Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 1 hónapja

Törvénytelenségek az óvodákban

Már a fővárosban is kezelhetetlen az óvónőhiány. Korábban csak a kistelepülések nem találtak szakképzett óvodapedagógust, az utóbbi időben azonban már Budapesten és az agglomerációban is egyre nagyobb a baj - írja a Népszava.

images

A közigazgatási álláskereső portál adatai szerint jelenleg 89 szakembert keresnek a kerületek, Pest megyében 133 óvónő hiányzik, országosan pedig 728 betöltetlen álláshely van az óvodákban.

A Népszavának több óvónő is megerősítette: állandó lelki terror alatt élnek, általános elvárás, hogy szó nélkül dolgozzanak a hiányzó kollégák helyett. A fenntartó engedélye nélkül nem nyilatkozhatnak, pedig nagyon sok intézményben jogtalanságra kényszerítik őket, amikor a jelenléti ívekre nem írhatják be a ténylegesen ledolgozott munkaidőt, a túlórákat, csak a törvény alapján megengedett időt.

A kérdésről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete jogi állásfoglalást kért egy munkajogi kérdésekkel foglalkozó ügyvédi irodától, a válasz szerint 50 százalékos bérpótlék illetné meg az óvónőket a helyettesítés, rendkívüli munkavégzés idejére.

A Magyar Óvodapedagógiai Egyesület évek óta jelzi, hogy óvodapedagógus hiány van az országban. A szakmai szervezet vezetői azt is hangsúlyozták, hogy a közeljövőben nyugdíjba vonulók nagy száma tovább növeli a bajt.


Népszava

Follow hrportal_hu on Twitter