Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 4 éve

Jobban keresnek a németek, mint 4 évvel ezelőtt

A német munkavállalók az idén átlagosan több mint 2000 euróval (mintegy 620 ezer forint) többet vihetnek haza, mint a törvényhozási ciklus kezdetén, 2013-ban - mondta Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján.

A német kormány a gazdasági fellendülés folytatódására számít, szerdán megjelent előrejelzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága 1,4 százalékkal növekedhet idén - írta az MTI.

A hazai össztermék (GDP) növekedési üteme jórészt a naptárhatás, a sok munkaszüneti nap miatt lassul a tavalyi 1,9 százalékhoz képest - emelte ki Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján.

A német gazdaság "nagyon jó állapotban van", növekedése pedig nemcsak kevesek, hanem mindenkinek a hasznára válik - húzta alá a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, rámutatva, hogy a munkavállalók a bruttó keresetek 2,5 százalékos - a tavalyival megegyező mértékű - növekedése révén az idén átlagosan több mint 2000 euróval (mintegy 620 ezer forint) többet vihetnek haza, mint a törvényhozási ciklus kezdetén, 2013-ban.

A gazdaságot egyre inkább a lakossági fogyasztás élénkíti, de az export szerepe is jelentős marad, a kivitel az idén 2,8 százalékkal növekedhet, a tavalyi 2,5 százalék után. Az import még dinamikusabban bővül, a tavalyi 3,4 százalék után 3,8 százalékkal növekedik.

A tartós fellendülésnek köszönhetően idén további 320 ezer ember jut munkához, a foglalkoztatottak száma így újabb történelmi csúcsra, 43,5 millióra emelkedik, ami 1,5 milliós növekedés 2013-hoz képest. Eközben a munkanélküliség újabb mélypontra, 6 százalékra süllyed a tavalyi 6,1 százalékról - mondta a miniszter.

"A bezárkózás tévút, és mindenkinek árt a világszerte tapasztalható vonzódás a protekcionizmushoz, amely a Brexitről (a brit uniós tagság megszüntetéséről) tartott népszavazás eredményéből és az új amerikai elnök kijelentéseiből is kitűnik" - hangoztatta Sigmar Gabriel, aki rövidesen külügyminiszterként folytatja politikai pályafutását, és távozik az SPD elnöki tisztségéből, átadva helyét az Európai Parlament volt elnökének, Martin Schulznak.

Németországnak a világgazdaságba mélyen beágyazott gazdasági szerkezete révén alapvető érdeke a piacok nyitottsága és a kereskedelem szabadsága - tette hozzá Sigmar Gabriel, aki szerint hazájának öntudatosan és kezdeményező hozzáállással kell viszonyulnia a változásokhoz.

"Semmi okunk arra, hogy félelemmel, pánikkal vagy megalázkodással reagáljunk" - húzta alá a német gazdasági miniszter. Kifejtette, hogy Németország megindulhat azon területek felé, amelyekről az Egyesült Államok visszahúzódik, ha valóban a bezárkózást, az importvámok és a szabadkereskedelmi egyezmények felmondásának útját választja.

Mint mondta, a német gazdaságnak jeleznie kell Kínának, Indiának és más nagy ázsiai gazdaságoknak, hogy Németország ellenzi a elzárkózást, és méltányos kereskedelmi partneri kapcsolatokat ajánl.

MTI







  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Fókuszban a megélhetési juttatások! A koronavírus-járvány a vállalatoknál talán a HR-es szakembereknek adta a legtöbb megoldandó feladatot. Olyan nehézségekkel kellett szembenézniük, amelyek korábban elképzelhetetlenek voltak. Nem maradt ki a kihívások sorából a dolgozói juttatások témája sem: a tapasztalat azt mutatta, hogy a pandémiás időszak alatt a cégek jelentős része nem tudta kiadni a juttatásokat a korábban megszokottak szerint. Egy gyorsan változó, bizonytalan piaci és jogi környezet komoly rugalmasságot igényelt és igényel a mai napig a munkáltatók részéről. A cégek számára elengedhetetlenné vált, hogy újragondolják korábban alkalmazott, bevált megoldásaikat, és olyan rendszert hozzanak létre, amelyet – az igények igen dinamikus, folyamatos változása okán – a későbbiekben is viszonylag könnyen tudnak alakítani, módosítani. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Még két hétig igényelhető az ágazati bértámogatás

December 11-ig igényelhető az ágazati bértámogatás, aminek maximális mértéke a minimálbér másfélszerese, személyenként bruttó 241 500 forint -... Teljes cikk

Újabb 61 milliárddal támogatják a dolgozókat megtartó cégeket

Újabb 61 milliárd forintos támogatási keretet nyújt a kormány azoknak a cégeknek, amelyek vállalják, hogy úgy fejlesztenek, hogy nem bocsátják el a... Teljes cikk

Járványhatás: Tízből öten többet is dolgoznának ugyanannyi pénzért

Élesedő versenyre számítanak és bizonytalanságtól tartanak a munkaerőpiacon a magyar munkavállalók - derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a... Teljes cikk