kapubanner for mobile
Megjelent: 4 éve

Három dolog, amely egyszerűbbé teszi a pályamódosítást

Nagyszüleink, szüleink generációja még sokszor egy helyen dolgozta végig az aktív évtizedeit, a munkahelyváltás is ritka volt szakmán belül, a pályamódosítás pedig még inkább. Éppen emiatt nehéz lendületet venni, és belevágni, hiszen ezen a téren az utat a fiatalabb generáció tapossa ki. Hogyan kezdjünk neki mégis, és mivel segíthetjük a váltást?

images

Három dolog, amely egyszerűbbé teszi a pályamódosítást
A szakmaváltást sok tényező motiválhatja, lehet anyagi oka, de eredhet az érdeklődés vagy az élethelyzet változásaiból is. Sokakat például a gyerekek születése, vagy a több éves, évtizedes munka utáni kiégés késztet erre. Mások a pályakezdő éveikben ráébrednek, hogy a gyakorlatban kevéssé vonzó számukra a hivatás, és felkelti a figyelmüket egy projektmenedzser képzés, egy lakberendezői tanfolyam, vagy az irodai munka után úgy döntenek, inkább asztalosnak tanulnának.

A pályamódosítás nehézségei

Előfordul, hogy a döntést meghozni a legnehezebb lépés, hiszen rengeteg új vállalással jár. Mégis, ha már tisztában vagyunk vele, mit szeretnénk, meglesz a lendület a szervezéshez. Nézzük, melyek a legfőbb nehézségek!

Az idő

A munkahelyi, otthoni, családi kötelezettségek mellé be kell iktatnunk a tanulást, a vizsgákra való készülést. Ez igazi kihívás, hiszen akár duplaannyi feladattal is szembesülhetünk a hétköznapokban. Ha azonban motiváltak vagyunk, érdekel minket az elsajátítani kívánt szakma, akkor a tanulás akár egy hasznos hobbiként is felfogható, amelynek segítségével sokkal jobban szervezzük a mindennapjainkat.

Az energia

Az új dolgok tanulása persze sok belefektetett energiát is igényel. Ez az út lehet nagyon hosszú: az iskola, a gyakorlati tapasztalat megszerzése mind sok munkát jelentenek. Ne feledjük azonban, hogy bár új készségeket elsajátítani nem egyszerű, nemcsak a tudásunk, kompetenciáink fejlődnek, de a személyiségünk is gyarapodik, ha kilépünk a komfortzónánkból, és ismeretlen dolgokba kezdünk.

Anyagiak

Az első időszakban a tanulásba pénzt kell fektetnünk. A gyakorlati helyeken valószínűleg ingyen, vagy jelképes összegért kell dolgoznunk. Amikor pedig pályakezdőként belevágunk az új szakmába, egy ideig biztosan alacsonyabb bérekkel számolhatunk. Ne feledjük, ha olyan munkát végzünk, amelyet mind mentálisan, mind lelkileg élvezünk, az kifizetődik. Könnyebb lesz az előrelépés, a mindennapok mókuskereke is.

Három dolog, amely egyszerűbbé teszi a pályamódosítást

Ha meghoztuk a döntést, a lelkesedés lendülete akár azonnal vinne is magával, de azért jó átgondolni néhány szempontot. Az alábbiak tudatos megtervezése nagy segítség lehet az előttünk álló hosszú úton.

Tegyünk félre, mielőtt lépnénk!

Számoljuk össze, milyen anyagi vonzattal jár majd a tandíj, a könyvek, a vizsgák kifizetése, valamint az első időszakban az alacsonyabb bér. Ha úgy érezzük, pénzügyileg ez túl nagy vállalás lenne, ne adjunk fel a vágyainkat! Csupán tervezzünk előre, és kezdjünk el félretenni a következő időkre. Lehet, hogy az első hónapokban az új munkahelyen mindent alaposan ki kell számolnunk, de idővel, ha előrelépünk az új szakmánkban, megtapasztaljuk, hogy anyagilag megtérül a tudatosságunk. Meglátjuk majd: érdemes volt beadni a jelentkezést a projektmenedzser képzésre, az asztalos iskolába, vagy egyéb tanfolyamra!

Végezzünk alapos kutatómunkát!

Ha az anyagiak adottak, akkor sem érdemes első felindulásból, lelkesedésből lépni. Alaposan tanulmányozzuk, mivel jár adott szakma megtanulása, illetve milyen idejű gyakorlati státuszt igényel a végleges elsajátítás.

Emellett érdeklődjünk arról is, mit jelent a hétköznapokban az adott hivatás: lehet, hogy a filmekben, reklámokban vonzó és egyszerű, de a valóságban teljesen mást fed, és nem a legmegfelelőbb számunkra. Akkor fektessünk a szakmaváltásba pénzt és energiát, ha valóban szívesen végezzük majd adott munkát. Beszélgessünk olyanokkal, akik hasonló szakmát űznek, ha lehetőségünk van rá, kérjük meg őket, hogy mutassák meg feladataikat, akár a munkahelyüket, hogy még a váltás előtt gyakorlati tapasztalatokat is szerezzünk.

Legyünk tisztában saját kompetenciáinkkal!

Rengeteg vonzó és színes munka létezik, de nem biztos, hogy abban találjunk meg önmagunkat, amelyben mást felszabadultnak, sikeresnek látunk. Mérlegeljük képességeinket, igényeinket, kompetenciáinkat!

Mennyire tudunk csapatban dolgozni, mennyire igényeljük a magányos munkát? Vezető típusnak tartjuk magunkat, vagy inkább feladatot szeretünk végrehajtani? Rugalmas munkaidőben működünk jobban vagy könnyebben felvesszük a ritmust a kötött idejű feladatokban? Ezeket mind végig kell gondolnunk egy esetleges szakmaváltás előtt, és adott szakmára, valamint magunkra kell a következtetéseket vonatkoztatunk. Emellett fordítsunk figyelmet arra is, hogy milyen kiegészítő tudás elengedhetetlen a kívánt szakmához, legyen az egy idegen nyelv ismerete vagy egy számítógépes program használata. Ezekkel is számoljunk, mielőtt lépnénk!

Ugorjunk bele!

Ha motiváltak és tudatosak vagyunk, semmiképpen ne vacilláljunk sokáig, hanem vágjunk bele a pályamódosításba! Az idő, az energia, a sok kérdés mind megtérül – és nemcsak az út végén, hanem útközben is számos ösztönző, felemelő és önbizalomépítő élmény vár majd ránk.

  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
35 milliót fizet az exférj volt feleségének a házasság alatt végzett házimunkáért

A háztartásban és a gyereknevelésben végzett munkát, melyet gyakran "láthatatlan munkaként" is emlegetnek, ritkán lehet pénzbeli fizetésre váltani.... Teljes cikk

Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk