Megjelent: 1 hónapja

Inkontinencia a munkahelyen

Bár erről nem szívesen beszélünk, de a becslések szerint a népesség minimum 8 százalékát is érintheti a vizelet-inkontinencia valamilyen formája.

Alkalmi vagy visszatérő vizelettartási probléma (sürgető inger, akaratlan elcseppenés, vizeletvesztés vagy éppen elakadás, pangás), esetleg állandósult vizelet-inkontinencia sokféle okból kialakulhat, nőknél és férfiaknál egyaránt. Az érintettek mintegy kétharmada nő (esetükben fiatalabb korban is kialakulhat), míg a férfiak jellemzően inkább idősebb korban szembesülnek az életminőséget jelentősen rontó problémával.

Az inkontinencia típusai


Az ún. stressz-inkontinencia jellemzően a nőket érinti, ha terhesség, túlsúly, esetleg nehéz szülés vagy a változó kori hormonális változások miatt a medencealapi izmok meggyengülnek, lazábbá válnak. Ilyenkor fordulhat elő, hogy hirtelen kialakuló hasprés, a hasűri nyomás megemelkedése esetén (például emelés, ugrálás, köhögés, tüsszentés, nevetés során) a záróizmok nem tudják betölteni tökéletesen a funkciójukat, és egy kis vizelet akaratlanul távozik.

Az ún. késztetéses inkontinencia esetén túlságosan gyakran, napi 8-10 alkalommal is jelentkezik a sürgető vizelési inger, de mindannyiszor csak kis mennyiségű vizelet ürül. A gyakori, indokolatlan irritáció hátterében állhat idegrendszeri, beidegződési zavar és húgyúti gyulladás is.

Az inkontinencia harmadik, ún. túlfolyásos típusa a férfiakat sújtja leggyakrabban. Akkor alakul ki, ha a húgyutakon elzáródás (pl. a húgyvezetéket körülvevő prosztata megnagyobbodása, esetleg daganata) akadályozza a vizelet elfolyását, így a húgyhólyag túltöltődik, ami akaratlan vizeletvesztést, szivárgást idézhet elő.

Inkontinencia a munkahelyen


Az inkontinencia rontja az életminőséget: az érintett a leghétköznapibb tevékenységet sem tudja teljesen felszabadultan végezni, mert tart a legváratlanabb pillanatokban, netán rosszkor jelentkező ingertől, az esetleges kínos „balesettől”. Ez még azoknak is kellemetlen, akik szabadon rendelkeznek az idejükkel, de az aktívan dolgozók munkahelyi kötöttségei mellett különösen megnehezíti az életet. Azoknak a legrosszabb ezzel együtt élni, akiknek a munkájuk során sokat kell állni, járkálni vagy megterhelő fizikai munkát kell végezni (például nehezet emelni), de azok sincsenek jobb helyzetben, akik folyamatosan „szem előtt” vannak, sokat kell ügyfelekkel, munkatársakkal tárgyalniuk, meetingeken, konferenciákon részt venniük. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amely megkönnyítheti az inkontinenciával élők munkavégzését, helytállását.

Kilenc tanács inkontinencia esetére • 1. Első lépés: tisztázni a helyzetet! Ne legyen „tabu” a téma, beszélni kell urológus vagy nőgyógyász szakorvossal, hogy kideríthesse, milyen ok, betegség, elváltozás állhat a panaszok hátterében. Ennek ismeretében megnyílik a kezelés lehetősége, és annak eredményességéig is könnyebb kerülni az adott inkontinencia-típus miatti kellemetlenségeket.
 • 2. Szerezzen be, és szükség szerint használjon a nemének, állapotának megfelelő, modern, biztonságos és diszkrét segédeszközöket!
 • 3. Készítsen össze magának és hagyjon a munkahelyén egy „sürgősségi csomagot”! Legyen benne egy kényelmes ruha, fehérnemű, inkontinencia-betét vagy más nedvszívó segédeszköz, vízhatlan zacskó. Ennek az „elsősegély-készletnek” a puszta léte akkor is csökkenti az esetleges inkontinens epizódoktól való félelmet, ha nem is kerül sor a használatára.
 • 4. Ilyen probléma mellett ajánlatos inkább sötét ruházatot viselni, természetes, nedvszívó anyagból, hogy ne kelljen aggódni az esetleges szivárgás nyomai miatt. Fontos az is, hogy a ruha ne legyen bonyolult zárású, a derékrésze inkább legyen rugalmas, hogy szükség esetén hamar meg lehessen nyitni.
 • 5. Ütemezze be, mikor megy mosdóba: ne várja meg a sürgető ingert, használja ki a lehetőségeket a szokottnál gyakrabban, pl. konferenciák, meetingek között, vagy amikor munka közben frissítő, átmozgató szünetet tart. Ismeretlen helyen járva diszkréten jó előre derítse fel, hol található a mosdó, hogy szükség esetén ne kelljen kérdezősködéssel időt veszítenie.
 • 6. Mérsékelje - egy-egy szoros napirendet követő meeting alkalmával hagyja is ki - a koffeintartalmú italok (kávé, tea, energiaitalok, kóla, kakaó) fogyasztását, mert ezek vízhajtó hatásúak.
 • 7. Bár sok inkontinenciával bajlódónak az az első védekező gondolata, hogy csökkentse a folyadékfogyasztást, ez nem ajánlható. Egyrészt a napi kb. két liternyi folyadék bevitelére mindenkinek szüksége van, másrészt a túl kevés folyadék miatt besűrűsödött, pangó vizelet szintén irritálhatja a hólyagot, így a folyadékmegvonás nem segít, hanem tovább ronthatja az inkontinenciát.
 • 8. Különösen az elsősorban a nőket sújtó stressz-inkontinencia esetén lehet nagyon jó hatása a medencealapi izmokat edző speciális tornáknak. Érdemes szakembertől elsajátítani majd rendszeresen végezni ezeket, mert erősítik, tónusosabbá teszik a záróizmokat, sokat javíthatnak a problémán.
 • 9. Ha túlsúllyal, különösen, ha alma típusú, hasi elhízással küzd, tanácsos mindent megtenni a testsúly normalizálásáért, mert ezzel is a medencealapi izmokat tehermentesíti.

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.
 • 2021.04.23Szervezetfejlesztő (OD) Tanácsadó képzés Egyesítettük a Sämling Solution, a FranklinCovey és vendégelőadóink tudását és tapasztalatát, hogy a résztvevők „soft” és „hard” típusú fejlesztések koordinálására és támogatása is képesek legyenek. Mindazoknak akik Belső munkatársként vagy Külső tanácsadóként vezetnek vagy támogatnak szervezetfejlesztési folyamatokat. Részletek Jegyek
 • 2021.04.252 Napos Scrum Master képzés online, élő videokonferenciás Az agilis működés motorja a Scrum Master, aki biztosítja a hatékony csapatmunkát és kezeli az átalakulás során kialakuló feszültségeket, konfliktusokat. Minden iparágban célszerű átállni agilis működésre, nem csak a szoftverfejlesztésben. Képezze ki kollégáit Scrum Masterré. Részletek Jegyek
 • 2021.05.10 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
 • 2021.05.13 Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban Olyan vezetőknek és (kulcs) munkatársaknak, (HR) controllereknek, HR-eseknek, pénzügyi szakembereknek ajánljuk a képzést, akik a HR munka hatékonyságát, eredményét mérni, számolni, és ezt begyakorolni szeretnék. Ajánljuk továbbá mindazoknak, akik a munkaerő elemzésének, értékelésének vállalati standardizálását, és mérésének elvét és gyakorlatát megismerni szeretnék. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
OSZD MEG VELÜNK VÉLEMÉNYED ÉS NYERJ!

Az AYCM és a Humánpolitika Egyesület szeretne a kutatás segítségével többet megtudni arról, hogy milyen hatása van a koronavírusnak az emberek... Teljes cikk

Atipikus helyzetben az atipikus az ideális foglalkoztatási forma

A 2021.év elején a munkaerő-kölcsönzésről megjelent felmérésből kiderült - melyet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ)... Teljes cikk

Legyél te a jövő menedzsere!

A Menedzserszövetség, rendkívül sikeres első három mentor programját követően, 2021. áprilisától folytatja kezdeményezését Jövő Menedzsere 4.0... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek