Szerző: HR Portal
Megjelent: 11 éve

Munkaerő-piaci csoda: pénzügyes kerestetik

images

images

A likviditás menedzsmentben jártas, az árfolyam problémák kezelésében gyakorlott, a cash-flow managementhez értő, a megbízható üzleti terv készítésében otthonos, az adókockázatok kivédésére felkészült, a szakmája minden csínját-bínját ismerő elemző, főkönyvelő, adószakértő kerestetik. Úgy tűnik, hogy a jelen szűkös gazdasági helyzetben, amikor a profit lehetőségét nem elsősorban a növekedés, hanem a költségoptimalizálás teremtheti meg, a vállalatoknak éppen azokra a szakemberekre van szükségük, akik a pénzügyekhez értenek.

Válságban is van kereslet a pénzügyesre

Miközben a gazdasági válsággal érkező likviditási problémák, költségcsökkentési kényszer, a cégek átalakulásának, összeolvadásának, a pótlólagos tőkebevonás kényszere a munkaerő egy részének leépítésével jár, egyre nagyobb az igény a számviteli szakemberek, könyvelők, adószakértők, kontrollerek, elemzők iránt.

Jamniczky Andrea
"A jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban a megbízható, szakmailag felkészült, adott esetben vezetési tapasztalattal rendelkező és a nehezebb időszakokat is kiállt pénzügyi szakembereket keresik a cégek" - hangsúlyozta Jamniczky Andrea, a BDO Forte Könyvvizsgáló, Pénzügyi és Adótanácsadó cég recruitment üzletágának vezetője, és hozzátette: "A nagyobb multinacionális cégek tervei között továbbra is szerepel, hogy pénzügyi szolgáltató központjukat országunkba hozzák, ahol ugyancsak idegen nyelveket jól beszélő pénzügyi-számviteli szakemberekre van szükség."

Az ágazatok közül elsősorban az élelmiszeriparban és a mezőgazdaság területén keresnek új kollégákat, de létszámbővülés tapasztalható egyes pénzügyi szakértői szolgáltatások területén is. Kevésbé van szükség új kollégákra a bank és lízingszektorban, a szállítmányozó cégeknél vagy az ingatlanberuházással, -értékesítéssel foglalkozó vállalatoknál. Ezen ágazatokban általában jellemző a létszámleépítés vagy a létszámstop, kivétel a pénzügyes terület, mert ha onnan valaki lemorzsolódik, azt azonnal pótolják. A korábban bankoknál dolgozó, jellemzően pénzügyi végzettségű szakemberek közül sokan jelentkeznek ezekre az állásokra, ám mivel kevés a napi operatív vállalati gyakorlatuk, nehezen tudnak elhelyezkedni vállalati oldalon. "A banki szakemberek közül többen jelentkeznek vállalatok gazdasági vezetői posztjaira, ám a kettő között nagyon nehéz az átjárás" - hangsúlyozza Jamniczky Andrea.

Fellendül a kölcsönzés

A piaci tapasztalatok szerint megnőtt az igény a munkaerő-kölcsönzés iránt is, mivel a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben a vállalatok kevésbé merik felvállalni az új kollégák foglalkoztatásának munkaügyi felelősségét. Inkább hajlandóak a havi béren felül a kölcsönzés költségeit is kifizetni, annak érdekében, hogy határozott időre - jellemzően 3-6 hónapra - kölcsönözzék a szakképzett munkaerőt. "Ez a fejlemény csak a magyar piacon számít újdonságnak, Nyugat-Európában természetes, hogy a csúcsszezonban akár néhány hónapra is kölcsönöznek könyvelőt" - teszi hozzá Jamniczky Andrea, aki úgy véli, hogy ez a megoldás a munkavállalóknak is jobb, mint egy bizonytalan munkahely, mert így őket a BDO Forte alkalmazza, s azokban az időszakokban, amikor nem közvetítik ki őket megrendelőhöz, a BDO látja el őket könyvelési feladatokkal.

A harmadik munkaügyi terület, ahol piaci növekedés tapasztalható, a létszámleépítésekkel függ össze, a felmondások, végkielégítések, szerződések kapcsán az eddigieknél sokkal többrétű munkajogi segítségre szorulnak a vállalatok. Az átstrukturálások, részmunkaidős, vagy rövidített munkahét bevezetése is újfajta tudást igényel, amire a válság előtt a cégeknek nem igen volt szükségük.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter