Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő Megjelent: 4 hónapja

Hol tart a facility management Magyarországon? - Új képzési lehetőség a szakma képviselői számára

2017 februárjában egy szakmai fórum keretein belül került bemutatásra az ősszel startoló, öt nyelven elérhető e-learning felület, mely hiánypótló szolgáltatás lesz a maga nemében.

Nagyobb összefogás szükséges ahhoz, hogy méltó helyére kerüljön a facility management (FM) mint szakma. Egyelőre kevesen ismerik a létesítményüzemeltetési menedzser pozíciót, pedig a cégek számára nagy érték az ilyen szakember. Nemcsak biztosítja a zökkenőmentes működést és energiát spórol, hanem hozzájárul az ügyfél- és a munkavállalói elégedettséghez - hangzott el a WIFI Hungária fórumán.

Célegyenesbe érkezett egy hároméves, Erasmus+ forrásból finanszírozott egyedülálló fejlesztés. Az e-learning formában végezhető Facility Management Academy öt nyelven lesz elérhető.

A pályázat 2014 szeptemberében indult, ahol a WIFI nemzetközi képző központ több tagja, nevezetesen bolgár, szerb, osztrák és magyar kollégák fogtak össze annak érdekében, hogy egy olyan innovatív, többnyelvű online felületet fejlesszenek ki, amely lehetővé teszi a létesítménygazdálkodási és ingatlanüzemeltetési távoktatást, vagyis magát a WIFI Facility Management Akadémiát.

Bajai András, a program egyik szakmai lektora elmondta, egységes vázú és nyelvezetű e-learning tananyagot alkottak, így a szakma minden résztvevője ugyanazt a terminológiát használja majd. A kurzus az EN 15221 európai szabvány köré épül.

„Hasznos a szakmán kívülieknek, így például a vezetőknek is, ha megismerkednek a facility management alapjaival. Így jobban átlátják a létesítményüzemeltetés jelentőségét, értéket teremtő lehetőségeit. Ehhez is remek eszköz az új FM e-learning” - fűzte hozzá Földi Tibor, a program másik magyar lektora, a WIFI Hungária FM trénere.
http://wifi-fma.com/ címen elérhető honlap magyar nyelvre történő átültetése jelenleg is tart.

FM képzések az igényekre hangolva

A tananyag 8 modulból áll. A modulok a szakmai rész mellett gyakorlati feladatokat és tudás-ellenőrző tesztet tartalmaznak. A tananyag elsajátítása után több kimeneti lehetőséget is kínál a felület. Vizsgázhatunk az összes modul végén - a 9. modul maga a vizsgamodul, de akár egy modulból is.

„A tanulást virtuális osztályterem is segíti, ahol a virtuális osztály interaktív feladat megoldást és előadást, szakami konzultációt folytathat” - adott ízelítőt a tanfolyamból Jurcsisin Judit, a nemzetközi projekt magyarországi felelőse, a WIFI Hungária irodavezetője.
Májusban kerül sor a magyar nyelvű képzés tesztelésére, amihez magyar facility managerek közreműködését is várják a fejlesztők. Az online kurzus várhatóan szeptembertől lesz elérhető.

Létesítménygazdálkodási menedzser tanfolyamon nemcsak online módon, de tréning formájában is részt vehetnek az érdeklődők. Márciusban ismét elindult a WIFI két féléves képzése, mely a munkahelyi elfoglaltságokhoz igazítva péntek délutáni és szombati időpontban zajlik. Sóvári Viktória, a KRAFT-FM Kft. üzemeltetési projektvezetője, aki korábban elvégezte a tanfolyamot, elmondta, hogy a képzés nagyon gyakorlatias, kiscsoportos formában zajlik, fontos része az együtt-gondolkodás és persze a szakmai kapcsolatok is bővülnek.

Jobb PR, erősebb lobbi kellene a szakmának

„Nincs benne a köztudatban a szakma, nem tudják az emberek, mit is csinál a facility manager” - mondta el véleményét Sóvári Viktória. „Öt évvel ezelőtt, a termelésből érkeztem a szakmába. Én sem voltam képben, mi is ez pontosan” - erősítette meg a vélekedést Apjok István az IMI Kft-től. Hozzátette, a vállalatok felé is erősíteni kellene a facility managerek munkájának értékét. Például azt, hogy megéri szakembert alkalmazni, mert a cég energiát takarít meg, javul a dolgozók életminősége, nem romlik az épület állaga.

A munkakör összetettségét emelte ki Tuczai Péter, a vintoCON Kft. képviseletében, a WIFI Hungária trénere. „A műszaki háttér mellett fontosak a soft skillek - például a tárgyalókészség - kell jogi és pénzügyi tudás egyaránt”.

Fontos feladat lenne a szakma elfogadtatása - mondta Toronyi András, a WIFI FM trénere. Szerinte a piac nem fizeti meg kellő mértékben ezt az összetett tudást. Így akadnak olyan szakemberek, akik a magasabb kereset miatt pályát váltanak. Bajai András a szakmai szervezetek összefogásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hogy mennyire fontos a jó facility management, azt Vajda Márta, a parkolók üzemeltetésével foglalkozó BOE Parking Kft. ügyvezető igazgatója egy példával érzékeltette: „A tárgyalásra érkező ügyfél az első és az utolsó benyomást az iroda parkolóházában, illetve a portaszolgálaton szerzi. Nem mindegy, milyen élmények érik.”
Apjok István HR szempontokat is behozott: Egy termelő üzemben az öltöző tisztasága, a hőmérséklet, a világítás, a beléptető rendszer működése jelentős hatással van a dolgozói elégedettségre. Ez is a facility manager felelőssége.

WIFI Facility Management Akadémia

Az e-learning felület fejlesztése májusban éri el a következő lépcsőfokot, amikor is kezdetét veszi a tesztelési időszak. Itt különösen számítanak a képzési módszer iránt érdeklődők támogatására. A tesztelési fázis végeztével - beépítve a visszajelzéseket - ősztől lesz elérhető az on-line képzési felület.

A programot a visszajelzések alapján a résztvevők különösen hasznosnak ítélték, hiszen olyan szakmai képzésről kaptak háttérinformációt, ami segítheti fejlődésüket. Az ingyenes online felület számos lehetőséget kínál a tanulásra mind a pályakezdőknek, mind a szakmában már régóta tevékenykedőknek. A májusi tesztelésre ezúton várják minden érdeklődő jelentkezését.

Aki pedig nem szeretne őszig várni, és minél hamarabb fejleszteni kívánja tudását, azok számára kiváló lehetőség a WIFI, 2017. március 24.-én elstartolt Létesítménygazdálkodási menedzser tanfolyama.

További információ:
WIFI Hungária, Jurcsisin Judit, irodavezető
jurcsisin.judit@wifi.hu; 06 (30) 560 2435

Follow hrportal_hu on Twitter

MEGOLDÁS A FIZIKAI MUNKERŐHIÁNYRA EGYSZERŰEN, SZAKSZERŰEN

Jó tíz évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy 2017-ben legalább olyan nehéz lesz fizikai munkaerőt toborozni, mint két nyelven beszélő mérnökinformatikust 8 év szakmai tapasztalattal. Sajnos mára mégis ez a helyzet, amit főként a gyártó cégeknél dolgozó kollégáknak nem kell bemutatni. Hosszú távú megoldást talán csak komoly oktatási reform, és nyugati színvonalú bérek jelentenének, de amíg ez nem valósul meg, ne üljön ölbetett kézzel! Tudunk egy gyors, hatékony, és nem utolsó sorban gazdaságos megoldást a problémára.tovább..

  További cikkek
  A Brexittel megszűnhet az EU-munkavállalók szabad beáramlása is

  A brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára szerint a brit EU-tagság 2019 tavaszára várható megszűnésével véget ér a munkavállalók... Teljes cikk

  Új vezetője van a Fornetti csoportnak

  Balthas Klein a Fornetti Csoport új vezetője 2017 júniusától, aki korábban a svájci központú Aryztánál töltött be fontos szerepet - írja a Portfolio. Teljes cikk

  A szellemi munka megelőzheti a demenciát

  A Dél-Floridai Egyetem öregedéstudományi tanszékén végzett tanulmány szerint, akinek az átlagosnál összetettebb a munkája, annak kisebb az esélye... Teljes cikk

  Családi pótlék segíti az iskolakezdést

  2017-ben a szeptemberi családi pótlék, már augusztus végén megérkezik, így az iskolakezdés előtt kétszer kapnak majd támogatást a családok - írja a Pénzcentrum. Teljes cikk

  MEGOLDÁS A FIZIKAI MUNKERŐHIÁNYRA EGYSZERŰEN, SZAKSZERŰEN

  Jó tíz évvel ezelőtt nem gondoltuk volna, hogy 2017-ben legalább olyan nehéz lesz fizikai munkaerőt toborozni, mint két nyelven beszélő... Teljes cikk

  Kapcsolódó tartalmaink 1 2 3 Bezár