kapubanner for mobile

Szakszervezet

A szakszervezet egy olyan szervezet, amely a munkavállalók érdekeinek képviseletét és védelmét tűzi ki célul. A szakszervezetek általában a munkavállalók jogainak és munkakörülményeinek javításáért, bérek és juttatások kialakításáért, valamint egyéb munkahelyi kérdésekben történő közvetítésért felelősek.

Egy szakszervezet tevékenysége kiterjedhet egyes iparágakra, szakmákra vagy ágazatokra, és munkavállalók tömegének összefogását jelenti egy adott területen. A szakszervezeteknek általában saját tagjai vannak, akik önkéntesen csatlakoznak a szervezethez. A tagok számára a szakszervezetek jogi és szociális védelmet, kollektív tárgyalásokon való részvételt és egyéb szolgáltatásokat nyújthatnak.

Egyes országokban az iparági képviseletekkel megegyezésben, kollektív szerződésekben rögzítik például az iparági bérminimumokat. Magyarországon is a szakszervezeti szövetségekkel egyeztetnek a munkaadók és a kormányzat az aktuális minimálbérről és a garantált bérminimumról.

Magyarországon a szakszervezet alapításához röviden a következők kellenek:

Első lépésként szükség van 10 alapító tagra, akik az alakuló ülésen kimondják a szakszervezet megalakítást, elfogadják az alapszabályt és egyúttal megválasztják a képviselőiket és ügyintézőiket, valamint a szakszervezet nevét.

Az alakuló ülésnek megvannak a formai követelményei: levezető elnököt, jegyzőkönyvvezetőt, hitelesítőket kell választani és az ülésről jegyzőkönyvet kell vezetni. Ha legalább 10 fő megszavazza a szakszervezet megalakulását, akkor lehet elkezdeni az érdemi munkát: az alapszabály tervezetének felépítését. Az alakulás során kerül meghatározásra, hogy a szakszervezetet ki vagy kik képviselhetik.

A szakszervezet a 2011.évi CLXXV törvényben (civil törvény) foglaltak szerint egyesülési jog alapján létrejött szervezetnek, azaz egyesületnek minősül, amelynek alapításához székhely is szükséges.

A szakszervezet megalakítása döntően jogi és adminisztrációs procedúra, amely egy bírósági bejegyzésben csúcsosodik ki. A bejegyzés során a bíróság vizsgálja a szakszervezet elnevezését, amely nem csak, hogy nem lehet azonos, hanem még hasonló sem lehet más szakszervezetével.