kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Nyolcezer fővel kevesebben dolgoztak, mint egy évvel korábban

A KSH pénteki közlése szerint 2011. január-novemberben a nemzetgazdaságban az alkalmazásban állók létszáma átlagosan 2 millió 694 ezer fő volt, nyolcezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban. Statisztikákat tett közzé a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) is, mely szerint tavaly decemberben novemberhez képest 11,1 százalékkal emelkedett, az előző év azonos időszakához képest pedig több mint kétszeresére nőtt a bejelentett új munkahelyek száma. Az újonnan bejelentett állások legnagyobb része azonban közmunka.

images

images

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMHl) adatai szerint 2011 decemberében a legtöbb új állásbejelentés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar megyéből érkezett, utóbbiban 2600, előbbiben 5400 új állást regisztráltak. Az újonnan bejelentett állások 29,9 százaléka volt nem támogatott álláshely, 70,1 százalékát pedig valamilyen támogatott foglalkoztatási forma (ennek nagy része közfoglalkoztatás) keretén belül kínálták a munkáltatók. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megyében és Budapesten a nem támogatott állások voltak túlsúlyban, mind a négy területen 70 százalék felett volt az elsődleges munkaerőpiacon kínált állások aránya - derül ki az adatokból.

Az új támogatott állások száma decemberben 23.400 darab volt, ami egy hónap alatt 21,1 százalékkal (4.100 darabbal), 2010. decemberhez viszonyítva pedig 5,6-szeresére (több mint 19 ezerrel) emelkedett. A hónap folyamán 65.400 állás állt rendelkezésre, amelyből több mint 25.000 maradt betöltetlen.


A legtöbb álláskereső továbbra is az északi megyékben van



2011 végén, a decemberi zárónapon 552.300 álláskeresőt tartottak nyilván, ami az előző hónaphoz képest 4,9 százalékos emelkedést, míg az előző év azonos időszakához képest 6,6 százalékos csökkenést jelent. A legtöbb álláskereső továbbra is Borsod-Abaúj és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van.

A NMH adatai szerint tavaly decemberben egy hónap alatt az álláskeresők száma a férfiaknál 7,7 százalékkal, a nőknél 2,3, a szakképzetleneknél pedig 5,3 százalékkal emelkedett, míg a diplomásoknál változatlan maradt. Az előző év decemberhez viszonyítva a férfiak körében 9,8, a nőknél 3,1 százalékkal csökkent, a szakképzetleneknél pedig 6,4 százalékkal lett kevesebb álláskereső, míg a diplomás álláskeresők számában is volt egy kisebb, csaknem egy százalékos mérséklődés.


Csökkent a tartósan állást keresők száma



A tartósan regisztrált álláskeresők száma 0,6 százalékkal csökkent 2011 decemberében novemberhez képest. A decemberi zárónapon több mint 126 ezren voltak több mint egy éve állás nélkül, ez 2010 decemberéhez képest jelentős, csaknem 26 százalékos visszaesést jelent. A regisztrált álláskeresők között arányuk 22,9 százalék, 6 százalékponttal alacsonyabb mint az előző hónapban.

A szezonálisan kiigazított adatok szerint 2.500 fős csökkenés tapasztalható a nyilvántartott álláskeresők számában, vagyis decemberben jelentősen visszaesett a foglalkoztatottak száma a szezonális ágazatokban, és gyakorlatilag eltűnt a többlet-munkaerőkereslet.

A tavaly decemberben a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 12,5 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,3 százalék volt. Az előző év azonos időszakához képest a gazdaságilag aktív népességhez viszonyított mutató értéke 1,0 százalékponttal, a munkavállalási korú népességhez viszonyított relatív mutató értéke 0,5 százalékponttal volt alacsonyabb a tavalyi év utolsó hónapjában.


A ráta 10,6 százalék



A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti munkanélküliségi ráta KSH által publikált legfrissebb adata 10,6 százalék, ami a munkaerő-felmérésből a 2011. szeptember-novemberre a 15-74 éves népességre vonatkozóan kapott országos adatot mutatja. Ez az érték az egy hónappal korábban publikált adathoz képest 0,2 százalékponttal, az előző év azonos időszakához képest pedig 0,1 százalékponttal csökkent.

Tavaly decemberben 31 cég, 1132 munkavállalót érintő csoportos létszám leépítési döntést jelentett be a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálathoz. Novemberhez képest 37,2 százalékkal nőtt, míg 2010 decemberéhez képest 30,2 százalékkal csökkent az elbocsátandó munkavállalók száma.


Nyolcezer fővel kevesebb



A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki közlése szerint 2011. január-novemberben a nemzetgazdaságban - a legalább 5 fős vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - az alkalmazásban állók létszáma átlagosan 2 millió 694 ezer fő volt, 8 ezer fővel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Kizárólag a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál 2011. január-novemberben 1 millió 853 ezren dolgoztak, 27 ezer fővel (1,5 százalékkal) többen, mint 2010 azonos időszakában, a költségvetési szférában dolgozók létszáma azonban 39 ezer fővel (5,0 százalékkal) 735 ezer főre csökkent.

A bruttó átlagkeresetek 4,7, a családi kedvezmény figyelembevétele nélkül számított nettó átlagkeresetek 6 százalékkal haladták meg az előző év január-novemberit. A közfoglalkoztatás keretében munkát végzők száma novemberben 64 ezer fő volt, így az első tizenegy hónapban alatt átlagosan közel 59 ezer fős volt a létszámuk, 70 százalékuk részmunkaidőben dolgozott. A közszférában - a közfoglalkoztatottak nélkül - 676 ezren álltak alkalmazásban, 1,3 százalékkal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Miért van ennyivel több magyar embernek munkája, mióta az EU-hoz csatlakoztunk?

A KSH szerint 2004 és 2023 közt közel 824 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 21%-os bővülést jelent. A növekmény nagy részét a... Teljes cikk

A foglalkoztatottak és munkanélküliek száma is nőtt februárban

2024 februárjában a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 32 ezerrel, 4 millió 723 ezerre nőtt. A... Teljes cikk

Nőnapi cikkcsokor a HR Portáltól - így fest a nők helyzete a munka világában 2024-ben

Nőnap alkalmából csokorba gyűjtöttük a dolgozó nők helyzetét taglaló legfrissebb cikkeket. Mekkora a bérszakadék, mely országokban mélyül és... Teljes cikk