Megjelent: 2 éve

„Életem legjobb döntése volt, hogy a gyerekemet cserediáknak küldtem”

„Minden egyes önállóan megoldott nehéz helyzettel a fiunk egy lépést tesz előre az értelmes, gondolkodó, független, nyitott és magabiztos emberré válás útján.” - mesélte Varga István, egy magyar cserediák apukája.

images

A YFU Hungary már 25 éve nyújt lehetőséget, hogy a fiatalok biztonságos közegben töltsenek egy teljes tanévet külföldön, legyen szó európai országokról, Dél-Amerikáról, Távol-Keletről vagy az Egyesült Államokról. A programok elsődleges célja, hogy csereévük alatt a diákok megismerkedjenek egy másik kultúrával, új szemszögből lássák a világot, és ezáltal nyitottabb állampolgárai legyenek országunknak és a világnak. A csereprogramon való részvétel a tanulásnak olyan különleges módja, mely során a diákok saját élményeken keresztül sajátítják el azokat az értékeket, képességeket, melyek a nyitottabb, toleránsabb világ létrejöttét szorgalmazzák. A tanulás folyamata nem korlátozódik kizárólag a program
időtartamára: egy életen át tart.

A csereprogram alatt a diákok helyi középiskolákba járnak és helyi fogadócsaládoknál élnek, ezáltal szerves részei lesznek egy külföldi család, közösség és iskola életének. Barátokat szereznek a világ minden tájáról, felsőfokon megtanulhatnak egy (vagy több) nyelvet, és olyan élményeket és tapasztalatokat szereznek, amelyek egész életükben végigkísérik őket.

A legjobb döntés

„Életem legjobb döntései közé tartozik, hogy a YFU révén Luca lányom egy tanévet Finnországban töltött. A nyelvtanulás fontos volt, de nem ez volt a fő előnye a programnak. A lányom önálló, magabiztos felnőtt emberként jött vissza, célokkal, amikért ő akar tenni, és tesz is.” - osztotta meg tapasztalatait József, Luca apukája.

„Ennek ellenére még mindig meglepve tapasztaljuk, hogy milyen kevés ember érti a cserediákság valódi lényegét. Sokan meglepődve reagálnak, amikor meghallják, hogy valaki egy teljes tanévre küldi el gyermekét tanulni, az pedig még nagyobb megdöbbenést okoz, ha nem európai, hanem távolabbi országról van szó. Nagyon kevesen vannak azok, akik valóban értik miről szól ez a program.” - mesélte Lajtos Gabriella, a YFU magyarországi igazgatója, aki annak idején Hondurasban töltötte a csereévét.

A szülők éppolyan aktív résztvevői a csereévnek, mint a gyermekük. „Életem egyik legfelelősségteljesebb döntése volt, hogy egyetlen fiamat Dániába küldtem csereévre. A távol töltött egy év nemcsak számára jelentett nagy kihívást, hanem engem is kemény próbatétel elé állított: hogy tudok lemondani a napi kapcsolattartásról, az aggódásról és a szülői rutinról. Nem volt könnyű, de amikor láttam, hogy milyen ügyesen oldja meg egyedül a felmerülő nehézségeket és tanul meg alkalmazkodni váratlan - számára nem mindig kellemes - helyzetekhez, és milyen sikerélményt jelent számára mindez, az büszkeséggel töltött el.” - mesélte Gabriella, egy kiutazó diák anyukája.

Előny egy életre

A nyelvtanulás mellett a diákok önállóbbá, nyitottabbá, toleránsabbá válnak más kultúrákkal szemben. Új barátságokra és személyes kapcsolatokra tesznek szert a csereév alatt a fogadó családdal, az iskolával, valamint a világ minden tájáról érkező fiatalokkal. A program során a folyamatosan felmerülő problémákat és az idegen kultúra okozta sokkhatásokat megtanulják önállóan kezelni, és ezáltal folyamatosan fejlődnek. Ezek együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy magabiztosabb, érettebb, az ismeretlen helyzetekhez könnyen alkalmazkodó gyereket neveljünk.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter