Megjelent: 15 éve

Hogy harcoljunk a maximális kezdőfizetésért I.

Bár az európai országok többségében a munkáltató már a hirdetésekben felfedi a pozíció betöltőjének szánt bért, Magyarországon az illetékesek egyelőre legkorábban az első személyes beszélgetésen, sokszor csak a kiválasztási folyamat végén nyilatkoznak először fizetéssel kapcsolatos elképzeléseikről.

A bértárgyalás az álláskereső számára a kiválasztási folyamat egyik legfontosabb része - elvégre azon dől el, mennyi pénz jelenik meg hónap elején a bankszámláján-, ezért ajánlott az arra való alapos felkészülés.

Határozzon meg egy minimális összeget

"A bértárgyalást megelőzően a jelöltnek mindenképp érdemes eldöntenie, milyen összegű fizetés lenne az, amiből csak kivételes esetben engedne. Emellett azt is gondolja át, mit kínálhatna a cég ahhoz, hogy a kívánt összegnél alacsonyabb bérért is elfogadja az ajánlatot. Számos pályázó például hajlandó fizetési elvárásait alábbadni, ha a munkaadó fejlődési és karrierlehetőséget kínál " - mondta el Juhos Andrea karrier-tanácsadó.

A leendő bér reális meghatározásához elengedhetetlen a piac feltérképezése. "Átfogó képet úgy szerezhetünk, ha a hasonló iparágban dolgozóktól informálódunk a bérekről, illetve ha HR-konferenciák látogatásával a szakemberektől érdeklődünk a pozíciónknak leginkább megfelelő fizetések összegeiről. Emellett tanácsos a témába vágó újságokat, szaklapokat is olvasnunk" - sorolta Juhos Andrea.

Informálódjon a vállalatról

Az interneten is megjelennek különböző felmérések, kutatások a fizetésekkel kapcsolatban - tette hozzá -, érdemes böngészni ezeket is. A jelöltnek hasznos lehet, ha informálódik a vállalatról, méretéről, sikerességéről is, és tanácsos kideríteni, mióta keresnek munkaerőt a megpályázott pozíció betöltésére. "Minél régebb óta keresi a cég hiába a megfelelő dolgozót, annál előnyösebb a pályázók helyzete. Elképzelhető ugyanis, hogy a vállalat már hajlandó a tervezettnél több pénzt is kifizetni a munkavállalónak, csak végre töltsék be az állást - és végezzék el az idő elteltével feltornyosult feladatokat" - magyarázta a karrier-tanácsadó.

A fizetés összegének meghatározásakor ajánlott készíteni egy olyan lehetséges tervezetet is, amelyben bizonyos béren kívüli juttatásokat is tartalmaz a kívánt összeg/csomag Egyre elterjedtebb ugyanis, hogy bár a fix összegű bér nem tartozik a magas kategóriába, a különböző juttatásokkal viszont eléri azt. "A bértárgyalás előtt nem árt informálódni a béren kívüli juttatások értékéről is" - figyelmeztet Juhos Andrea. Béren kívüli juttatásként előfordul mobiltelefon, céges autó, egészségbiztosítás, nyugdíjpénztári hozzájárulás, sportbérlet, étkezési hozzájárulás.

Nézze meg, mennyit keresnek a konkurenciánál

Emellett az álláskeresőnek érdemes felmérnie azt is, jelenlegi munkáltatója az azonos profilú cégekhez mérten milyen szintű fizetést juttat dolgozóinak. Hiszen ha jelenlegi munkahelyén jóval magasabb a bérszínvonal, mint máshol, könnyen előfordulhat, hogy elvárásait túlzottnak tekintik majd, és az állás betöltésére inkább keresnek egy alacsonyabb/reálisabb igényekkel rendelkező munkaerőt.

Minél később esik szó a bérről, annál jobb

"A jelölt számára az az ideális, ha minél később esik szó leendő béréről. Ha a kiválasztási folyamat elején említik, akkor a fizetés meghatározása csak egy eszköz a pályázók körének szűkítésére. Ilyenkor még az álláskereső is csak egy a sok jelentkező közül, pozíciója gyenge, így sokkal kevésbé van lehetősége kiharcolni a kívánt bért" - mondta el Juhos Andrea.

"Viszont ha az "utolsó körben" kerül napirendre a kérdés, akkor már szinte egyértelmű, hogy nemcsak a pályázónak van szüksége a cégre, hanem a cégnek is szüksége van rá. Így egyenlő rangú partnerként kezdhet bele az tárgyalásba" - tette hozzá a DBM Magyarország ügyvezetője.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Az emberek harmadának csökkent a jövedelme a járvány miatt

Százból 35 ember jövedelme csökkent 2020 januárja és májusa között Magyarországon. A koronavírus negatív hatásai különösen a budapestieket és... Teljes cikk

Fontos határidő közeleg, ne feledje az adóbevallását!

Már csak két nap van hátra a személyi jövedelemadó (szja) bevallásának határidejéig; május 20-án éjfélig lehet átnézni, elfogadni, módosítani... Teljes cikk

Kétmilliárd forint üti a magyar dalszerzők markát

1,967 milliárd forint jogdíjat fizetett ki az Artisjus 7477 magyar dalszerzőnek 44 ezer magyar zeneműre május közepén. Ezúttal a televíziókban és... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek