kapubanner for mobile
Megjelent: 2 éve

Ezek a támogatások érintik az ukrajnai menekültek foglalkoztatását

Magyarország a munkáltatóknak nyújtott támogatással segíti az Ukrajna területéről menekültek magyarországi foglalkoztatását. A támogatást a munkáltató a munkavállaló lakhatási és utazási költségeinek biztosítására köteles fordítani. A támogatás elnyeréséhez azonban mind a munkáltatónak, mind a munkavállalónak meg kell felelnie bizonyos feltételeknek – közölte dr. Szauter Dóra Amina, az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

ukrán menekült, foglalkoztatás-
images

Munkáltatót érintő feltételek

A támogatásra való jogosultság legfontosabb előfeltétele, hogy a Magyarország területén székhellyel, telephellyel, vagy fiókteleppel rendelkező munkáltató vállalja, hogy a munkavállaló, valamint szükség esetén kiskorú gyermeke részére megfelelő szálláshelyet és szervezetten munkába járási lehetőséget biztosít a munkaviszony fennállása alatt. Ha a munkavállalónak kiskorú gyermeke van, a munkáltatónak a kiskorú gyermek részére is biztosítania kell a szállást a munkavállaló szülő mellett.

A foglalkoztatásnak Magyarország területén kell történnie.

A kérelmet csak a Polgári Törvénykönyv szerinti gazdasági társasági formában működő jogi személyek nyújthatják be, így közkereseti társaságok, betéti társaságok, korlátolt felelősségű társaságok, valamint részvénytársaságok, akkor is, ha nonprofit vállalkozásként működnek. Munkaerő-kölcsönző cégek is nyújthatnak be kérelmet, azonban ha a szállást és az utazást nem saját maguk, hanem a kölcsönbe vevő cég biztosítja a munkavállaló részére, úgy a munkaerő-kölcsönző a támogatásra nem lesz jogosult. 

Nem igényelheti a támogatást az a cég, amellyel szemben jogerős végzéssel elrendelt végelszámolás, felszámolás, csődeljárás vagy egyéb megszüntetésre irányuló eljárás van folyamatban.

A kérelmező cégnek meg kell felelnie továbbá a rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményeinek. Így nem felel meg például a feltételeknek, és nem kérelmezheti a támogatást az a munkáltató, akit végrehajtható közigazgatási határozatban bírsággal sújtottak gyermekmunka, az egyenlő bánásmód követelményének megsértése, vagy a munka díjazására vonatkozó szabályok megsértése miatt, esetleg azért, mert akár a NAV, akár a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság felé elmulasztott eleget tenni bejelentési kötelezettségének.

Munkavállalót érintő feltételek

A támogatás igénybevételéhez a foglalkoztatandó munkavállaló olyan ukrán, vagy ukrán-magyar kettős állampolgársággal rendelkező személy lehet, aki az Ukrajnában zajló fegyveres konfliktus elől menekült Magyarország területére 2022. február 24. napját követően.

Kizárólag olyan menekült dolgozó foglalkoztatható ebben a formában, akinek a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül belüli Magyarországon történő foglalkoztatása nem haladta meg a 90 napot.

A támogatás mértéke

A támogatás mértéke munkavállalónként, havonta a munkavállaló lakhatási és utazási költségének az 50%-a, de maximum 60.000 Ft. Amennyiben azonban a munkavállalónak vele közös háztartásban élő kiskorú gyermeke(i) vannak, úgy gyermekenként további 12.000 Ft összegű támogatásra jogosult a munkáltató, így a támogatás felső határa is ennek megfelelően növekszik. Ha a kiskorú gyermek mindkét szülője azonos munkáltató munkavállalója, akkor a munkáltató a kiskorú gyermek után járó támogatásra csak az egyik szülő után jogosult. A lakhatási és utazási támogatással nem biztosított részét a munkáltató és a munkavállaló 50-50%-ban viseli.

A vissza nem térítendő támogatás a munkáltató részére havonta utólag kerül kifizetésre és köztehermentes.

A támogatás tartama

A támogatás maximális időtartama 12 hónap, vagyis 1 év, amely kérelemre további 1 évre meghosszabbítható. Mindennek természetesen feltétele a munkaviszony fennállásának szakadatlansága, ugyanis a munkaviszony megszűnésével a támogatásra való jogosultság is megszűnik. 

A foglalkoztatás lehetséges formái

A munkaviszony határozott és határozatlan időre is szólhat, azonban legalább heti 20 órában kell foglalkoztatni a menekült dolgozót. Ennélfogva az egyszerűsített foglalkoztatás céljára irányuló munkaviszonyhoz nem igényelhető a támogatás, ugyanúgy, ahogy közfoglalkoztatáshoz sem.

Eljárás

A Kormányrendelet (96/2022. (III. 10.) Kormányrendeletből) tartalma szerint a támogatás iránti kérelmet a munkavállaló foglalkoztatásának helye szerint illetékes kormányhivatalnál kell elektronikusan előterjeszteni, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján közzétett formanyomtatványon. A kormányhivatal 8 munkanapon belül megvizsgálja a kérelmet, és a feltételek fennállása esetén nyilvántartásba veszi, ellenkező esetben elutasítja azt.

A kérelem benyújtásához az érintett munkavállaló munkaszerződését, valamint a munkavállalói adatlapot csatolni kell – sorolta az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás munkatársa.

 

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Megbízási szerződés vagy munkaszerződés? Megbízási jogviszony vagy munkaviszony? - így lehet eldönteni

A legtöbb vállalkozásnál a dolgozók főként munkaviszonyban állnak. Kérdésként merül fel, hogy bizonyos munkavégzésre irányuló tevékenységeket... Teljes cikk

Jubileumi jutalom: összege, kifizetése, kinek jár?

Az állami alkalmazottak jogállásáról szóló törvény (Kjt.) alapján jár a jubileumi jutalom a közalkalmazottaknak, amelynek összege a ledolgozott... Teljes cikk

Temetési segély

Egy hozzátartozó halála nagyon komoly érzelmi terhet jelenthet. A lelki megpróbáltatáson túl pedig jelentős anyagi költség is egy temetés... Teljes cikk