kapubanner for mobile
Megjelent: 1 éve

Céges rendezvények év végén: mire figyeljünk oda, hogy ne kerüljünk bajba?

Munkajogi, adatvédelmi, rosszabb esetben büntetőjogi következménye is lehet egy rosszul sikerült céges bulinak. Ezért az ünnepi hangulat közepette sem szabad elfeledni a szabályok betartásának fontosságát. Az alábbiakban dr. Szabó Gergely ügyvéd segítségével szedtünk össze néhány jótanácsot arról, hogy mire érdemes odafigyelni a céges rendezvényeken munkáltatóként vagy munkavállalóként.

Szabó Gergely, ügyvéd, BSRP-
images

A céges ünnepi rendezvények munkajogi szempontból 

A munkajog nem huny szemet a szeretet ünnepére tekintettel a szabályok felett, ugyanis a sokak által várva várt ünnepi céges rendezvényeken sem szabad megfeledkezni a Munka törvénykönyvének (a továbbiakban: „Mt.”) szabályairól. 

Tehát amikor a törvény azt mondja, hogy a munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel a munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné, akkor ne feledkezzünk meg arról a céges ünnepi rendezvényen sem, hogy a munkaviszony fennállása bizony a parti hevében is köt minket, hiszen erre tekintettel szerepelhetünk a meghívottak listáján.

Természetesen többnyire ezek a céges események tipikusan nem reggel 8 és este 6 között kerülnek megrendezésre, így felmerülhet a kérdés, hogy munkaidőn túl miért is lehet szükség ilyen szigorúan venni a szabályokat. "Az Mt. ismét könyörtelen az ünnepelni vágyókkal, ugyanis kimondja, hogy a munkavállaló a munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely közvetlenül és ténylegesen alkalmas a munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének veszélyeztetésére. 

„Ezt különös tekintettel ajánljuk azok figyelmébe, akik esetében a hagyomány szerint ügyfelek vagy üzleti partnerek is meghívást kapnak a céges ünnepi rendezvényre” – hívja fel a figyelmet a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners ügyvéde.

Az alábbiakban néhány jótanács a teljesség igénye nélkül, mely szituációkat lehet érdemes kerülni a fentiek tükrében az év végi céges ünnepi rendezvényeken:

Alkoholtól mámorosan ne pletykáljunk a munkáltatónkról, vagy üzleti partnereinkről, ügyfeleinkről!

Óvakodjuk a bántó, sértő megjegyzésektől kollégáink vagy a rendezvényen részt vevő egyéb személyek vonatkozásában!

A kollégákkal a táncos mulattságon lehetőség szerint kerüljük a szó szoros értelmében vett „kéz- és láb törést”!

Ne az év végi céges eseményen valljunk szerelmet a csinos kolléganőnek / jóképű kollégának!

Ne randalírozzunk, rongáljunk vagy dulakodjunk!

A „nem” az valóban „nem”-et jelent, viselkedjünk érett felnőttek módjára!

Adatvédelmi kérdések a céges bulikon 

Minden céges eseményen felmerül az adatkezelés kérdésköre, melytől az ünnepek szellemében sem tekinthetünk el. A vendéglista összeállításánál személyes adatok kezelése merül fel a beléptetésnél, sőt az ajándékcsomagok összeállításánál is, amire minden esetben figyelemmel kell lennie a munkáltatóknak. 

Azonban a legérzékenyebb téma a fényképek és videófelvételek kérdésköre. Ezen felvételek, amennyiben nem vagyunk kellően elővigyázatosak bizony jogsérelmet is okozhatnak kollégáink, üzleti partnereink számára, sőt rossz színben is feltüntethetik a céget, annak jó hírnevét kockára téve. 

„A tömegfelvételek polgári jogi megítélése köztudottan kivételt képez a hozzájáruláshoz kötött képmás készítés, valamint közzététel alól, azonban nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy többszáz fős multinacionális vállalat ünnepi rendezvényén készült felvétel sem feltétlen sorolandó a tömegfelvétel kategóriába” – emlékeztet dr. Szabó Gergely ügyvéd. „A bírói gyakorlat szerint az, hogy valaki nem egyedül szerepel egy felvételen még nem meríti ki a tömegfelvétel fogalmát, tömegfelvételről kizárólag abban az esetben beszélhetünk, amennyiben az egyén nem önmagában, vagy kiemelve a tömegből (individualizálva), hanem mint sokaság jelenik meg, az összhatásra koncentrálva egyéni ábrázolás nélkül.”

Tartsuk szem előtt az adatvédelmi és személyiségi jogi szabályokat. Így tehát amennyiben a rendezvény résztvevőiről felvételt kívánunk készíteni ne feledjük, hogy a képen szereplő kollégák minden esetben hozzá kell járuljanak, továbbá az elkészült felvételek közzétételéhez is külön beleegyezésüket kell kérni, amelyet nem a parti hevében, hanem inkább másnap, tiszta fejjel érdemes megtenni.

Ne készítsünk videófelvételt a mókásan táncoló kollégákról!

Ne örökítsük meg a vállalhatatlan állapotban mulatozó főnökünket!

Bármennyire is csinosak a kollégák vagy kolléganők  az ünnepi öltözékükben, az nem jelenti azt, hogy készíthetünk saját célból fényképsorozatot róluk!

A hozzájárulást minden platformra külön-külön is kérjük meg, mivel más jellegű képeket érdemes közzétenni LinkedIn-en mind Instagramon, nem is szólva a TikTok videókról.

További jótanácsok a rendezvények kapcsán

Mindezek mellett, amennyiben túlcsordulna az ital és a jó kedv ne feledjük, hogy a jó hangulat hatására hajlamos megeredni a nyelvünk, így az üzleti titkok is veszélybe kerülhetnek, ezért, ha egy mód van rá bölcsebb a szenzitív témákat egy másik alkalommal megvitatni kizárólag az érintett személyek körében. 

Utolsó jótanácsként pedig az alkoholban oldódó reflexeinkre tekintettel, amennyiben gépjárművel érkeztünk a rendezvényre, de sor került ünnepi koccintásra érdemes taxival vagy sofőrszolgálattal távozni a neves eseményről.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk