kapubanner for mobile
Megjelent: 7 éve

Hol tart a facility management Magyarországon? - Új képzési lehetőség a szakma képviselői számára

2017 februárjában egy szakmai fórum keretein belül került bemutatásra az ősszel startoló, öt nyelven elérhető e-learning felület, mely hiánypótló szolgáltatás lesz a maga nemében.

Nagyobb összefogás szükséges ahhoz, hogy méltó helyére kerüljön a facility management (FM) mint szakma. Egyelőre kevesen ismerik a létesítményüzemeltetési menedzser pozíciót, pedig a cégek számára nagy érték az ilyen szakember. Nemcsak biztosítja a zökkenőmentes működést és energiát spórol, hanem hozzájárul az ügyfél- és a munkavállalói elégedettséghez - hangzott el a WIFI Hungária fórumán.

Célegyenesbe érkezett egy hároméves, Erasmus+ forrásból finanszírozott egyedülálló fejlesztés. Az e-learning formában végezhető Facility Management Academy öt nyelven lesz elérhető.

A pályázat 2014 szeptemberében indult, ahol a WIFI nemzetközi képző központ több tagja, nevezetesen bolgár, szerb, osztrák és magyar kollégák fogtak össze annak érdekében, hogy egy olyan innovatív, többnyelvű online felületet fejlesszenek ki, amely lehetővé teszi a létesítménygazdálkodási és ingatlanüzemeltetési távoktatást, vagyis magát a WIFI Facility Management Akadémiát.

Bajai András, a program egyik szakmai lektora elmondta, egységes vázú és nyelvezetű e-learning tananyagot alkottak, így a szakma minden résztvevője ugyanazt a terminológiát használja majd. A kurzus az EN 15221 európai szabvány köré épül.

„Hasznos a szakmán kívülieknek, így például a vezetőknek is, ha megismerkednek a facility management alapjaival. Így jobban átlátják a létesítményüzemeltetés jelentőségét, értéket teremtő lehetőségeit. Ehhez is remek eszköz az új FM e-learning” - fűzte hozzá Földi Tibor, a program másik magyar lektora, a WIFI Hungária FM trénere.
http://wifi-fma.com/ címen elérhető honlap magyar nyelvre történő átültetése jelenleg is tart.


FM képzések az igényekre hangolva



A tananyag 8 modulból áll. A modulok a szakmai rész mellett gyakorlati feladatokat és tudás-ellenőrző tesztet tartalmaznak. A tananyag elsajátítása után több kimeneti lehetőséget is kínál a felület. Vizsgázhatunk az összes modul végén - a 9. modul maga a vizsgamodul, de akár egy modulból is.

„A tanulást virtuális osztályterem is segíti, ahol a virtuális osztály interaktív feladat megoldást és előadást, szakami konzultációt folytathat” - adott ízelítőt a tanfolyamból Jurcsisin Judit, a nemzetközi projekt magyarországi felelőse, a WIFI Hungária irodavezetője.
Májusban kerül sor a magyar nyelvű képzés tesztelésére, amihez magyar facility managerek közreműködését is várják a fejlesztők. Az online kurzus várhatóan szeptembertől lesz elérhető.

Létesítménygazdálkodási menedzser tanfolyamon nemcsak online módon, de tréning formájában is részt vehetnek az érdeklődők. Márciusban ismét elindult a WIFI két féléves képzése, mely a munkahelyi elfoglaltságokhoz igazítva péntek délutáni és szombati időpontban zajlik. Sóvári Viktória, a KRAFT-FM Kft. üzemeltetési projektvezetője, aki korábban elvégezte a tanfolyamot, elmondta, hogy a képzés nagyon gyakorlatias, kiscsoportos formában zajlik, fontos része az együtt-gondolkodás és persze a szakmai kapcsolatok is bővülnek.


Jobb PR, erősebb lobbi kellene a szakmának



„Nincs benne a köztudatban a szakma, nem tudják az emberek, mit is csinál a facility manager” - mondta el véleményét Sóvári Viktória. „Öt évvel ezelőtt, a termelésből érkeztem a szakmába. Én sem voltam képben, mi is ez pontosan” - erősítette meg a vélekedést Apjok István az IMI Kft-től. Hozzátette, a vállalatok felé is erősíteni kellene a facility managerek munkájának értékét. Például azt, hogy megéri szakembert alkalmazni, mert a cég energiát takarít meg, javul a dolgozók életminősége, nem romlik az épület állaga.

A munkakör összetettségét emelte ki Tuczai Péter, a vintoCON Kft. képviseletében, a WIFI Hungária trénere. „A műszaki háttér mellett fontosak a soft skillek - például a tárgyalókészség - kell jogi és pénzügyi tudás egyaránt”.

Fontos feladat lenne a szakma elfogadtatása - mondta Toronyi András, a WIFI FM trénere. Szerinte a piac nem fizeti meg kellő mértékben ezt az összetett tudást. Így akadnak olyan szakemberek, akik a magasabb kereset miatt pályát váltanak. Bajai András a szakmai szervezetek összefogásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Hogy mennyire fontos a jó facility management, azt Vajda Márta, a parkolók üzemeltetésével foglalkozó BOE Parking Kft. ügyvezető igazgatója egy példával érzékeltette: „A tárgyalásra érkező ügyfél az első és az utolsó benyomást az iroda parkolóházában, illetve a portaszolgálaton szerzi. Nem mindegy, milyen élmények érik.”
Apjok István HR szempontokat is behozott: Egy termelő üzemben az öltöző tisztasága, a hőmérséklet, a világítás, a beléptető rendszer működése jelentős hatással van a dolgozói elégedettségre. Ez is a facility manager felelőssége.


WIFI Facility Management Akadémia



Az e-learning felület fejlesztése májusban éri el a következő lépcsőfokot, amikor is kezdetét veszi a tesztelési időszak. Itt különösen számítanak a képzési módszer iránt érdeklődők támogatására. A tesztelési fázis végeztével - beépítve a visszajelzéseket - ősztől lesz elérhető az on-line képzési felület.

A programot a visszajelzések alapján a résztvevők különösen hasznosnak ítélték, hiszen olyan szakmai képzésről kaptak háttérinformációt, ami segítheti fejlődésüket. Az ingyenes online felület számos lehetőséget kínál a tanulásra mind a pályakezdőknek, mind a szakmában már régóta tevékenykedőknek. A májusi tesztelésre ezúton várják minden érdeklődő jelentkezését.

Aki pedig nem szeretne őszig várni, és minél hamarabb fejleszteni kívánja tudását, azok számára kiváló lehetőség a WIFI, 2017. március 24.-én elstartolt Létesítménygazdálkodási menedzser tanfolyama.

További információ:
WIFI Hungária, Jurcsisin Judit, irodavezető
[email protected]; 06 (30) 560 2435

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk