kapubanner for mobile
Szerző: Barna Eszter
Megjelent: 11 hónapja

Karrierváltás a moziban - így látja Hollywood a pályamódosítást

Manapság divatos téma a karrierváltás, ami nem véletlen, hiszen az emberek nagy része ma már nem egy munkahelyen, sőt gyakran nem is egy szakmában dolgozik le évtizedeket, hanem vált. Időnként kényszerből máskor szenvedélyből. Bár a filmkészítés olyan értelemben még nem merült el a témában, hogy kifejezetten a karrierváltást, mint olyat boncolgassa egy történetben, de vannak inspiráló történetek, amelyekben izgalmasabbnál-izgalmasabb pályamódosítások is szerepelnek. Nézzünk ezekből párat!

Rocksuli, film, karrierváltás-
images

Gyakran látjuk, hogyan lesznek sokan alkalmazottakból vállalkozók, akik saját cégben továbbfejlesztve, jobbító szándékkal igyekeznek megújulni saját szakmájukban. Míg mások ennél is nagyobbat ugranak, és teljesen új területen próbálják ki magukat. Bár a média hangos ezektől a – különösen az extrém – váltásoktól, ezek mögött gyakran évek munkája, főállás melletti tanulás, próbálkozás, elbukás, újrakezdés és építkezés van, leggyakrabban valóban saját vállalkozásban. (Ezekről a történetekről szólnak Karrierváltás és Sabbatical podcastjaink.) Hiszen a munkáltatók általában még mindig nem nagyon reagálnak jól a pályamódosítókra, hiszen leginkább az adott területen szerzett korábbi tapasztalatot, a felépített életutat keresik. Úgyhogy egy karrierváltónak még mindig nincs könnyű helyzete, ha alkalmazottként akar elhelyezkedni egy új területen. 

De rugaszkodjunk el a mindennapoktól, és nézzük hogyan látják a filmrendezők, forgatókönyvírók a karrierváltást. A „lista” csak néhány kóstolót tartalmaz. 
Korábbi kulturális ajánlóinkban már többször szerepelt például a Jerry Maguire – A nagy hátraarc, amelyben, Tom Cruise egy elbocsátás után azt a kényszerű váltást lépi meg, hogy alkalmazottból vállalkozóvá válik, de pályát nem módosít. Vagy több szempontból is írtunk A kezdő (The Intern) című filmről, ahol a volt nyomdászból, akit Robert De Niro személyesít meg, nyugdíj után gyakornok/személyi asszisztens lesz. 

Rockerből tanár 

De nézzünk nagyobb váltásokat: jöjjön rögtön a Rocksuli (School of Rock) Jack Blackkel a főszerepben, akit az együttese kirúg, és az albérlete díját sem képes kifizetni, így kapva kap, egy eredetileg nem is neki szánt helyettesítő tanári álláson egy előkelő magániskolában. Persze a rocker-vénát itt sem tagadja meg, hanem fittyet hányva az iskola szabályainak, fegyelmének és az unalmas óráknak, benevezi és felkészíti a diákokat egy versenyre. Rockbandát szervez belőlük, talán nem árulok el nagy titkot, hogy sikerrel, miközben persze egyre inkább elkapja a lelkesedés a zene mellett a gyerekek tanítása iránt. A film rávilágít arra, hogy egy váratlan lehetőség nem csak a karrierben, hanem a személyiségfejlődésben is fontos állomás lehet. Nem véletlen, hogy a film Adrew Lloyd-Webbert is megihlette, és musical is készült a Rocksuliból. 

Pultosból amerikaifoci-játékos - igaz történet alapján

Még nagyobb ugrás a Legyőzhetetlen (Invincible) című filmben Mark Wahlberg karrierváltása, aki pultosból lesz a Philadelphia Eagles amerikaifoci-csapatának játékosa. A film igaz történeten alapszik. A 30 éves Vince Papale életében valahogy semmi nem jön össze, helyettesítő tanári állása megszűnik, ami mellett részmunkaidőben pultos egy bárban, és a felesége is elhagyja, mert úgy véli, semmire nem fog menni az életben. Ekkor nyitja meg a jelentkezési lehetőséget a Philadelphia Eagles focicsapat új edzője, Dick Vermeil bárki számára, aki kedvet érez egy próbára. Papale pedig minden ellenkező várakozással ellentétben bejut a csapatba, mindössze egy év középiskolai focis tapasztalattal és hobbi focizással a háta mögött. Így az egyik legnagyobb Eagles drukkerből a csapat újonca lesz.

Egészégügyi értékesítőből bróker

A Legyőzhetetlenhez hasonlóan A boldogság nyomában (The Pursuit of Happyness) is igaz történeten alapul. Méghozzá a Will Smith által alakított Chris Gardnerén, aki csontsűrűségmérő eszközöket értékesít, nem kellő sikerrel. Felesége elhagyja, a lakásából is kirakják. Így kisfiával együtt hajléktalanná válik, hogy ne veszítse el gyermeke felügyeleti jogát és a helyzetükön javítani tudjon bróker gyakornok lesz. A karrierváltás azonban nem megy egyszerűen, a betanulás alatt komoly a verseny a jelöltek között, ráadásul eleinte még fizetést sem kap. Hat hónapos tréning és vérre menő vizsga után van esélye egy rendes állásra. Fiának azonban egyfolytában azt tanítja, hogy ha valamit el akar érni, akkor tennie kell érte, hogy ne higgye el, ha valaki - akár ő vagy mások, akik kételkednek - azt mondja, nem képes valamire. „Ha valamit el akarsz érni, szerezd meg.” – mondja Chris Gardner, akiből sikeres üzletember lett. 

Farmerből baseballpálya-tulajdonos

Bár nem „hagyományos” karrierváltó történet, hanem inkább egy furcsa fantázia, és mint a cím is mutatja álom megfilmesítése, a Baseball álmok (Field of Dreams). Ahol egy másik népszerű amerikai sportág a baseball jelenik meg inspirációként, amelyben egy iowai farmer, a Kevin Costner által játszott Ray Kinsella a kukoricaföldjén épít baseball pályát, amivel ugyan majdnem tönkreteszi a családját. De végül legendás játékosok szellemei népesítik be a valószerűtlen pályát ebben a kissé furcsa történetben. A filmben olyan sztárok személyesítik meg a baseball játékosok szellemeit, mint Ray Liotta, James Earl Jones vagy Burt Lancaster. 

Bár sokan bolondnak gondolják, Ray mégis végigviszi a tervét, vagyis az elhatározás, a kitartás és a kemény munka, bár váratlan irányokba vihet el, végül mégis megtérül, az a tanulság, és a nézők végül valóban megérkeznek a pályára. 

Klasszikus zenészből temetkezési vállalkozó

Végül pedig lépjünk túl Hollywoodon és nézzük az Eltávozók (Departures) című japán filmet, ami egyébként elnyerte a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat, amiben egy munkanélküli csellista egy temetkezési vállalkozásnál helyezkedik el, és a feladata, hogy felkészítse az elhunytakat a temetésre. A fekete humorral és líraisággal egyaránt bíró film az élet végességén túl azt is bemutatja, hogy hogyan lehet szenvedélyesen dolgozni egy ilyen nem mindennapi szakmában is. 
 

 

  • 2024.03.21recruiTECH 2024 A recruiTECH elsősorban HR vezetőknek, toborzóknak, toborzási vezetőknek, employer branding specialistáknak és learning & development szakembereknek szól, akik napi szinten küzdenek a toborzási céljaikért a munkaerőpiacon, akik keresik az új megoldásokat, melyek segítségével hatékonyabbá tehetik vállalatuk tevékenységét.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.26Műegyetemi Állásbörze A Műegyetemi Állásbörze Budapest legnagyobb és legrangosabb álláskereső rendezvénye. 1995 óta képez hidat a munkaadók és potenciális munkavállalóik között. Rendezvényről rendezvényre több újítással, színesebb programokkal, felméréssel és számos csatornával is találkozhatnak az érdeklődők.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.03.27Átfogó projektmenedzsment képzés IPMA és PMI alapokon Klasszikus projektmenedzsment képzés - átfogó, gyakorlati program, egyéni mentorálással.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek