Megjelent: 13 éve

Egyszerre nő a foglalkoztatottság és a munkanélküliség

Becslések szerint több mint 26 ezer állást szüntetnek meg az idén a cégek, közel 38 ezerrel viszont növelik a létszámukat, így ezekből az adatokból kiindulva bővülni fog a foglalkoztatás - derül ki a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK GVI) felméréséből.

images

images

A hazai munkaerőpiac ellentmondásosságát épp az bizonyítja leginkább, hogy az idén egyszerre bővül a foglalkoztatottság és nő a munkanélküliség - mondta Parragh László. Az MKIK elnöke hozzátette: ez utóbbi oka többek között a már megszűnt sorkatonaság hatása, a felsőoktatás tömeges kibocsátása, a rokkantnyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíjkorhatár emelkedése.

Az elemzésből az is kiderült: a hazai foglalkoztatók alig egynegyede tervezi, hogy 2007-ben pályakezdőt vesz fel, ők viszont körülbelül nyolcezer fiatalt alkalmaznának. A megkérdezett 6046 vállalkozás 16 százaléka foglalkoztatott tavaly Start kártyás fiatalt - főleg az idegenforgalomban.

A külföldiek foglalkoztatására vonatkozó tervek bizonyítják, hogy a cégek kilenc százaléka tartós munkaerőhiánnyal küzd. Míg tavaly a vállalkozások alig több mint egyötöde, most egynegyede tervezi, hogy külföldi dolgozót toboroz. A szakemberhiány térségenként változik, Győrben például tíz erősáramú villamosmérnököt venne fel egy cég kétszázötvenezres bruttó havi fizetésért, de nem talál munkaerőt. Budapesten pedig irodákba keresnek embereket a kerületi kirendeltségek, de sikertelenül - cikkezik a Világgazdaság.
  • 2020.03.207 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz Részletek Jegyek
  • 2020.03.31Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter