Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Munkaerőhiány

A közbeszédben és a sajtóban is egyre többször találkozunk a munkaerőhiány problémájával. Mi is sokszor foglalkozunk a témával, hiszen szinte minden szakmát érint a munkaerőhiány. A témáról Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézete tanulmányt készített, mely a Munkaerőpiaci tükör 2018. évi januári különszámában jelent meg.

images

images

A munkaerőhiány fogalma nem egyértelmű a mai napig sem, ahogyan az kiderül a tanulmányból is. A munkaerőhiány egy álláshelyet kínáló vállalkozás számára mindig azt jelenti, hogy az általa kínált béren az általa meghirdetett állásra nem tud felvenni munkavállalót. A munkaerőhiány fogalma csak a kínált bérrel együtt értelmes, a két dolog összetartozik. Ennek ellenére a tanulmány szerint a témával foglalkozó megnyilvánulásokban szinte kizárólag az első szempontra, az emberhiányra összpontosítanak.

A munkaerőhiány okaként nagyon kevésszer kerül említésre a bér, sokkal többször hivatkoznak az elvándorlásra, a szakképzettség hiányára és a népességfogyásra.

A munkaerőhiány fogalma tehát nagyon összetett és bár Magyarországon jellemzően az államtól várják a helyzet megoldását, a tanulmányból kiderül, hogy ez önmagában nem elég, hiszen a jelenség mögött egy csapásra nem megszüntethető gazdaságszerkezeti okok is húzódnak.

Munkaerőpiaci tükör
Follow hrportal_hu on Twitter