Megjelent: 12 éve

Biológiai kockázatot jelent a munkahely

Európában a munkahelyeken kialakuló biológiai kockázatok különösen a gazdálkodókat, az egészségügyi dolgozókat, illetve az olyan fejlődő iparágakban, mint például a hulladékkezelésben, tevékenykedőket érintik.

A fertőző betegségek - például a SARS (súlyos akut légúti szindróma), a madárinfluenza vagy a Dengue-láz - egyre több problémát okoznak az unióban, és a hatályos európai jogszabályok ellenére még mindig kevéssé ismerjük ezeket a veszélyeket.

Annyi bizonyos hogy számos munkahelyen nem megfelelő a biológiai kockázatok felmérése és megelőzése. A jelentés hangsúlyozza, hogy a kockázatfelmérésnek mindenre ki kell terjednie, a munkahelyi biztonságtól és egészségvédelemtől, a közegészségügyön és a környezetvédelmen keresztül egészen az élelmiszerbiztonságig - áll a lapunknak eljuttatott közleményben.

"A biológiai kockázatokat sokszor alábecsülik annak ellenére, hogy gyakorlatilag minden ágazatban nagyban befolyásolhatják az Európai Unió munkavállalóinak egészségét", mondta Jukka Takala, az Európai Munkavédelmi Ügynökség igazgatója az ERO napokban publikált jelentésével kapcsolatban. "Az a legnehezebb feladat, hogy megjelenésüket követően a lehető leggyorsabban felismerjük a kockázatokat és olyan eljárásokat dolgozzunk ki, amelyek révén terjedésük minimalizálható." Az ERO szakértői által készített előrejelzés új és növekvő biológiai kockázatokat jelöl meg, és hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a kollektív felelősséget és az ellenőrzés valamennyi eszközét mind a munkahelyen, mind azon kívül figyelembe vegyék.

Fertőző betegségek fenyegetik az uniós munkavállalókat

A nők esetében nagyobb a betegségek kialakulásának kockázata, mivel a nők jellemzően olyan foglalkozásokat űznek, amelyben gyakrabban érintkeznek biológiai veszélyekkel.

A legtöbb kialakuló kockázat az új, fertőző kórokozók által okozott világméretű járványokhoz kapcsolódik - ilyen például a súlyos akut légúti szindróma (SARS), a madárinfluenza és az ebola, valamint az újra felbukkanó régóta ismert betegségek, mint a kolera és a sárgaláz. A nemzetközi közlekedés és kereskedelem sebességét és léptékét figyelembe véve a kórokozók képesek néhány óra alatt elterjedni a világon, új világjárványt indítva útjára.

A legnagyobb kockázatnak kitett ágazatok

Mivel e betegségek közül több is képes állatról emberre terjedni, az állatokkal érintkező munkavállalók különösen veszélyeztetettek. Más kórokozók, mint például a tuberkulózis, ellenállóvá váltak az ismert gyógyszerekkel szemben, és súlyos fertőzéseket okozhatnak az egészségügyi dolgozók körében.

Összetett expozíciós helyzeteket találunk az olyan új iparágakban, mint a hulladékkezelés, ahol a munkavállalók sokféle, levegőben található mikroorganizmussal és szerves vegyülettel kerülnek kapcsolatba. A penészgombák minden beltéri munkahelyen előfordulhatnak a nem megfelelően karbantartott légkondicionáló berendezés miatt, és asztmát valamint különféle allergiákat okozhatnak - részletezi a közlemény.
  • 2020.02.20Készülj fel a 2020-as Munka törvénykönyve változására! Hogyan kell előkészíteni munkajogi szempontból a felmondást? Hogyan működhet jogszerűen az elektronikus munkaidő nyilvántartás? Milyen változások várhatók a Munka törvénykönyvében, az elfogadott uniós irányelvek tükrében? Milyen tanulságok vonhatók le a legújabb munkaügyi bírói gyakorlatból? Részletek Jegyek
  • 2020.02.20recruiTECH Idén minden eddiginél erősebb programmal, számos külföldi (IRL, UK, PL) és hazai előadóval indítjuk útjára a recruiTECH, 2020.02.20-i eseményünket! Várjuk szeretettel a toborzási szakma színe-javát, és mindenkit, aki felelősséget érez a tehetségek megtalálásában. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Munkavédelmi szótár - Szervezett munkavégzés

Aki tervezésnél, munka során és a kritikus helyzetekben is napra kész szeretne lenni, tudnia kell, hol találja a munkavédelem szakkifejezéseinek... Teljes cikk

A kiégés járványként terjed - Te hogyan lehetsz immunis?

A munkavállalók kétharmadát érinti valamilyen mértékben a kiégés, a Gallup 2018-as felmérése szerint. Sokan olyan mértékű stressznek vannak... Teljes cikk

Visszanyeri régi fényét, vagy XXI. századi alkalmazott tudománnyá fejlődik a munkavédelem?

Van rá esély, hogy alkalmazott tudománnyá fejlődjék a munkavédelem, sőt az USA egy-egy államában már önálló tudományterületként tartják... Teljes cikk