Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Módosultak a beruházási támogatások szabályai

A kutatás-fejlesztési célú beruházásoknál eddig annyit írt elő a rendelet a támogatás feltételeként, hogy a beruházás költsége érje el a 10 millió eurónak megfelelő forintösszeget, az új munkahelyek száma pedig legalább 10 legyen. A módosítás meghatározza, hogy mi számít bele a 10 millió euróba. Így számba kell venni a beruházás céljait szolgáló tárgyi eszközöket, az immateriális javak közül pedig - egyebek mellett - a találmány, a szabadalom, a szoftver tulajdonjogának megszerzését, az új munkakörökben dolgozók személyi jellegű ráfordításait 24 hónapra számolva, továbbá (csak a kis- és középvállalatoknál) az előkészítő tanulmány és a tanácsadás költsége is beszámít a keretbe.

A miniszter eddig is utalt arra, hogy támogatás csak annak jár, aki betartja a rendezett munkaügyi kapcsolatokra vonatkozó, az államháztartási törvénybe foglalt előírásokat. A módosítás megjelöli azt is, hogy mely szabályokat kell figyelembe venni. Így például be kell tartani az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló jogszabályokat, a munkaidőre, a pihenőidőre, a rendkívüli munkavégzésre, valamint a szabadságra vonatkozó rendelkezéseket, és nem lehet megsérteni a jogszabályban vagy kollektív szerződésben megállapított munkabér összegére, valamint a munkabér védelmére vonatkozó rendelkezéseket.

A módosítás kivette a rendelet mellékletét, amely a támogatás igénylési űrlapja volt, és előírta, hogy az új szabályokat a folyamatban lévő támogatási eljárásokban is alkalmazni kell.

Follow hrportal_hu on Twitter