti a munkavállalók lojalitását.

“A magas infláció, és az ennek nyomán megugrott élelmiszerárak miatt sok családban a korábbinál lényegesen kisebb keret jut majd az extrakiadásokra. Márpedig az iskolakezdés az egyik legnagyobb plusz tehertétel a családok költségvetésén a karácsony és a nyaralás mellett” – hívja fel a figyelmet Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója.

Az Edenred iskolakezdési támogatása a munkáltatók számára is költséghatékony eszköz: a cégek szempontjából akár 22 százalék megtakarítást jelenthet ahhoz képest, mint ha bérként kerülne ez az összeg kifizetésre. Példaképpen: egy 20 ezer forintos támogatás esetén a céges költség az Edenred iskolakezdési megoldásaival 26.608 forint, míg bérként ugyanez 33.985 forintba kerülne.

Ha egy cég az iskolakezdési támogatására szánt összeget közvetlenül a családtagnak egyéb jövedelemként fizeti meg, vagy csekély értékű ajándékként adja ki, akkor nem képez járulékalapot.

Fotó: unsplash.com

  • 2023.12.07IV. euChance KLUB Negyedik alkalommal és idén utoljára gyűlik össze az euChance Klub! Az izgalmas témák mellett értékeljük majd a Klub első évét is: sikerek és megoldásra váró feladatok számba vétele és a következő év tervezése.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2023.12.31Készüljön fel a külföldön való jelenlétre a Global Mobility modullal! A külföldi üzleti jelenlét komoly versenyelőnyt kínál, ám egyúttal számos jogi kérdést is felvet. Ha a szervezet nincs tisztában a hatályos jogi háttérrel (pl. nemzetközi közjog, közösségi jog, társasági jog, munkajog, adójog, társadalombiztosítási jog, idegenrendészeti jog), akkor számos probléma, kockázati tényező merülhet fel. Az alap szintű modul tartalmazza a szükséges jogi szabályokat, folyamatábrákat (pl. Közvetlen befektetési lehetőségek, Tartózkodási, letelepedési és munkavállalási közjogi szabályok, Munkajogi szabályok, Adózási szabályok). A plusz szint egy online kurzussal egészül ki.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
3+1 dolog, amit a családbarát munkahelyi juttatásokról tudni kell

A családokat támogató munkahelyi juttatásokra jelentős igény mutatkozik, és erre a szervezetek is egyre inkább igyekeznek reagálni. Hogy milyen... Teljes cikk

Országgyűlés előtt az új cafeteria szabályok!

Benyújtották október 31-én az Országgyűlés elé a jövő évi adótörvényeket módosító javaslatcsomagot. A 187 oldalas dokumentum a 2024-es... Teljes cikk

Melyik a legfontosabb juttatás a dolgozók szerint?

A munkavállalók és a munkáltatók szerint is a bérezés a legfontosabb szempont a munkahelyválasztás során, derült ki az 54. Műegyetemi Állásbörze... Teljes cikk