kapubanner for mobile
Megjelent: 10 éve

Díjat kaptak a stresszkezelésben élen járó magyar cégek

Magyarországon immár 10. éve rendezik meg az Európai Munkavédelmi Hetet, amelynek célja, hogy felhívja a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét a munkahelyi biztonsági és egészségi, ezen belül idén kiemelten a pszichoszociális kockázatokra.

Az EU felmérése szerint ugyanis a munkavállalók 51 százaléka véli úgy, hogy munkahelyén általános a stressz, s becslések szerint Magyarországon is évente 440 milliárd forintot veszítünk el a nem vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt. A rendezvénysorozat részeként kihirdették az Európai Helyes Gyakorlat díj országos fordulójának nyerteseit. A pályázó cégek közül a Chinoin Zrt. Veresegyházi Telephelyét és az Arkon Zrt.-t ítélték példaértékűnek stresszkezelési gyakorlataikért. Az idén október 20. és 26. közé eső Munkavédelmi Héten, az „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stressz!” kampány keretében új, elektronikus útmutató indulását is bejelentette az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA). Az útmutatót azzal a céllal hozták létre, hogy segítsék a munkaadókat a munkahelyi negatív stressz megjelenésének felismerésében és a megelőző vagy kezelő intézkedések bevezetésében.


Európai Munkavédelmi Hét: cél a figyelemfelkeltés



Minden év 43. hetén Európa-szerte számos olyan rendezvényt, beszélgetést, konferenciát tartanak az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) szervezésében, amelyek rávilágítanak arra, hogy mennyire fontos a munkáltatói felelősségvállalás és az aktív munkavállalói részvétel ahhoz, hogy az európai munkahelyek biztonságosak, egészségesek és termelékenyek legyenek.

Az Európai Unióban 200 millió, Magyarországon pedig több mint 4 millió munkavállaló van. Az Európai Munkavédelmi Ügynökség által megkérdezett dolgozók 51 százaléka szerint a stressz gyakori a munkahelyén, 10-ből 4 munkavállaló pedig úgy véli, hogy ezt a problémát és a vele járó pszichoszociális kockázatokat nem megfelelően kezeli munkaadója. Mivel a betegség miatt kieső és elveszített munkanapok mintegy 50-60 százalékának hátterében a stressz és annak negatív egészségi következményei állnak, így a munkahelyi stressz az Európai Unió tagállamaiban évente 136 milliárd euró, Magyarországon 440 milliárd forint kárt okoz a foglalkoztatóknak.

„Felmérések szerint az európai, köztük a magyar munkavállalók kétharmada van kitéve munkahelyi pszichoszociális kóroki tényezőknek” – mondta Dr. Bakos József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi főigazgató-helyettese. „A 89/391/EGK európai irányelv és a magyar munkavédelmi törvény értelmében a munkáltatók kötelezettsége a munkavállalók védelme a munkahelyi kockázatok kezelése által, beleértve a pszichoszociális kóroki tényezők kezelését is. A törvényi kötelezettség mellett azonban minden munkáltató önös érdeke is a munkahelyi stressz kezelése. Annak hiánya a megnövekedett személyzeti költségek és a termelés csökkenése miatt ugyanis rosszabb hatással lehet az eredményre, mint amennyit a sikeres prevencióra és kezelésre szükséges fordítani” – tette hozzá a szakember.

Az Európai Munkavédelmi Hét általános célja a munkahelyi kockázatok fokozott tudatosítása, valamint a helyes gyakorlati megoldások ösztönzése. A rendezvénysorozatban összesen 31 ország vesz részt. 2014-ben az esemény központi témája az EU OSHA kétéves, „Egészséges munkahelyek – Kezeljük a stressz!” kampányához igazodva a munkahelyi pszichoszociális kockázatok kezelése.


Elismerés a működő gyakorlatoknak



Annak érdekében, hogy elismerjék a gyakorlatban jó példát mutató vállalatokat, a kampányhoz kapcsolódóan hirdették ki az Európai Helyes Gyakorlat díj helyi fordulójának nyerteseit, amelyet országonként egy-egy, a pszichoszociális kockázatok kezelésében élen járó, 100 fő fölötti és 100 fő alatti létszámot foglalkozató munkahely kaphatott meg. A nevezéseket a nemzeti fókuszpontok és az Európai Munkavédelmi Ügynökség két lépésben értékeli. Az országos fordulóban ez évben az Chinoin Zrt. Veresegyházi Telephelyét és az Arkon Zrt. vállalatokat díjazták.

„Több éve működő innovatív és hatékony módszert dolgoztunk ki a pszicho-szociális kockázatok felmérésére és kezelésére, amely egyéni, kapcsolati vagy szervezeti szinten is képes beavatkozni ott, ahol az szükséges. Szakértőink maguk állították össze a Lélek boxutca névre keresztelt, komplex, 2010-2016 között megvalósuló programot, amelynek egyediségét a helyszíni megoldás adja“ – mondta Szőcs István, a Chinoin Zrt. Veresegyházi Telephelyének HSE vezetője, a 100 fő feletti vállalati kategória nyertese. „Szakértőink a lehető legtöbb időt töltik a termelési területen és munkavégzés közben kérdezik meg a dolgozót az őt érő stresszorokról, azok megoldási lehetőségeiről. Ez a módszer biztosítja a szakemberek számára a helyszíni ismeretszerzést, az alaposabb feltárást, illetve erősíti a bizalmi kapcsolatot. A mélyebb és hosszabb beszélgetéseket a minden dolgozónak elérhető egyéni konzultáción folytathatják“ – tette hozzá.

„Hisszük, hogy hosszú távon értéket teremteni, eredményesnek és hatékonynak lenni csak elkötelezett, energikus, kiegyensúlyozott kollégák csapatával lehet, ezért tudatosan dolgozunk azon, hogy a magas teljesítmény mellett is élhető és szerethető cég maradjunk” – mondta Márta Bettina az Arkon Zrt. HR tanácsadója, a 100 fő alatti vállalati kategória nyertesének képviselője. „A pszichoszociális kockázatok megelőzésének nálunk az értelmes munka és a bizalom az alapja: minden kollégánk felelős gazdája a saját területének. Emellett más vállalatok számára is könnyen alkalmazható eszközökkel kezeljük a munkahelyi stresszt: lehetővé tesszük a rugalmas munkavégzést, kialakítottunk egy relaxációs és baba-mama szobát, gerincbarát ergonómiai megoldásokkal csökkentjük az ülőmunka okozta problémák előfordulását, 5 év után +5 nap, 10 év után 3 hónap szabadsággal jutalmazzuk a kollégákat, darts, csocsó és pingpong bajnokságokat, céges focit és kosárlabdát, hétvégenként pedig közös kirándulásokat szervezünk” – tette hozzá.

A nemzetközi döntőbe került pályázatok közül 2015 áprilisában hirdetik ki a nyertes vállalatokat. A díjkiosztó rendezvényt a soros EU elnökségi országban, Lettországban tartják.


Látványos példák



Az Európai Munkavédelmi Ügynökség korábban fotópályázatot is hirdetett, amely arra buzdított, hogy a pályázók örökítsék meg a munkahelyi biztonságról és egészségvédelemről alkotott elképzeléseiket, különös tekintettel a kockázat-megelőzésre. A beküldött fotókból vándorkiállítás lesz látható a tagállamokban, köztük Magyarországon is. A 12 kiállított fotó között magyar mű is szerepel. Ölbey Zoltán Veszély című fotója tűzoltókat ábrázol munka közben, egy kigyulladt búzamezőn.


Elektronikus segítségnyújtás



Az Európai Munkavédelmi Ügynökség (EU-OSHA) a kampány részeként kidolgozott egy elektronikus útmutatót annak érdekében, hogy segítséget nyújtson a munkaadók számára a munkahelyi stressz felismerésében és kezelésében.

„A negatív stressz okainak és jeleinek megértése és észrevétele, a tévhitek eloszlatása fontos ahhoz, hogy mind a munkáltató, mind a munkavállaló elkötelezett legyen a stressz hatékony kezelése mellett. Az útmutató javaslatokat nyújt az egyes kockázati tényezőkre adandó intézkedésekre, mind a megelőző, mind a problémát kezelő stratégia kidolgozása során. A tájékoztató segítségével a munkaadók láthatják, hogy léteznek működő megoldások a stressz megelőzésére és kezelésére, s akár apró intézkedésekkel is nagymértékben csökkenthetjük a munkahelyi negatív stresszt” – mondta Balogh Katalin, az EU OSHA Nemzeti Fókuszpontjának vezetője.

Az útmutató többek közt felsorolja a munkahelyi stressz kockázati tényezőit, azaz az ártalmas mértékű negatív stresszhez vezető okokat. Ezek lehetnek többek közt a rossz változásmenedzsment, de a meg nem értett szerep- és felelősségi körök is. Az útmutató teljesebb képet ad arról, hogy milyen jelei vannak a munkavállalók esetében a stressznek. Például amennyiben azt tapasztaljuk, hogy beosztottjaink munkateljesítménye csökken, az útmutató segítségével könnyebben felismerhetjük, hogy mely viselkedésbeli változások azok, amelyek a stresszből adódó nehézségre utalhatnak. A munkavállalókra gyakorolt hatáson kívül megtudhatjuk azt is, hogy egy vállalkozás ügymenetét, sikerességét hogyan befolyásolják a nem, vagy rosszul kezelt pszichoszociális kockázatok a csökkenő teljesítmény, a hiányzások, balesetek és a magasabb fluktuáció által.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kihirdették Az Év Irodája verseny győzteseit - mutatjuk a legtrendibb munkatereket

Folyamatos az innováció az irodapiacon, amely az elmúlt évek változásaira új megoldásokat és alternatívákat kínál. A legfontosabb trendek... Teljes cikk

Honnan tudhatjuk, hogy már nem egészséges az, amennyit dolgozunk?

"Ha elfelejtjük, hogy kell feltöltődni. Elfelejtjük, hogy az este nem arra való, hogy hazavigyük a munkát és otthon folytassuk, hanem arra, hogy... Teljes cikk

Hogyan támogassuk a stresszel küzdő kollégát? - Ezt tanácsolja a mentálhigiénés szakértő

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyság tízből kilenc dolgozó érzett magas vagy extrém mértékű nyomást és stresszt az elmúlt egy... Teljes cikk