Megjelent: 4 éve

Számít a kerékpár mérete: számoljunk a magassággal, a váz- és a kerékmérettel is!

Meglehetősen nagy fába vágja a fejszéjét az, aki a tökéletes kerékpár kiválasztására szánja el magát. Már egy gyors internetes keresés is megmutathatja, hogy milyen sokféle szempont áll a rendelkezésünkre, hogy mennyi biciklifajta, illetve -típus között válogathatunk.

Számít a kerékpár mérete-

Az egyik legfontosabb ezek közül a megfelelő méret meghatározása - és még ezen belül is több irányba indulhatunk. Figyelembe kell vennünk a váz magasságát, a kerék méretét, vagy éppen a nyereg pozícióját. Ha feltérképezzük ezeket a paramétereket, nagyobb esélyünk van leszűkíteni a kerékpárok széles választékát, hogy megtaláljuk a számunkra ideális darabot.

A vázmagasság

A kerékpár méretek kapcsán az egyik leginkább meghatározó faktor, amelyet érdemes előre megfontolni, az a váz magassága. Ez alatt általában a hajtómű és az üléscső közötti távolságot értik a gyártók. Az értékét a legtöbb esetben egy számmal, néha betűvel adják meg – ez fogja megmutatni számunkra, hogy a testmagasságunkhoz milyen méretű kerékpár az optimális.

A vázméretet nem kizárólag a magasságunk határozza meg, hanem az is befolyásoló tényező lehet, hogy milyen célra fogjuk majd használni az adott bringát. Ha például hosszabb kirándulásokat tervezünk terepen, és ehhez egy mountain bike mellett döntünk, számolnunk kell azzal is, hogy ezeken a modelleken jellemzően alacsonyabban helyezkedik el az ülés.

Ebből kifolyólag a magasságunkhoz még passzoló, lehető legkisebb méretű vázat célszerű választanunk. Ez szabad mozgást biztosít, és az alacsonyan elhelyezkedő súlypont miatt könnyebbé teszi az egyensúlyozást a nem egyenletes felületű utakon is.

A városi kerékpároknál a praktikusságot megelőzi a komfort, ezért a kényelmes testtartás érdekében az ülés is magasabban található, mint a terepre tervezett biciklik esetén. Mivel a városi közlekedéshez használt bringákat nagyobb vázzal gyártják, javasolt a testmagasságunkat felfelé kerekíteni, ha ilyen célra vásárolunk kerékpárt.

A kerék mérete

A másik meghatározó tényező, amit figyelembe kell vennünk a kerékpárvásárlás előtt, az a kerék mérete. A vázakhoz hasonlóan a kerekekre is igaz, hogy az eltérő típusú biciklikhez különböző méretű kerék ajánlott. Emellett még a gyártók által meghatározott szabványok is befolyásolhatják a méretezést.

Ha már megvan a kiszemelt bringa, akkor az ahhoz tartozó felni méretét és annak átmérőjét célszerű kiindulópontnak venni a választáskor. Általában az új biciklinket a gyártó által megfelelőnek ítélt gumiabronccsal felszerelve kapjuk meg, de ez nem jelenti azt, hogy egy későbbi csere segítségével nem változtathatjuk meg az eredeti méretet.

Mielőtt bármelyik kerékváltozat mellett letennék a voksunkat, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az adott fogalmak a keréknek pontosan melyik részére vonatkoznak. A felni átmérőjének azt a belső peremátmérőt nevezzük, amelynek azonos méretűnek kell lennie a külső gumi átmérőjével, hogy az illeszkedés megfelelő legyen, és elkerüljük a baleseteket. A külső gumi szélessége vagy keskenysége viszonylag tág határok között mozoghat, de érdemes előre feltérképezni azt is, hogy ez a tulajdonság hogyan fogja megváltoztatni a menettulajdonságokat. Például a bicikli gyorsabban gurul-e, vagy kényelmesebb elhelyezkedést tesz-e lehetővé.

Egyéb beállítások

Miután megvizsgáltuk a fenti opciókat, kiválasztottuk a számunkra optimális vázat és kerekeket, élhetünk egyéb változtatásokkal is. Ide tartozik például a nyereg magasságának beállítása. Ha a pedál a legalsó pozícióban helyezkedik el, és a teljesen kinyújtott lábunkat kényelmesen rá tudjuk tenni, akkor a kerékpárunk ülése megfelelő magasságban van. A legtöbb típusú bringa esetén ez a javasolt beállítás, mivel ez olyan testtartást biztosít, amely egyaránt elősegíti a komfortérzetünket, és kíméli az izmainkat is.

Ha tudjuk, hogy milyen célra szeretnénk beszerezni magunkat egy kerékpárt, az már sok mindenben irányadó lehet a méretek tekintetében is. A felhasználás célja, az út típusa vagy hossza magában hordozza, hogy a kerékpár mérete milyen esetben lehet ideális számunkra.

Az interneten megtalálható táblázatok és egy egyszerű mérőszalag segítségével mi magunk is könnyedén meghatározhatjuk a szükséges paramétereket, azonban még inkább leegyszerűsíti a dolgunkat, ha tájékoztatást kérünk bringás barátoktól, vagy az eladóktól a kerékpárméretekkel kapcsolatban. A szakszerű iránymutatás mellett az is ajánlott, hogy vásárlás előtt kipróbáljuk az adott bringát, ezért ha van erre lehetőségünk, mindenképpen éljünk vele!

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kirúgták a légiutas-kísérőt, dühében szétvert egy reptéri üzletet - videó

A stewardess átszámítva körülbelül 580 ezer forintos kárt okozott. Teljes cikk

Kiszámolták: ennyivel jár rosszabbul egy szülő egy gyerektelenhez képest

A szülők a nem szülőkhöz képest bő két és félszer több saját erőforrást áldoznak a társadalom fenntartására, a gyereknevelésre fordított... Teljes cikk

Meghirdette a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj idei pályázatát az MTA

Meghirdette Bolyai János Kutatási Ösztöndíj-pályázatát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), a támogatást 2024-ben is 155 kiváló kutató nyerheti... Teljes cikk