kapubanner for mobile
Megjelent: 17 éve

Hillary Clintonéktól tanulhattak a magyar női csúcsvezetők

Az Egyesült Államokban jórészt ismeretlen a munkahelyi féltékenység és a szakmai rivalizálás, ehelyett a csapatmunka a jellemző. Legalábbis erről számoltak be az mfor.hu-nak azok az üzletasszonyok, akik először képviselték hazánkat egy, a legtehetségesebb női menedzsereket felvonultató tengerentúli eseményen. A világ minden tájáról kiválasztott 32 női felsővezetővel a Fortune listán is jegyzett legbefolyásosabb amerikai üzletasszonyok személyesen osztották meg tudásukat és tapasztalataikat, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül.

Az amerikai munkahelyek és az üzleti kultúra sokkal inkább emberközpontú, mint itthon. A legnagyobb multinacionális vállalatok egyre inkább presztízskérdést csinálnak abból, hogy minél inkább biztosítsák a női vezetők esélyegyenlőségét - foglalta össze tapasztalatait lapunknak Szücs Orsolya, aki egyike volt a két magyar kiválasztottnak.

Az Epicor Software regionális igazgatója szerint a sikereik csúcsán lévő amerikai nők egyáltalán nem tűntek törtetőnek, sem agresszívnak vagy hatalommániásnak.

Fő a magabiztosság

Maga Hillary Clinton is nagyon közvetlen, kiegyensúlyozott és érdeklődő volt, s Szücs Orsolya szerint igen karizmatikus egyéniségnek tűnt. Olyannak, akiről az üzleti életben tevékenykedők is példát vehetnek. A résztvevők ugyanis a gazdaság szereplői mellett a politikai sikereket elért nőkkel is találkoztak, köztük a jelenleg szenátorként tevékenykedő Hillary Clintonnal.


A program háttere
A US State Department és a nők jogaiért tevékenykedő Vital Voices amerikai civil szervezet jóvoltából ebben az évben már másodszor vált lehetővé, hogy a világ húsz országából érkező 32 feltörekvő és tehetséges női vezető két hetet töltsön a Fortune magazin ötvenes listáján is jegyzett legsikeresebb üzletasszonyokkal. A legnagyobb amerikai cégek élén tevékenykedő női vezetők mindenféle ellenszolgáltatás nélkül vállalták, hogy az utánuk jövő generáció kiválasztottjaival két héten keresztül napi munkájuk során osszák meg tudásukat. A pályázat nem volt nyilvános, a jelölteket a helyi külképviseleteken keresztül meghatározott szempontrendszer alapján fejvadászok segítségével, direkt megkereséssel kutatták fel.
"Az egyik szembeötlő különbség számomra az volt, hogy a magyar üzletasszonyok fele annyira sem magabiztosak, mint a kintiek. Igaz, nem is kapnak annyi támogatást és elismerést. A kinti benyomások hatására például most már én is magabiztosabbnak érzem magam" - mondta az mfor.hu kérdésére Kala Beáta, aki saját, ingatlanfejlesztési tanácsadással foglalkozó cégét vezeti.

A hazai vállalatoknál nem túl elterjedt a mentorship-program, pedig mindkét üzletasszony szerint rendkívül nagy segítséget jelenthet, ha valakivel személyesen foglalkozik egy elismert vezető.

Mindkettőjüket meglepte ugyanakkor, mennyire komolyan vették feladatukat mentoraik, akik nagyon lelkiismeretesen foglalkoztak a rájuk bízott kiválasztottakkal.

Család és karrier

Elmondásuk szerint az amerikai nők jóval előrébb járnak abban, hogy megteremtsék a család és a munka közötti egyensúlyt. Itthon sokszor tévesen azt gondolják, hogy egy nőnek fel kell áldoznia a családját a karrierért, pedig ez nem feltétlenül igaz, véli Szücs.

Az amerikai nők azonban más helyzetben vannak, mivel ott általában csak néhány hónapot maradnak távol a munkahelytől szülést követően. A cégek pedig lehetőséget biztosítanak arra, hogy a kisgyerekes alkalmazottak nap közben nyugodt körülmények között szoptassanak, levegyék a tejet vagy akár hazaugorjanak az etetés idejére. Sőt, a gyermekes anyák munkáját segítő kérések általában nyitott fülekre találnak a vállalatok vezetőinél.

A GE női alelnöke és a fakanál

Az Ernst & Young egyik női alelnökének - aki Kala Beáta egyik mentora volt - irodájában például külön játszósarkot rendeztek be gyermekei számára. Szücs Orsolya segítője - aki a General Electric alelnöknője, maga is háromgyermekes anya - pedig kifejezetten ragaszkodik ahhoz, hogy maga főzzön a családjának, és mindig úgy szervezi a napirendjét, hogy este időben otthon lehessen, és hétvégén ne kelljen dolgoznia.

Mindketten egyetértettek abban, hogy kint jórészt ismeretlen a munkahelyi féltékenység és a szakmai rivalizálás: az egyéni versengés helyett a csapatmunka és az együttműködés a jellemző. A férfi és a női kollégák figyelnek a másikra, megosztják információikat, így egymás munkáját is eredményesebben tudják segíteni. ez pedig kihat a vállalati teljesítményre.

Az alá-fölérendeltség is csak minimálisan érződik a mindennapi munka során. A felsővezetőkhöz bármikor fenntartás nélkül fordulhatnak a ranglétrán jóval alattuk lévők is, hiszen nem fognak arra hivatkozni, hogy erre nincs idejük.

Oldott a hangulat

Mindkét magyar vezetőnő külön megemlítette: a kinti mindennapos munka során egyáltalán nem érezték, hogy a hatalmas cégeknél dolgozó embereket nyomasztaná a pozíciójukból adódó felelősség vagy szoronganának a főnöki elvárások miatt. Sokkal inkább az oldott hangulat és a nyugodt, kellemes légkör volt jellemző.

Elmondásuk szerint az amerikai munkakörnyezet jóval humánusabb az itthoninál, mivel komolyan veszik, hogy a munkahely legyen a második otthon. Bár nem ritka, hogy a vezetők reggel nyolctól este nyolcig dolgoznak, de kellemes körülmények között az emberek szívesebben töltenek akár hosszabb időt is a munkahelyükön.

Nem ritka például, hogy céges reggeli várja az irodában a munkavállalókat, vagy egy-egy korai tárgyaláson a partnereket. A munkahelyi kantinban pedig egy igényes étteremnek megfelelő környezet és ételválaszték várja kedvezményes árakkal a dolgozókat.

Itthon maradnak

A pozitív benyomások ellenére egyik hazai üzletasszony sem tervezi, hogy kint folytatja karrierjét. Úgy vélik, a kint szerzett tapasztalatokat itthon tudják leginkább kamatoztatni.

Bár hazánkban valóban kevesebb a lehetőség, de üzleti szempontból tulajdonképpen mindegy, hol van az ember, hiszen az internet és a videokonferencia elterjedésével már bárkit el lehet érni, mondta végezetül Szücs Orsolya.

Az USA nagykövete is üzletasszony civilben

April H. Foley, az USA hazai nagykövete széleskörű tapasztalatokat szerzett a felsőszintű vállalatvezetés területén. Legutóbb az amerikai Export-Import Bank első számú alelnöke, korábban a bank igazgatótanácsának tagja volt. Tizenhét évig a PepsiCo felsővezetőjeként dolgozott olyan területeken, mint a stratégiai tervezés, pénzügyi menedzsment, valamint a vállalatfelvásárlás és -összevonás.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Generációváltás az auditor szakmában - miért olyan nehéz az utánpótlás képzése?

A 90-es években egy új szakma jelent meg Magyarországon: az auditor. Az akkor végzett szakemberek jó része még ma is aktív, eljött az ideje az... Teljes cikk

Nekem az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető - Andrási Zoltán bűnügyi technikus egy napja

"Minden ügy egy kihívás, de nem álmodom velük. Az a dolgom, hogy keressem meg a bizonyítékokat, hogy mihamarabb legyen meg az elkövető. Ez... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek