Megjelent: 14 éve

EU-munka: ezt kínálják, ahol szabad a pálya

A spanyolok, a portugálok, a finnek nyitnak, Anglia, Írország és Svédország már korábban zöld jelzést adott.

Spanyolország - szakmunkások, orvosok

Spanyolországban 400 ezer üres állás várja az újonnan csatlakozott országok munkavállalóit. Ezen pozíciók többsége elsősorban szakmunkásoknak szól - tájékoztatta a sajtót a nyitás bejelentésekor José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő.

A spanyolországi munkaerőhiány enyhítésének érdekében egyébként a kormány már tavaly úgy határozott, hogy tartózkodási engedélyt ad csaknem 800 ezer illegális bevándorlónak, amivel ők törvényesen vállalhatnak munkát. A bevándorlási amnesztiának köszönhetően tavaly 47 százalékkal 34 ezer 800-ra nőtt a Spanyolországban legálisan dolgozó lengyel állampolgárok száma, akik főleg az építőiparban és a mezőgazdaságban helyezkedtek el.

Az országban a szakmunkások mellett az orvosoknak is adódhatnak lehetőségek, a spanyol közkórházak ugyanis orvoshiányban szenvednek. "A kórházak elsősorban sebészeket keresnek" - számol be az El País napilap.

Finnország - az ipari szektor szakemberhiánnyal küzd

Finnországban elsősorban az ipar területén van jelentős munkaerőhiány - a szakembereknek tehát várhatóan ezen szektorban lesz lehetőségük leginkább az elhelyezkedésre. "A finn ipart súlyos munkaerőhiány sújtja, ráadásul az építőiparban tapasztalható hiány már más ipari ágazatokra is átterjedt" - mondta el Leif Fagernas, a Finn Ipari Konföderáció vezető munkaadói szervezet vezérigazgatója tavaly novemberben.
A finn munkaügyi tárca illetékesének szavaiból pedig az derült ki, főleg hegesztőkben jelentkezik hiány.

Portugália - felszívó lehet az idegenforgalom

"Portugáliának elsősorban magasan képzett munkaerőre van szüksége, és mivel az ország fontos turisztikai célpont, ezért az idegenforgalomban is nagy lehetőségeik vannak az új tagországból érkezőknek a munkavállalásra" - árulta el a portugál külügyminiszter márciusban egy prágai látogatása során.

Akik már nyitottak: pozitív tapasztalatok

Az Egyesült Királyság, Írország és Svédország két éve nyitotta meg álláspiacát. Egyik ország politikai vezetői sem panaszkodnak. Nem árasztotta el őket a keleti munkaerő és a béreket sem nyomták le az új tagországok munkavállalói. A legtöbben Lengyelországból próbáltak szerencsét, ami érthető, hiszen messze a legnépesebb új EU-tagország, közel húsz százalékos munkanélküliség rátával. A lengyeleken kívül a litvánok és a szlovákok próbálkoztak főként a briteknél, Skandinávia pedig a három balti nemzet polgárai körében népszerű.

Egyesült Királyság - a legtöbben fizikai munkát vállaltak

Tavaly júniusig az új tagállamok munkavállalói közül több mint 230 ezren regisztráltatták magukat az Egyesült Királyságban, közülük 6900 volt a magyar. A regisztráltak csaknem fele lengyel volt, ezt követte a litvánok 34 ezres, a szlovákok 25 ezres, a lettek 17 ezres létszáma. A brit migrációs miniszter a gazdasági fejlődés fontos tényezőjének minősítette a folyamatos keleti munkaerő-utánpótlást.

Angliában a kelet-európai fiatalok nagyobb számban fizikai munkákra számíthatnak. A brit belügyminisztérium adatai szerint a kiutazók közel 20 százaléka gyárakban talált munkát, 7 százalékuk konyhai és vendéglátó-ipari munkát kapott, 6-6 százalékuk pincérként vagy rakodómunkásként helyezkedett el, 5, illetve 4 százalékuk pedig takarítóként, illetve mezőgazdasági dolgozóként.

Az Egyesült Királyságban azonban nemcsak fizikai állások elnyerésére van esély. "Szellemi munkák közül a (tervező)mérnököknek, az informatikusoknak és az orvosoknak van lehetőségük a minél gyorsabb elhelyezkedésre. Pénzügyi és irodai jellegű munkák viszont csak elvétve akadnak" - mondta el lapunknak Tanay Marcell, a szellemi és fizikai dolgozók külföldre közvetítésével foglalkozó "EU Work Employment Agency" ügyvezetője.
A szigetországban emellett hatalmas az orvoshiány, a kórházak akár hétvégi ügyeletre, akár teljes munkaidőre szívesen várják a szakembereket.

Írországban sok a külföldi, Svédországba kevesebben mennek

A 2004 májusában nyitó három ország közül arányaiban Írországba érkezett a legtöbb kelet-közép-európai munkavállaló. Így a szigetországban a külföldi munkávállalók aránya 3,8 százalék. A többi "régi" uniós országban arányauk 1 százalék alatti (kivétel Ausztria, ahol 1,4 százalék).

Írország - sok a magas képzettséget igénylő álláshely

Írországban 2004 májusa és 2005 júliusa között mintegy 120 ezren regisztráltatták magukat az új tagállamokból, ebből mintegy 3400 volt a magyar. A regisztráltak fele lengyel volt, a litvánok száma elérte a 23 ezret, a letteké a 11 ezret, a szlovákoké a 10 ezret.

Írországban mintegy 60-70 ezer állás betöltetlen, különösen a magas szakképzettséget igénylő területeken. Az Allskills ír munkaügyi toborzóügynökség egyik szakértője, Vincent Callan egy interjúban elmondta: a legkeresettebbek az informatikus mérnökök és az építőipari szakemberek, de tanárokból és egyetemi professzorokból is hiány van.

"Írországban a munkavállalás elsődleges feltétele a legalább közép szintű angol nyelvtudás. A végzettség is fontos szempont, de lehet a pályázónak akár négy diplomája is, megfelelő nyelvtudás nélkül csak takarító, mosogató vagy segédmunkás álláshoz juthat a munkavállaló" - tájékoztatott Ambrus Róbert, aki közel egy éve él Dublinban, és egy távközlési nagyvállalatnál dolgozik konzultánsként.

A Scope Software intenzíven toboroz Írországba munkavállalókat. Dorgan Tünde európai operációs menedzser elmondta, elsősorban IT pozíciókra - például Java, dotNET, Delphi, C++, SQL, PL/SQL, Cobol, DB2, Oracle, JDEdwards, SAP Developers, Programmers, Engineers - keresnek embereket Kelet-Közép-Európából.

Svédország - az egészségügy és a gyártó ipar nagy felszívó

A svédek a két évvel ezelőtti nyitást nem bánták meg, nem árasztotta el őket a keleti munkaerő. 2004 májusa és 2005 áprilisa közötti adatok szerint a regisztráltak száma 6 ezer volt, ebből 270 a magyar. A legtöbben Lengyelországból érkeztek, őket követik a listán a litvánok (970), az észtek (490) és a lettek (380). A bejövő keleti munkavállalók a munkaképes lakosság számát csupán 0,07 százalékkal növelték.

A svéd álláspiacon az uniós szint alatti a munkanélküliség ráta, ám a januárban mért 6,3 százalék még így is a saját mércéhez képest magasnak számít (korábban négy százalék körüli volt).

A Svédország hivatalos oldalán közölt információk szerint munkaerőhiány figyelhető meg az egészségügyben, a gyártó és összeszerelő iparban. Az IT-szakemberek, a mérnökök, az építőipari szakmunkások szintén az átlagnál jobb elhelyezkedési eséllyel számolhatnak.

Egy kint élő magyar pszichiáter korábban lapunknak megerősítette az egészségügy munkaerőigényét. "Kevés a pszichiáter és hiány van háziorvosokból, ahogy ez az álláshirdetésekből is látható" -mondta Dr. Szabó Péter.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Több mint 140 ezer munkahely megtartását vállalták eddig a cégek

A múlt héten zárult versenyképesség-növelő pályázat jelentkezői 376 milliárd forint beruházást, és 143 600 munkahely megtartását vállalták -... Teljes cikk

Pörgetik a munkahelymentő támogatások kiosztását

Már több mint 130 ezer dolgozó után igényelték munkáltatóik a "kurzarbeit" támogatási lehetőséget, illetve 13 ezer kutató után a... Teljes cikk

Hét százalékra nőhet a munkanélküliség Magyarországon

Csak idő kérdése, és 7 százalékra nőhet a munkanélküliségi ráta Magyarországon az Erste szakértői szerint. Teljes cikk

Kapcsolódó hírek