Megjelent: 2 éve

Nehezen gazdálkodják ki a boltok a béremelést

A legkisebb boltoknak az elmúlt öt évben 70 százalékkal kellett emelni a munkavállalók fizetésén, a forgalom viszont nem nőtt ilyen ütemben, ezért sokaknak gondot okoz a béremelés - írja a blokkk.com oldal.

2012 óta a bolti kiskereskedelem forgalma negyedével nőtt, csakhogy a munkaerőhiány és a minimálbér emelkedése miatt az alkalmazottak bruttó fizetése ennél jóval gyorsabban és nagyobb mértékben emelkedett - írja a portál.

A kisboltok a foglalkoztatottak száma nem változott ugyanebben az időszakban, a boltok száma viszont csökkent.

2012-2015 között a kiskereskedelmi forgalom 12%-kal, a keresetek 13%-kal emelkedtek, de 2016-tól a munkaerőhiány miatt jelentősen nőttek a bérek. 2017-ben 17 százalék volt a javadalmazások növekedése, háromszoros volt a tempója a bevételekhez mérve.

A nagyáruházak jellemzően jóval többet adnak mint a minimálbér, így őket annak emelkedése nem befolyásolja. A kisboltokat egyszerre nyomja a minimálbéremelés és a munkaerőhiány.

A béremelési kényszer a legkisebbeket sújtja legjobban, 2012 és 2017 között 70 százalékkal kellett emelniük, ebből csak 2017-ben 18 százalékot. Ezt úgy tudták megoldani, hogy minimálisra csökkentették alkalmazottaik számát. Pedig a következő időszakban várható még béremelkedés, és fejlődni is kell, ha valaki beakarja csalogatni a vásárlókat.

blokkk.com
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter