Megjelent: 1 éve

Fékez az autóipar?

Az elemzők egy ideje már komolyabb gazdasági megtorpanást prognosztizálnak, amelynek origója minden bizonnyal az autóipar lesz. Erre utal, hogy az iparág bizonyos szereplői az utóbbi hónapokban első sorban már nem eladásra, hanem a raktáraknak gyártottak. A vásárlások visszaesése a gyártókat, autóipari beszállítókat a kapacitás visszaszorítására, a munkaerő optimalizálására, végső esetben elbocsátásokra kényszerítette. Jelen írásunkban a leépítések várható hatásait, és a felmerülő alternatívákat vesszük sorba.

Magyarország kitettsége ebből a szempontból igen magas, még akkor is, ha a GDP-nek mindössze 4 százalékát adja a javarészt külföldi piacokra termelő honi autóipar, ennek ellenére a szegmenstől 2020-ra 10 ezer milliárdos termelési értéket vár a kormány.

Az elbocsátások nem oldják meg a problémátNagy kérdés, hogy az járműipar fékezése mennyiben érinti majd a magyar munkaerőpiacot. A problémára rálátó szakértők úgy vélik, a szegmens leépítései során a munkaerőpiacra kerülő néhány ezer, a legborúlátóbb forgatókönyv szerinti 10-20 ezer fő nem képes megoldani, legfeljebb valamelyest csillapítani a KSH által 70-80 ezer fősre (de az iparági jelentések szerint ennek bő háromszorosára) becsült munkaerőhiányt. Tovább árnyalja a helyzetet a magyar munkavállalók alacsony mobilitása, vagyis hiába szabadul fel az ország egyik területén egy viszonylag nagy mennyiségű munkaerő, az nem ad választ egy földrajzilag távol eső terület munkaerő problémáira.

Hosszabb távon érdemes gondolkodniAkik szeretnének a munkaerő vonatkozásában jó előre felkészülni a várható változásokra, azok távlatokban gondolkodnak. Számukra jelent reális alternatívát az ukrán munkaerő foglalkoztatása. Az óvatosabb vállalatok kezdetben pilot jelleggel alkalmazzák a határon túli, harmadik országbeli munkavállalókat, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy hamar megbarátkoznak ezzel a munkaerő kölcsönzési móddal. A témával összefüggésben fontos megemlíteni még az úgynevezett minőségi cserét, amikor a munkalehetőség, mint üres álláshely nem jelenik meg egyetlen hirdetésben sem, de az adott munkahely egy gyengébb kvalitású munkavállaló helyett akár belső áthelyezéssel egy alkalmasabb munkavállalót vesz fel.

A kezdőponttól a folyamat végéigHosszú távon tehát érdemes az ukrán munkaerő kölcsönzésre is valós opcióként tekinteni. Első sorban azon vállalkozások számára éri meg ez a foglalkoztatási mód, amelyek huzamosabb ideig - 10-12 hónapig - tervezik az ukrán munkaerő alkalmazását és elég tőkeerősek a munkaerő beszerzés fix költségeinek finanszírozásához. Ebben az esetben a kényelmi faktort a munkaerő közvetítő vállalkozások pl. az euCSOPORT jelentik, amelyek a folyamaton végighaladva "a kért pozícióra alkalmas" munkatársakat adnak át.

Sokan kérdezik, hogy a fent említett fix költség miből tevődik össze. Nos, a megfelelő munkaerő felkutatása a megbízó igényfelmérésével, az adott pozíció megismerésével, a hozzá kapcsolódó adminisztráció elkészítésével indul. Az ukrán munkavállalók esetén számolnunk kell a nyelvi és a kulturális különbségekkel, így a kölcsönzött munkavállalók relokációja és a számára új munkavállalói környezetbe való (pl. a munkakultúrát érintő) történő integráció is a feladat részét képezi. A gyakorlatban ez a szociális blokkokban kihelyezendő egyszerű formulák, valamint a tűz- és munkavédelmi leírások fordítását, de akár a munkakörhöz kapcsolódó egyszerű "szószedet" elkészítését is jelenti.

A munkaerő kölcsönzés az érkező kontingens mellett a befogadó felet is érinti, ez pedig azzal jár, hogy az itt dolgozó hazai foglalkoztatotti állományt fel kell készíteni az idegen munkaerő befogadására. Ezt a sokrétű feladatot szinte a létszámtól függetlenül minden esetben el kell végezni, éppen ezért a korábban jelzett 15 fős létszámminimumtól csekély mértékben fölfelé és lefelé eltérve felértékelődnek a méretgazdaságossági szempontok.

Az évek meg a rutin...Az eucCSOPORT versenytársaihoz képest meglehetősen nagy rutinnal rendelkezik az ukrán munkaerő kölcsönzésében, közvetítésében, hiszen az erre vonatkozó jogszabályok életbe lépésétől (2016. májusa óta) foglalkozik ezzel. A haza igényeknek megfelelő ukrán munkavállalók felkutatása érdekében Ukrajnában külkapcsolatot létesített és az akkor még más üzletágakban érdekelt partnerei számára a vállalat méretét, a befogadó képességet, a likviditási potenciált, valamint a külkapcsolati modellre való nyitottságot figyelembe véve elkezdte kiajánlani ezt a lehetőséget. A piac reakcióit látva az eucCSOPORT 2017-ben Kijevben megalakította az ukrán munkaerő toborzására, kiválasztására szakosodott irodáját és az azóta eltelt évek alatt mintegy 20 együttműködő partnerrel vesz részt az ügyfelek munkaerő igényének kielégítésében. Tapasztalatunk a szorosan vett munkavégzéshez kapcsolódó ismereteken túl kiterjed a befogadó cégek előkészítéséig, az ukrán munkavállalók elszállásolásával, egészségügyi ellátásával kapcsolatos feladatokon át, egészen a miénktől eltérő szabadságolási szokásokig. Vagyis minden olyan kérdésben otthon vagyunk, amelyek elősegítik, hogy minél rövidebb idő alatt, minél hatékonyabban beilleszkedjen a hazánkban munkába állított ukrán dolgozó.
  • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
  • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Látványosan növekvő igény a toborzási folyamatok digitalizációjára

Cégcsoportunk szoftveres divíziója, a hrfelho.hu Kft. életében jelentős változásokat hozott az elmúlt év és 2021 eleje is. Teljes cikk

Képzés-fejlesztés COVID-időkben: Online vagy e-learning képzés?

Még nem is olyan régen elképzelhetetlennek tartottuk, hogy egy céges képzés vagy tréning ne személyes jelenléttel történjen, hiszen az élményt... Teljes cikk

A KATA szigorítások sem állították meg az egyéni vállalkozó áradatot

2021 január elsejétől jelentősen szigorodtak a KATA adózási szabályok, de az országban működő egyéni vállalkozók száma töretlenül növekszik tovább. Teljes cikk