Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 3 éve

Már a magyar üzletláncoknál is gond a munkaerőhiány

Míg a külföldi kereskedelmi láncok többsége két számjegyű béremeléssel reagált a munkaerőhiányra, az elvándorlásra, addig a hazaiak csak 5 százalék körül emeltek. Míg eddig a kistelepülések bolti dolgozói nem nagyon mozogtak, addig mára őket is csábítják az ipari parkokban elérhető magasabb fizetések, írja a Napi.hu.

images

images

Míg a LIdl 15, a Tesco átlagosan 11, az Auchan és a Spar 10 százalék béremelést adott az áruházi dolgozóknak, addig Coop, a CBA és a Reál csak 5 százalék körüli mértékben emelt.

Eddig kevésbé érintette utóbbiakat a munkaerőhiány, mondta a lapnak Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke, mert üzleteik többsége kistelepüléseken működik, ahol nehezebben mozdulnak az emberek. Azonban a fluktuáció már őket is elérte, hiszen az ipari parkok 20-30 ezer forinttal magasabb fizetéseket kínálnak a dolgozóiknak. Illetve a nemzetközi láncok megemelt bérei is csábítóak lehetnek.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, Vámos György is hasonló képet vázolt a lapnak. Szerinte, bár nem verik nagydobra, a hazai láncok is egyre nagyobb gondban vannak. Többek közt azért is, mert akár már Szlovákiába is megéri ingázni a dolgozóknak a 60-70 ezer forintos bérkülönbségért. A helyzet további bérnövekedést kényszeríthet ki, amit az állam a megemelt bérek (a növekmény) járulékmentesítésével támogathatna az OKSZ szerint, általános bérteher-csökkentést nem javasolnak.

Napi.hu.
Follow hrportal_hu on Twitter