Megjelent: 1 éve

Somogy és Szabolcs megyékben van legtöbb álláskereső

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) júliusi adatai szerint a baranyai és a szabolcsi településeken akár 15-20 százalékos is lehet a munkanélküliség, Győr-Moson-Sopronban azonban többnyire 1 százalék alatti.

A budapesti kerületek közül a IV.-ben és a XIV.-ben van a legtöbb nyilvántartott álláskereső, mindkettőben több mint ezer. Ez a helyi munkavállalási korú népesség mintegy 2 százaléka a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) júliusi adatai szerint, amelyeket a vg.huidéz. A mutató értéke 1 százalék alatti a főváros I., II., V. és VII. kerületeiben. A legkevesebb álláskeresőt a Belváros-Lipótvárosban regisztrálták, júliusban százan voltak, ami 0,57 százalékos arányszámot jelent.

Országosan a lakosság 3,6 százaléka keresett állást a második nyegyedévben, de a baranyai arány 7,3 volt - a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adata szerint -, és több településen is meghaladta a 20 százalékot. Alsószentmártonban például a lakosság harmada keres munkát, azaz csaknem háromszázan.

Gilvánfán, Gordisán és Lúzsokon is 25 százalék feletti a munkanélküliek aránya, de a számuk településenként nem éri el a száz főt. Viszont Szőkéden 1,4 százalék alatti az érték, 14 álláskeresőt jegyeztek. Pécsen 3,6 százalékos a mutató, ami megfelel az országos átlagnak, és 3600 álláskeresőt takar.

A Somogy megyei munkanélküliség az első negyedév 9,3 százalékáról 6,3-re esett június végére a KSH szerint, de több településen meghaladja a 15 százalékot.

Bár az első negyedévben a munkanélküliségi ráta Somogyban volt a legmagasabb, a másodikban már ismét Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, mégpedig 8,7 százalék. Nyírpilisen a legrosszabb a helyzet, a csaknem 600 potenciális munkavállaló negyede hiába keres munkát. Az ugyanannyi lakosú Tiszaberekben a munkaképesek ötöde van munka nélkül, és szintén ennyien a kétszer akkora lélekszámú Piricsében. Ebben a megyében is jellemző, hogy az átlagosnál magasabb munkanélküliség ellenére a megyeszékhely, azaz Nyíregyháza tartja az országos átlag körüli rátát, itt ez 3,7 százalék az NFSZ adata szerint.

Vas, Zala, Veszprém, Komárom-Esztergom megye is 2 százalék körül áll, viszont Hevesben sokat javultak a foglalkoztatási viszonyok: 1,7 százalékos munkanélküliségi rátával büszkélkedhetett június végén. Tartja első helyét Győr-Moson-Sopron megye, 1,2 százalékkal.

vg.hu
  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter