Megjelent: 9 éve

Három varázslatos betű: NEM!

Mindenki került már olyan helyzetbe, amelyikben úgy tűnt, hogy lehetetlen jó döntést hozni. Legyen szó munkahelyi vagy párkapcsolati kérdésekről, sokszor érezzük azt, hogy kutyaszorítóba kerültünk, mert az egyik alternatíva rosszabb, mint a másik. Nézzünk meg néhány tipikus helyzetet és a lehetséges megoldásokat.

Nemet kellene mondani?

Mi a teendő akkor, ha nehezen mondunk nemet? Ha kellemetlennek érezzük, hogy visszautasítsunk valakit, aki megkér bennünket valamire - legyen az egy kolléga, családtag, vagy bárki más? Ha nem utasítjuk vissza, akkor csinálhatunk olyan feladatot, amit nem akartunk. Ha túl nagy vagy túl sok kérés érkezik, az egész napunk ezzel fog telni, saját dolgainkat és magunkat pedig hátrébb kell sorolnunk. Így nem marad időnk pihenni, míg végül elfáradunk, kapkodunk és esetleg hibázunk. Közben egyre kevésbé leszünk kibékülve önmagunkkal, hiszen nem tudunk teljesíteni.

Mi a nyereség ebben az esetben, amikor nem tudunk nemet mondani? Várhatóan jó vagy legalább feszültségmentes marad a kapcsolatunk az illetővel, aki kér.

Mi történik, ha visszautasítunk egy kérést? Fennáll az esélye, hogy a másik megharagszik. Lehet, hogy nyíltan indulatos lesz, vagy magában sértődik meg a kérő fél. Vagy azt gondolja majd, hogy micsoda szívtelen és önző ember Ön, amiért nem segít, és aztán majd bűntudata lesz, hiszen nem kért a másik nagy dolgot. És az is veszélyes lehet, hogy Ön majd megfizet a visszautasításért - a kérő fél szándékosan elronthatja másokkal a kapcsolatát vagy pont akkor utasítja vissza Önt, amikor vészhelyzet van.

Mi a nyereség, ha nemet mondunk egy kérésre? Saját magunk rendelkezünk az időnkkel és önmagunkkal. Illetve a döntés szabadsága is a miénk: eldönthetjük, hogy igent mondunk vagy nemet.

Fel kellene mondani?

Nem könnyű döntés otthagyni egy munkahelyet, számtalan érv szól ellene és mellette, amik között sokszor nehéz eligazodni. Ha nem mondunk fel, akkor úgy érezzük, hogy szenvedés a munka. Egyre több feladatot érzünk feleslegesnek, unalmasnak, megterhelőnek. Igyekszünk valamivel feldobni a napunkat, úgyhogy Facebookon chatelünk a barátainkkal, de ettől csak még hosszabb ideig maradunk bent, mert a feladatokat meg kell csinálni. Általában alig várjuk a munkaidő végét vagy a hétvégét. A döntést meghozni mégis nehéz, hiszen honnan tudhatnánk, hogy máshol jobb - lehet, hogy csak csöbörből vödörbe kerülnénk.

Persze van nyereség is. Havonta kapja a fizetését, és egzisztenciálisan biztonságban van.

Ha felmondunk, akkor kezdhetünk állást keresni. Bizonytalan, hogy miből fogunk megélni, és meddig tart ki a tartalék. Ha új munkahelyen kezdünk dolgozni, kezdhetjük megismerni az új céget, az új kollégákat, az új feladatokat. Újra bizonyítani kell, hogy jól jártak velünk.

Mi a nyereség, ha meghozzuk a döntést és felmondunk? Elsősorban új esélyt kapunk arra, hogy öröm legyen a munka, hogy olyan dolgot csináljunk, amiben ki tudunk teljesedni.

Nézzük meg, hogyan csinálhat magának mozgásteret, amikor úgy érzi, hogy beragadt egy helyzetbe, és akár tesz valamit, akár nem, az rossz lesz.

1. Tudatosítsa magában, hogy a legtöbb döntési helyzet azért nehéz, mert nincs egyértelműen jó lépés.

2. A döntési helyzetekben hajlamosak felerősödni a veszteségtől való félelmeink. Ha a példáknál maradunk, a kapcsolat megromlásával, a magányossággal vagy a munkanélküliséggel kapcsolatos szorongásaink blokkolóan hatnak. Tudatosítsa magában, hogy nagy valószínűséggel nem mérlegel reálisan, hiszen fontosabb, amije van és amit a döntés következményeként elveszíthet.

3. A lehetséges nyereségeket hasonlítsa össze, és ne a lehetséges veszteségeket. Ez önmagában is pozitív irányban hangol, mert úgy fogja érezni, hogy bármit lép, csak nyerhet.

4. Vizsgálja meg a helyzetet, amiben van, és nézze meg, hogyan tud javítani rajta. Például mondja el, hogy hogyan érzi magát, és kérjük meg a másikat, hogy legyen partner a változtatásban. (Pl. Van egy nehézségem. Nehezen mondok nemet, mert félek, hogy megharagszol rám. Segítene, hogy ha elmondanád, mire számíthatok tőled egy ‘nem’ esetén.)

5. Menet közben tegyen érte, hogy a másik alternatívára felkészüljön. Például menjen asszertivitás tréningre, hogy hatékonyabban tudjon kommunikálni, nézze meg, hogy milyen hobbik kötnék le, ami megkönnyítheti a szakítást és nézzen körül a munkaerőpiacon, ismerje meg a lehetőségeit felmondás esetén.

Dr.Marik Ágnes, psztichiáter, coach
www.selfmapping.com

  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Álláskeresés és szórakozás egy csomagban: az idei első nagy állásbörzén jártunk

Helyben akarnak interjúzni vagy legalább a szakmai vezetővel beszélni, élményt szeretnének gyűjteni munkakörökről, inspirációt meríteni a... Teljes cikk

Így tudják megszólítani a Z generációs munkavállalókat a vállalatok

Az interaktív kommunikáció és a nyitottság is elengedhetetlen, ha egy el szeretne érni egy Z generációs fiatalt. Teljes cikk

Idén a fizetések még az eddiginél is fontosabbak lesznek

Immár harmadik éve készíti el munkavállalói visszajelzések alapján a legjobb munkahelyek – Top Employers – listáját a Munkahelyeink.hu. A ma... Teljes cikk