kapubanner for mobile
Megjelent: 3 éve

Inkontinencia a munkahelyen

Bár erről nem szívesen beszélünk, de a becslések szerint a népesség minimum 8 százalékát is érintheti a vizelet-inkontinencia valamilyen formája.

Alkalmi vagy visszatérő vizelettartási probléma (sürgető inger, akaratlan elcseppenés, vizeletvesztés vagy éppen elakadás, pangás), esetleg állandósult vizelet-inkontinencia sokféle okból kialakulhat, nőknél és férfiaknál egyaránt. Az érintettek mintegy kétharmada nő (esetükben fiatalabb korban is kialakulhat), míg a férfiak jellemzően inkább idősebb korban szembesülnek az életminőséget jelentősen rontó problémával.

Az inkontinencia típusai


Az ún. stressz-inkontinencia jellemzően a nőket érinti, ha terhesség, túlsúly, esetleg nehéz szülés vagy a változó kori hormonális változások miatt a medencealapi izmok meggyengülnek, lazábbá válnak. Ilyenkor fordulhat elő, hogy hirtelen kialakuló hasprés, a hasűri nyomás megemelkedése esetén (például emelés, ugrálás, köhögés, tüsszentés, nevetés során) a záróizmok nem tudják betölteni tökéletesen a funkciójukat, és egy kis vizelet akaratlanul távozik.

Az ún. késztetéses inkontinencia esetén túlságosan gyakran, napi 8-10 alkalommal is jelentkezik a sürgető vizelési inger, de mindannyiszor csak kis mennyiségű vizelet ürül. A gyakori, indokolatlan irritáció hátterében állhat idegrendszeri, beidegződési zavar és húgyúti gyulladás is.

Az inkontinencia harmadik, ún. túlfolyásos típusa a férfiakat sújtja leggyakrabban. Akkor alakul ki, ha a húgyutakon elzáródás (pl. a húgyvezetéket körülvevő prosztata megnagyobbodása, esetleg daganata) akadályozza a vizelet elfolyását, így a húgyhólyag túltöltődik, ami akaratlan vizeletvesztést, szivárgást idézhet elő.

Inkontinencia a munkahelyen


Az inkontinencia rontja az életminőséget: az érintett a leghétköznapibb tevékenységet sem tudja teljesen felszabadultan végezni, mert tart a legváratlanabb pillanatokban, netán rosszkor jelentkező ingertől, az esetleges kínos „balesettől”. Ez még azoknak is kellemetlen, akik szabadon rendelkeznek az idejükkel, de az aktívan dolgozók munkahelyi kötöttségei mellett különösen megnehezíti az életet. Azoknak a legrosszabb ezzel együtt élni, akiknek a munkájuk során sokat kell állni, járkálni vagy megterhelő fizikai munkát kell végezni (például nehezet emelni), de azok sincsenek jobb helyzetben, akik folyamatosan „szem előtt” vannak, sokat kell ügyfelekkel, munkatársakkal tárgyalniuk, meetingeken, konferenciákon részt venniük. Összegyűjtöttünk néhány jó tanácsot, amely megkönnyítheti az inkontinenciával élők munkavégzését, helytállását.

Kilenc tanács inkontinencia esetére



  • 1. Első lépés: tisztázni a helyzetet! Ne legyen „tabu” a téma, beszélni kell urológus vagy nőgyógyász szakorvossal, hogy kideríthesse, milyen ok, betegség, elváltozás állhat a panaszok hátterében. Ennek ismeretében megnyílik a kezelés lehetősége, és annak eredményességéig is könnyebb kerülni az adott inkontinencia-típus miatti kellemetlenségeket.
  • 2. Szerezzen be, és szükség szerint használjon a nemének, állapotának megfelelő, modern, biztonságos és diszkrét segédeszközöket!
  • 3. Készítsen össze magának és hagyjon a munkahelyén egy „sürgősségi csomagot”! Legyen benne egy kényelmes ruha, fehérnemű, inkontinencia-betét vagy más nedvszívó segédeszköz, vízhatlan zacskó. Ennek az „elsősegély-készletnek” a puszta léte akkor is csökkenti az esetleges inkontinens epizódoktól való félelmet, ha nem is kerül sor a használatára.
  • 4. Ilyen probléma mellett ajánlatos inkább sötét ruházatot viselni, természetes, nedvszívó anyagból, hogy ne kelljen aggódni az esetleges szivárgás nyomai miatt. Fontos az is, hogy a ruha ne legyen bonyolult zárású, a derékrésze inkább legyen rugalmas, hogy szükség esetén hamar meg lehessen nyitni.
  • 5. Ütemezze be, mikor megy mosdóba: ne várja meg a sürgető ingert, használja ki a lehetőségeket a szokottnál gyakrabban, pl. konferenciák, meetingek között, vagy amikor munka közben frissítő, átmozgató szünetet tart. Ismeretlen helyen járva diszkréten jó előre derítse fel, hol található a mosdó, hogy szükség esetén ne kelljen kérdezősködéssel időt veszítenie.
  • 6. Mérsékelje - egy-egy szoros napirendet követő meeting alkalmával hagyja is ki - a koffeintartalmú italok (kávé, tea, energiaitalok, kóla, kakaó) fogyasztását, mert ezek vízhajtó hatásúak.
  • 7. Bár sok inkontinenciával bajlódónak az az első védekező gondolata, hogy csökkentse a folyadékfogyasztást, ez nem ajánlható. Egyrészt a napi kb. két liternyi folyadék bevitelére mindenkinek szüksége van, másrészt a túl kevés folyadék miatt besűrűsödött, pangó vizelet szintén irritálhatja a hólyagot, így a folyadékmegvonás nem segít, hanem tovább ronthatja az inkontinenciát.
  • 8. Különösen az elsősorban a nőket sújtó stressz-inkontinencia esetén lehet nagyon jó hatása a medencealapi izmokat edző speciális tornáknak. Érdemes szakembertől elsajátítani majd rendszeresen végezni ezeket, mert erősítik, tónusosabbá teszik a záróizmokat, sokat javíthatnak a problémán.
  • 9. Ha túlsúllyal, különösen, ha alma típusú, hasi elhízással küzd, tanácsos mindent megtenni a testsúly normalizálásáért, mert ezzel is a medencealapi izmokat tehermentesíti.

A cikk a Budai Egészségközpont urológus szakorvosainak közreműködésével készült.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Úton a felsővezetői lét felé - hogyan segíthet egy mentor a cél elérésben?

Bartha Edit és Verebélyi Péter évekig kollégák voltak egy multinacionális vállalatnál. Edit Péter tanácsára jelentkezett a Corvinus Executive... Teljes cikk

Megtartott munkáltatói ígéretek

A munkaerőpiac „köztes” szereplői, azaz a munkaerő szolgáltatók – tehát a Pannon-Work cégcsoport is – a munkáltatói márka tekintetében is... Teljes cikk

Csodálatos panoráma - végtelen látvány Ez a Hotel Ózon és a hamarosan nyíló Infinity étterem a Mátra szívében!

Amikor rendezvényünk számára helyszínt keresünk, akkor általában több hasonló ajánlat között kell kiválasztanunk a legjobbat és a... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek