kapubanner for mobile
Megjelent: 12 éve

Közmunka van, új állás nincs: félmillió fölött az álláskeresők száma

Az álláskeresők száma alig csökkent augusztusban az előző hónaphoz képest, 526 900 fő volt regisztrált, miközben a munkaerőpiacon továbbra is mélypont közelben van az új állások száma - elemzi a Portfolio.hu a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) friss adatait.

images

A regisztrált álláskeresők száma egy hónap alatt 0,1 százalékkal (0,7 ezer fővel) csökkent, de ha az előző év azonos hónapjával vetjük össze az adatokat, akkor már 4 százalékos (22,1 ezer fővel) visszaesésről beszélhetünk - áll a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) tájékoztatójában.

A Portfolio.hu ezzel szemben azt írja, hogy az előző hónapokhoz képest minimális változás zajlott a regisztrált álláskeresők számában, mióta év elején beindultak a közmunka programok.

Mint írják, ha az adatokból kiszűrjük a szezonális hatásokat, az még inkább mutatja, mennyire nem történt az év első negyedéve óta számottevő elmozdulás. A gazdasági portál szerint szintén a közfoglalkoztatás hatását mutatja, hogy az álláskeresők számában legnagyobb relatív változást Somogy megyében, abszolút értelemben pedig Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mérték.


Álláskeresési támogatás: kevesebben kapják, mint tavaly



Az 526,9 ezer álláskeresőből 53,1 ezer fő részesült álláskeresési járadékban vagy álláskeresési segélyben, 189,7 ezer fő kapott alacsony összegű szociális segélyt, míg 284,0 ezer fő nem részesült pénzbeli támogatásban.

A tavalyi év augusztusához képest kevesebb, mint felére csökkent az álláskeresési támogatásban részesülők száma a tavaly szeptemberben bevezetett szigorítások miatt (folyósítási idő 90 napra csökkent, álláskeresési segély köre a nyugdíj előtt állókra szűkült) - írja a Portfolio.hu.


Sok pályakezdő van munka nélkül



Továbbra is eltérő az álláskeresők iskolai végzettség és nemek szerinti létszámváltozása. Hasonlóan júliushoz egy hónap alatt csökkent a férfi és a szakképzetlen álláskeresők száma, köszönhetően a nyári szezonális munkáknak illetve a közfoglalkoztatási programnak, míg a nők és a diplomás munkát keresők körében emelkedés következett be.

A nyilvántartott álláskeresők 39,2 százaléka legfeljebb 8 általános iskolai, 28,6 százaléka szakiskolai vagy szakmunkásképző, 10,1 százaléka gimnáziumi, 15,7 százaléka szakközépiskolai vagy technikumi, 6,3 százaléka pedig felsőfokú iskolai végzettséggel rendelkezett a vizsgált hónapban.

2012. augusztus hónapban a pályakezdő álláskeresők számában 4,8 százalékos növekedés következett be az előző hónaphoz képest, az elmúlt év augusztusához képest pedig 21 százalékos bővülés realizálódott.

A pályakezdő álláskeresők zárónapi száma 66,9 ezer főt tett ki augusztusban, arányuk az összes nyilvántartott álláskereső között 12,7 százalékos értéket mutatott (ami az egy évvel korábbi adathoz képest 2,6 százalék-pontos emelkedést jelent).

A legtöbb pályakezdő álláskeresőt továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartják nyilván.


Nincsenek új állások



Eközben egyre kevesebb új, piaci állást jelentenek be a foglalkoztatók. Augusztusban 10 700 új állást jelentettek be, ami január óta a legkevesebb, és csak néhány olyan hónap volt az elmúlt években, amikor ez a szám hasonlóan alacsony volt - írja a Portfolio.hu elemzésében.

Az NFSZ honlapjára feltett anyagból kiderül, az előző év augusztusához képest 17 százalékkal kevesebb új állást jelentettek be a nyár utolsó hónapjában. A legtöbb új állást Baranya és Tolna megyében jelentették be a foglalkoztatók.

A tárgyhónapban a legtöbb, 300 feletti munkaerőigény mechanikaigép-összeszerelő, egyéb egyszerű szolgáltatási és szállítási, szakács, bolti eladó és tehergépkocsi-vezető, kamionsofőr munkakörre vonatkozott.

Eközben a közfoglalkoztatás továbbra is dominál az új állások körében. Ezúttal 17 ezer támogatott állást hirdettek meg, amelynek több mint négyötöde vonatkozott a közfoglalkoztatási program valamely eszközére.

Portfolio.hu/Nfsz.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk