Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 3 éve

Jobban keresnek a németek, mint 4 évvel ezelőtt

A német munkavállalók az idén átlagosan több mint 2000 euróval (mintegy 620 ezer forint) többet vihetnek haza, mint a törvényhozási ciklus kezdetén, 2013-ban - mondta Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján.

A német kormány a gazdasági fellendülés folytatódására számít, szerdán megjelent előrejelzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága 1,4 százalékkal növekedhet idén - írta az MTI.

A hazai össztermék (GDP) növekedési üteme jórészt a naptárhatás, a sok munkaszüneti nap miatt lassul a tavalyi 1,9 százalékhoz képest - emelte ki Sigmar Gabriel alkancellár, gazdasági miniszter berlini tájékoztatóján.

A német gazdaság "nagyon jó állapotban van", növekedése pedig nemcsak kevesek, hanem mindenkinek a hasznára válik - húzta alá a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, rámutatva, hogy a munkavállalók a bruttó keresetek 2,5 százalékos - a tavalyival megegyező mértékű - növekedése révén az idén átlagosan több mint 2000 euróval (mintegy 620 ezer forint) többet vihetnek haza, mint a törvényhozási ciklus kezdetén, 2013-ban.

A gazdaságot egyre inkább a lakossági fogyasztás élénkíti, de az export szerepe is jelentős marad, a kivitel az idén 2,8 százalékkal növekedhet, a tavalyi 2,5 százalék után. Az import még dinamikusabban bővül, a tavalyi 3,4 százalék után 3,8 százalékkal növekedik.

A tartós fellendülésnek köszönhetően idén további 320 ezer ember jut munkához, a foglalkoztatottak száma így újabb történelmi csúcsra, 43,5 millióra emelkedik, ami 1,5 milliós növekedés 2013-hoz képest. Eközben a munkanélküliség újabb mélypontra, 6 százalékra süllyed a tavalyi 6,1 százalékról - mondta a miniszter.

"A bezárkózás tévút, és mindenkinek árt a világszerte tapasztalható vonzódás a protekcionizmushoz, amely a Brexitről (a brit uniós tagság megszüntetéséről) tartott népszavazás eredményéből és az új amerikai elnök kijelentéseiből is kitűnik" - hangoztatta Sigmar Gabriel, aki rövidesen külügyminiszterként folytatja politikai pályafutását, és távozik az SPD elnöki tisztségéből, átadva helyét az Európai Parlament volt elnökének, Martin Schulznak.

Németországnak a világgazdaságba mélyen beágyazott gazdasági szerkezete révén alapvető érdeke a piacok nyitottsága és a kereskedelem szabadsága - tette hozzá Sigmar Gabriel, aki szerint hazájának öntudatosan és kezdeményező hozzáállással kell viszonyulnia a változásokhoz.

"Semmi okunk arra, hogy félelemmel, pánikkal vagy megalázkodással reagáljunk" - húzta alá a német gazdasági miniszter. Kifejtette, hogy Németország megindulhat azon területek felé, amelyekről az Egyesült Államok visszahúzódik, ha valóban a bezárkózást, az importvámok és a szabadkereskedelmi egyezmények felmondásának útját választja.

Mint mondta, a német gazdaságnak jeleznie kell Kínának, Indiának és más nagy ázsiai gazdaságoknak, hogy Németország ellenzi a elzárkózást, és méltányos kereskedelmi partneri kapcsolatokat ajánl.

MTI  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Általános heti munkaidő

A munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó előkészítő és... Teljes cikk

Munkaidő-beosztás

Az aktuális munkaidő-beosztást kötött munkarendek esetén a munkáltató határozza meg, és legalább egy hétre előre, a beosztás szerinti napi... Teljes cikk

Munkanélküli segély utalás

A munkanélküli segélyt 2019-től már álláskeresési járadéknak hívják. A járadékra azok jogosultak, akik az igényléstől visszamenőlegesen... Teljes cikk