Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Elemzők: a fokozódó munkaerőhiány gátjává válhat a fejlődésnek

Banki elemzők szerint a munkaerőpiac javulása a gazdaság élénkülését jelzi, ugyanakkor a fokozódó munkaerőhiány előbb-utóbb gátjává válhat a fejlődésnek.

images

images

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közzétett adatai szerint június-augusztusban tovább csökkent a munkanélküliek száma, 77 ezerrel volt kevesebb, mint egy évvel korábban, a munkanélküliségi ráta egy év alatt 1,7 százalékponttal, az előző negyedévihez viszonyítva 0,1 százalékponttal, 4,9 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak száma június-augusztusban 4 millió 386 ezer volt, 135 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal, 67,1 százalékra emelkedett.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás dinamikus emelkedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a második fél évben tovább gyorsulhat. A szakember arra számít, hogy a következő hónapokban, szezonális hatások miatt, a foglalkoztatottak száma elérheti a 4,4 milliót, a munkanélküliségi ráta pedig tovább mérséklődhet. Az idén 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta a tavalyi 6,8-ról, jövőre pedig 5 százalék alá mérséklődhet.

Hozzátette: a foglalkoztatottak számának növekedése döntő részben az elsődleges munkaerőpiacon keletkezett új munkahelyek miatt van, ami a gazdaság munkahelyteremtő képességét tükrözi, de kisebb mértékben a közfoglalkoztatottak számának növekedése is hozzájárult. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják.

Jelezte: a foglalkoztatás ütemének növekedését fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését, így a munkaerőpiac szerkezete kedvező irányba mozdulhat.

Virovácz Péter, az ING bank elemzője azt emelte ki, hogy a munkaerőpiac ilyen mértékű javulását, valamint a bejelentett új beruházásokat is figyelembe véve, a munkaerőhiány tovább fokozódhat a következő negyedévekben, amennyiben a döntéshozók nem lépnek időben. Mindez pedig gátjává válhat a gazdasági fejlődésnek - mondta.

Hozzátette: az augusztusi munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően tovább csökkent, jelenleg historikusan alacsony, 4,9 százalékos, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma is tovább emelkedett.

Kifejtette: egyrészről kedvező képet festenek a statisztikák a magyar munkaerőpiacról, ami tovább erősíti a gazdaság rövidtávú pozitív kilátásait. Másrészt tovább emelkedett a munkaerőhiány Magyarországon: az ipari vállalatok több mint 70 százaléka panaszkodik a munkaerő hiányára, mint a bővülést visszafogó tényezőre. Emellett a szolgáltatószektorban is már a vállalatok több mint harmada érzi a munkaerőpiacot akadálynak, az építőiparban ez az arány már megközelítette a 42 százalékot, ami a lakáspiaci élénkülés előtt vagy annak az elején aggasztó - írta.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője elmondta: az idén 5,3 százalékra csökkenhet az átlagos munkanélküliségi ráta, ami 1,5 százalékponttal alacsonyabb az előző évinél. A munkaerőpiacról folyamatosan kedvező adatok érkeznek, negyedévente rekordokat döntve, a munkanélküliség 2017-ben 4,8 százalékra csökkenhet.

Kiemelte: az erőteljes bruttó bérnövekedés, a javuló foglalkoztatási adatok 2017-ben is kitarthatak. Ezzel együtt az alacsony munkanélküliség a mérsékelt inflációs környezetben továbbra is azt jelentheti, hogy a háztartások fogyasztásának a GDP-növekedésében nemcsak idén, hanem jövőre is jelentős szerepe lesz. Az Erste Bank idén 2,1 százalékos, míg jövőre 2,8 százalékos GDP-növekedést vár.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A munkanélküliek száma 330 ezerre nőtt, felpörgött a bértámogatási program

Ugrásszerűen nőtt a munkahelyvédelmi bértámogatási programra jelentkezők száma az elmúlt két hétben. Március és április között 50 ezerrel... Teljes cikk

A Magyar Honvédség lesz a megoldás a munkanélküliségre?

Speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetésével segítené a koronavírus-járvány idején a munkahelyteremtést a Magyar Honvédség... Teljes cikk

Drasztikusan csökkent az egészségügyi dolgozók jövedelme Magyarországon

Sok egészségügyi dolgozónak okozott jövedelemcsökkenést a járvány, a veszélyhelyzet idején ugyanis átmenetileg megszűntek a megélhetést... Teljes cikk