kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 13 éve

Diákmunka külföldön - a biztonságért kevesebb fizetés jár?

Utazás, kaland, nyelvtanulás, pénzkereset - általában ez hajtja a külföldön munkát vállaló fiatalokat. Nem mindegy azonban a fontossági sorrend, és az sem, kinek mi van a tarsolyában. A csábító hirdetések között bizonytalan hátterű feketemunkák ugyanúgy akadnak, mint külföldi munkaszervezésre szakosodott cégek ajánlatai. A kalandokhoz jó szelet kell fogni a vitorlába, így biztos recept nincs. Az alapos tájékozódás viszont segíthet, hogy a diákok motivációjuk és adottságaik szerint találjanak állást.

images

Feketén, vagy hogyan máshogy?

Noémi (24) jelenleg a másoddiplomáját végzi a Budapesti Corvinus Egyetemen, de már a munkaerőpiacon is megtalálta helyét, egy PR cég munkatársa. Úgy érzi, életének örökké meghatározó élménye marad az az öt évvel ezelőtti nyár, mikor kalandvágyból spanyolországi feketemunkára adta a fejét. Szórólapon látta meg az álomnyárra való felhívást, melyben életre szóló élményeket, fiatal társaságot, bulikat, és jó kereseti lehetőséget ígértek.

"A kiutazás előtt részt vettünk egy magyarországi egyeztetésen, itt megtudtuk, hogy a feladat olajfestmények árusítása lenne különböző dél-spanyolországi városokban. Megnyugtattak bennünket, hogy a nyelvtudás hiánya nem gond, hiszen a szükséges néhány kifejezést hamar elsajátíthatjuk. Nekünk ennyi elég is volt, pár hét múlva már egy Malaga felé tartó repülőn ültünk a barátnőmmel" - meséli Noémi. "Nem csoda, hogy megérkezés után értek bennünket meglepetések. Kiderült, nem egyszerűen az utcán, nagy távolságokon keresztül kell cipelni a képeket, és hamar magunkra hagytak bennünket a feladattal. Menet közben rájöttünk, hogy munkaadónk sok dologban hazudott, és anyagilag kihasznált minket, de ez ellen akkor nem tudtunk tenni semmit, hiszen egy idegen országban, nyelvtudás nélkül nem nagyon ugrálhattunk. Akaraterő és talpraesettség kellett hozzá, hogy aztán jól alakuljanak a dolgok, és a végén valóban életre szóló élményekkel és sok baráttal gazdagodjunk, fizetés szempontjából pedig körülbelül nullára jöttünk ki" - árulta el.

László Bea (26) pár évvel ezelőtt, főiskolai évei alatt határozta el magát, hogy a nyári szünetben Krétán szeretne dolgozni. Neten kezdett el bárokat keresni, és ahol elérhetőséget talált, oda küldte is az önéletrajzát. "Két helyről válaszoltak, hogy jöhetek, végül az éjszakai bárt választottam, a barátnőm pedig egy hotel tetején lévő medence mellett dolgozott, de később sikerült megbeszélni a főnökökkel, hogy hetenként cserélhessünk. Nem volt valami jó pénz, napi 20 eurónál kevesebbet kerestünk, de jól éreztük magunkat. Krétán turistaszezonban viszont nincs szabadnap, tehát heti 7 napot, általában több mint 8 órában ment a munka. Nem volt szerződés, a főnök végül nem is fizetett ki rendesen, mi pedig előbb leléptünk az ígértnél, és egy bérelt kis kocsival bejártuk a szigetet" - mondta.

Noémi és Bea is belátja, szerződés, vagy személyes ismeretség nélkül felelőtlenség volt útnak indulni, de hozzáteszik, más esetben viszont nem járták volna be teljesen ingyen Andalúzia vagy Kréta legszebb partjait, megismerve a helyi embereket, szokásokat, életszemléletet.

Ezekkel a történetekkel szemben azonban megalázott, lelkileg súlyosan sérült rabszolgamunkásokról is szól a fáma, akik szintén sokat ígérő hirdetések nyomán vágtak neki az ismeretlennek. A beszámolók közös vonása, hogy munkaszerződés híján nem az előre megbeszélt feltételek szerint járt a fizetés, és a diákok a legtöbb esetben kihasználva érezték magukat. A belföldi munkavállaláshoz szerződéses feltételeket nyújtó iskolaszövetkezetek kínálatában külföldi diákmunkát nem lehet találni. A Mind-Diák Iskolaszövetkezet projektvezetőjétől, Göbl Róberttől megtudtuk, ezzel az intézményi formával a szövetkezetek nem tudnak kilépni nemzetközi porondra, törvényi preferenciáik csak a hazai jogszabályi környezetben érvényesek.

Azok a diákok, akik semmiképpen sem szeretnének pórul járni, és a biztonságot mindennél előbbre valónak tartják, a külföldi munkaközvetítésre szakosodott cégek egyre szélesedő kínálatából válogathatnak. Ezek a cégek általában megszervezik az utazást, a szállást, a biztosítást és a munkát is, valamint szerződésben biztosítják a feltételeket. A hagyományosnak számító au pair munkák mellett a diákok között egyre nagyobb népszerűségnek örvend az amerikai gyermektáborokban vállalt munka, illetve új "divat"-nak mondható az animátorkodás. Közös bennük, hogy a diákok messzi országokba juthatnak el jelentősebb indulótőke nélkül, és megismerhetnek egy távoli kultúrát, miközben fejlesztik a nyelvtudásukat. Az azonban már változó, hogy a munka mennyire megerőltető, és milyen fizetés jár érte.

Au pairként Amerikában - nem mindegy az ügynökség

Az amerikai kontinens, a filmekből, újságokból ismert amerikai kultúra megtapasztalása különösen vonzó a fiatalok számára. Aki hosszabb időre vágyik Amerikába, annak érdemes au pairként kiutazni. L. Zsófia (24) az USA-ban, Virginia államban dolgozik gyermekfelügyelőként lassan egy éve. Szerencsésnek mondja magát, mert jó családhoz került, akik családtagként tekintenek rá. Hozzáteszi, több kolléganőjéről ez nem mondható el, ezért is fontos, hogy a család kiválasztásánál ismerjük meg alaposan egymást és az elvárásokat. "Két iskoláskorú gyermekre vigyázok, a szüneteket kivéve reggel kettő, délután négy órát kell dolgoznom. A fizetés inkább költőpénz, ki lehet jönni belőle, de félretenni nem tudok. A plusz dolgok családfüggőek, de általában mindenki kap telefont és kocsit benzinnel együtt. A környékbeli au paierekkel szorosan tartjuk a kapcsolatot, így sok barátot szereztem a világ minden tájáról" - tudtuk meg Zsófitól.

A lány rossz tapasztalatról a munkája során nem tud beszámolni, azt mondja csak otthon, az ügynökég kiválasztásakor járt pórul. Három céget is talált, akik foglalkoznak au pairek közvetítésével Amerikába. "Az első cég, amelynél jelentkeztem, kötelezően elvégeztetett velem egy drága gyermekgondozási tanfolyamot, és gyakorlat címén a saját magánbölcsődéjében dolgoztatott, amerikai családot viszont nem találtak két hónap után sem" - említi. Zsófi ezután talált rá az Au Pair in America programra, itt derült ki, hogy nem szükséges a tanfolyam, és rövid időn belül korrekt ügyintézéssel már Amerika felé repülhetett.

A Crew Agency 1998 óta foglalkozik az idén 25 éves Au Pair in America programmal. Zimre Eszter, a program koordinátora növekvő népszerűségről tud beszámolni, és úgy látja, mostanában a jelentkezők bátrabbak, bevállalósabbak, és jobb a nyelvtudásuk is, mint 8-10 évvel ezelőtt. A program csak lányoknak szól, bárki jelentkezhet, aki 18-26 év közötti, beszél angolul, van gyermekfelügyeleti tapasztalata, szeret gyerekekkel foglalkozni, tud vezetni, mindemellett pedig megbízható és talpraesett személyiség. "A diák jogviszony nem feltétel, ugyanakkor főként egyetemista, főiskolás, friss diplomás lányok vesznek részt a programban, és sokan élnek a "gap year" (kihagyott év/évkihagyás) lehetőségével. A program kereken egy évre szól, illetve ezt később meg is lehet hosszabbítani, maximum 2 éves időtartamra. A programdíj 450 euro, ami az alapbiztosítást is tartalmazza. Budapesti indulás esetén 160 euro repülési hozzájárulást kell fizetni, valamint a J-1 cserediákvízum költségét kell még a jelentkezőnek állnia. A szállást és ez ellátást a család biztosítja, egyheti munkáért 195,75 dollár zsebpénz jár, e mellé a résztvevők plusz 500 dollár támogatást kapnak nyelviskolára, vagy általuk választott egyéb kurzusokra. Aki teljesíti a programot, 200 dollár bónuszpénzt kap a végén. Kint minden au pair segítségére van egy helyi képviselő, egy úgynevezett "community counsellor", aki maximum egy órányira lakik a családtól, probléma esetén hozzá lehet fordulni, de él egy állandóan hívható vonal is vészhelyzet esetére - teszi hozzá a koordinátor.

Igazi nyári kaland: diákmunka amerikai gyermektáborokban

Nyári idénymunkát kínál magyar diákok számára az egyik legrégebbi közvetítő szervezet, a CCUSA legsikeresebb programja, melynek keretében amerikai gyermektáborokban dolgozhatnak a jelentkezők. A táborokban gyermekfelügyelőként, oktatóként, vagy valamilyen fizikai munkakörben - takarítóként, konyhai személyzetként - foglalkoztatják a diákokat. Rasovszky Miklós, a cég ügyvezető igazgatója elmondta, a munkák többségére nappali tagozatos egyetemistákat és főiskolásokat várnak, ugyanakkor oktatónak jelentkezhetnek már végzett, aktívan dolgozó tanárok, edzők is.

Az ügyvezető szerint az utóbbi években erősödő érdeklődést tapasztaltak, már-már több diák jelentkezik, mint ahány embert el tudnak helyezni. Idén összesen 270 diákot utaztattak ki, és körülbelül tizenötnek nem sikerült munkát találniuk. Életkort tekintve 20-23 évesek jelentkeznek leginkább, és különös, de évek óta jellemző, hogy a jelentkezőknek körülbelül 60-65 százaléka lány. Így a fiúk esélyei sokkal jobbak, őket könnyebb elhelyezni. Az egyetemek megoszlása változó, de a budapesti egyetemek mellett (ELTE, Corvinus, BGF, BME) debreceni, veszprémi, szegedi és pécsi egyetemisták között akad sok jelentkező. Az ügyvezető szerint sikerességüknek nincs jobb bizonyítéka, mint hogy a résztvevők 30-40 százaléka a következő évben ismétli a programot.

A jelentkezés feltételei a jó angol nyelvtudás, amely legalább középfokú beszédkészséget jelent, a jelentkezési díjak befizetése, a friss erkölcsi bizonyítvány, valamint a fizikai munkákhoz nappali tagozatos hallgatói jogviszony kell, ez a vízum miatt szükséges. Fontos még, hogy a jelentkező legalább két hónapon keresztül ráérjen. A kinti tartózkodás időtartama minimum kilenc hét, maximum négy hónap - emeli ki Rasovszky Miklós, és hozzáteszi, a kötelező feltételek mellett vannak bizonyos kompetenciák is, melyeknek meg kell tudni felelni.

A jelentkezők 495 euro jelentkezési díjat fizet, de a korán jelentkezők kedvezményre is számíthatnak. Ehhez jön még a 140 dolláros vízumdíj, illetve 3200 forint az erkölcsi bizonyítványra. Ezért cserébe a jelentkező oda-vissza repülőjegyet kap New York és Budapest, valamint New York és a tábor között, három hónap biztosítást, a táborban pedig szállást és ellátást a munka teljes idejére. Fizetségként 1290 dolláros "zsebpénz" jár kilenc hétre összesen. Az ügyvezető elmondta, ha a nyár folyamán valami váratlan probléma, baj történik, a diák elsősorban a tábortól kap segítséget, de mint szponzor szervezetnek, a CCUSA-nak is kötelessége egy állandóan ingyenesen hívható számon segíteni a diákokat. A táborokat a lehetőségekhez képest látogatják is a szervezet munkatársai.

Dselits Dávid (27) is a CCUSA programján keresztül jutott ki az USÁ-ba. Könnyűnek érezte az ügyintézést, egy Budapesten szervezett tavaszi állásbörzén személyesen is megismerkedett későbbi főnökével, a New Hampshire-i Camp Marist tábor séfjével, aki konyhai kisegítőt keresett maga mellé. Dávid a reggeli és az ebéd elkészítésében segédkezett, elmondása szerint igazi nemzetközi csapat verődött össze a konyhán, az itt kialakult szoros baráti kapcsolatokat említi legfontosabb pozitívumként. Kemény, és fárasztó volt ugyanakkor a munka, amit a főnök szeszélyessége néha igencsak megnehezített - meséli.

A tábor gyönyörű természeti környezetben egy fenyves erdőkkel szegélyezett tóvidék mentén feküdt, ahol a személyzetnek is lehetősége volt kipróbálni a különféle vízi és szárazföldi sportokat, az elszigeteltség ugyanakkor azt is jelentette, hogy ritkán akadt lehetősége kimozdulni, bejárni a legközelebbi településeket. Dávid a zsebpénzként kapott fizetést nem keveselte, egy részét a tábor utáni utazgatásokra költötte, a nyár folyamán megismert barátaival bejárta a keleti part nagyvárosait. Úgy érzi személyiségformáló hatása volt ennek az utazásnak, önállóbbá, erősebbé tették az itt szerzett élmények, és igaznak érzi a CCUSA szlogenjeként elhíresült mondatot: "The best summer in your life", azaz életed legszebb nyara.

Animátor - "a legbulisabb külföldi munka"

2005 óta toboroz animátorokat, azaz szállodai programszervezőket Magyarországon a hotelanimation.hu, szlogenjük szerint a "legbulisabb külföldi munkára" várják a fiatalokat. Pártos Viktor ügyvezetőtől megtudtuk, nem panaszkodhatnak, népszerűségük a jelentkező számával egyre inkább nő. 18-30 év közötti fiatalokat várnak, a diák jogviszony nem feltétel. Ebben a szakmában a főszezon a nyáré, ilyenkor a teljes mediterrán térség nyitva áll a vállalkozó szellemű fiatalok előtt. A munka időtartama változó, vannak rövidebb, három hónapos munkák is, de a munkáltatók azt szeretik leginkább, ha valaki egy hat hónapos szezonra megy ki.

A hotelanimation.hu február-márciusban szervezi meg azokat a nagy jelentőségű állásbörzéket, melyeken a partnercégek kiválaszthatják a legmegfelelőbb jelentkezőket. 80-160 fő is megjelenik egy ilyen rendezvényen, és átlagban 30-40 emberrel állapodnak meg azok a cégek, akik a szállodákkal kapcsolatban vannak. Az animátori munka első számú alapfeltétele a magabiztos nyelvtudás, az ügyvezető tapasztalatai szerint ezzel a magyar diákoknak nincs is gondja, valamint fontos, hogy a jelentkező pörgős, pozitív személyiség legyen. Hasznos lehet még a sportokban, táncokban való jártasság, az életmentői papír vagy az au pair tapasztalat, talán ezért is van, hogy sokan jelentkeznek a Testnevelési Főiskoláról, de bölcsészek és vendéglátó-ipari főiskolások is feltűnnek - számol be az ügyvezető.

Az animátori munka egy bejelentett, teljes munkaidős állás, amiért nem diákbér, hanem versenyképes fizetés jár, átlagban 600-700 euro egy hónapra. Az animátoroknak szállást a hotelben vagy a hotel közvetlen közelében biztosítanak, valamint a többi alkalmazottal szemben a szállodában étkezhetnek. Az egyetlen költség a kiutazásé, melyet bónuszokkal igyekeznek enyhíteni a partnercégek.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2000 forint az átlagos diákórabér, nyáron pedig újabb emelkedésre lehet számítani

A diákok foglalkoztatása még az egyszerűsített foglalkoztatásnál (EFO) is kedvezőbb ez a megoldás a cégek számára. Teljes cikk

Íme az UniYou Év Diákmunkahelye pályázatának győztesei

Hiánypótló kezdeményezést indított el tavaly az UniYou digitális iskolaszövetkezet, amely a diákmunkában dolgozó fiatalok számára hirdetett... Teljes cikk

A friss diplomások 78 százaléka már egyetemi tanulmányai alatt is dolgozott, sokan mennének külföldre

A tanulás melletti munkavégzés leginkább a nem nappali munkarendben tanuló hallgatókat jellemzi. Teljes cikk