kapubanner for mobile
Megjelent: 21 éve

2003: mérsékelten emelkedő foglalkoztatottság
Csak minden negyedik cég alkalmazna pályakezdőt

2003 első felében várhatóan 35-40.000 fővel emelkedik a foglalkoztatotti létszám, áll a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium előrejelzésében, melyet Kiss Péter miniszter ismertetett. A gazdálkodó szervezetektől kapott információk alapján elsősorban a 300 főnél nagyobb cégek jelezték igényüket és első helyen a közép-magyarországi régió vár új munkaerőt.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 2002 szeptemberében végzett személyes megkérdezésen alapuló kérdőíves felmérést 4550 gazdálkodó szervezetnél.
Az előrejelzések szerint 2003. I. félévében a növekvő állományi létszámot jelző cégek aránya (27 százalék) jelentősen meghaladja a létszámcsökkenést jelzőkét. (10 százalék).

A feldolgozóiparban várható a legnagyobb növekedés

A várható foglalkoztatotti létszámnövekedés kétharmada a feldolgozóiparban következik be, ám a építőiparban és a kereskedelemben is létszámnövekedést jelez az építőipari és a kereskedelmi szektor is.

A régiók közül egyedül a nyugat-magyarországi jelez stagnálást, a többiben foglalkoztatási bővülés várható. A legnagyobb létszámkereslet a közép-magyarországi régióban prognosztizálható.

Munkaerőhiány az egészségügyben

A felkeresett cégek 14 százaléka jelezte, hogy bizonyos munkakörökbe több mint egy éve képtelen munkaerőt szerezni. Az egészségügy területén működő szervezetek fele munkaerőhiánnyal küzd. A minisztérium becslése szerint 2002 második félévében 30-35 ezer tartósan betöltetlen álláshely volt.

26 százalék alkalmazna pályakezdőt

Továbbra is alacsony marad a kereslet a pályakezdő fiatalok iránt. A felmérés alapján minden negyedik cég lép fel ezzel az igénnyel. Közülük a szakmunkások iránt van nagyobb kereslet és csekély mértékben növekedik a diplomás fiatalok alkalmazása.

Az új munkaerőt alkalmazni kívánó cégek nagyságára vonatkozó adatok szerint a munkaerő-kereslet csaknem felét a 300 főnél nagyobb cégek jelezték. Jelentős keresletet mutat az 51 főnél kevesebbet foglalkoztató kisvállalkozói szféra is.

Költségkímélő foglalkoztatási formákkal - azaz határozott időre szóló munkaszerződéssel, vállalkozói és megbízási szerződéssel - a minisztérium adatai szerint körülbelül 700-800 ezer főt alkalmaznak. A felmérés szerint a cégek több mint egyötöde köt vállalkozói, 17 százaléka megbízási szerződést és ugyanekkora az aránya a határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztató cégeknek.

Nő a 'kvalifikáltabb' munka

Kiss Péter miniszter elmondta, hogy az utóbbi évek hasonló prognózisai meglehetősen pontosak voltak, így mérsékelt mértékű foglalkoztatás-bővüléssel számolhatunk 2003 első félévében. A munkaerőpiaci trendeket elemezve a miniszter megjegyezte: a következő években erősödik az a folyamat, hogy Magyarországon az alacsony képzettséget igénylő csekélyebb bérezéssel járó munka helyett kvalifikáltabb, magasabb bérezésű munka jelenik meg.
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek