kapubanner for mobile
Szerző: Kertész Dalma
Megjelent: 12 éve

Így kínálnak munkát karácsonyi időszakban a hipermarketek

A meghosszabbított nyitvatartási idők és a munka intenzitása miatt a hipermarketekben, kisebb boltokban megnő az igény kisegítő munkatársakra a karácsonyi időszakban. Kölcsönzés helyett inkább határozott idejű munkaszerződéssel alkalmaznak plusz munkaerőt az üzletek, jellemző a részmunkaidős foglalkoztatás. Cikkünkből kiderül, mi a trend az Auchan, a CBA, és a Tesco háza táján.

A karácsonyi ünnepeket megelőző néhány hét a legintenzívebb a kereskedelemben. Az Auchannál általában november végén, december elején kezdődik a karácsonyi időszámítás, ilyenkor meghosszabbított nyitva tartással várják az áruházak a vásárlókat. Tekintettel arra, hogy a hipermarketek döntően önkiszolgáló rendszerben működnek, a változás nem érint egyszerre nagyszámú munkavállalót. Az érintettek minden esetben már hetekkel, hónapokkal a változás előtt megkapják a tájékoztatást - tudtuk meg Gillemot Katalintól, az Auchan kommunikációs vezetőjétől.


Többéves tapasztalat, és gondos tervezés



Többéves tapasztalat és gondos tervezés eredményeként az Auchannál alig-alig van szükség többlet munkaerőre. A pénztáros munkakör az egyetlen, ahol muszáj "beerősíteni", hogy minél kevesebbet kelljen várakozniuk a vásárlóknak, illetve egyes áruházakban az éjszakai feltöltést is megerősítik. Ebben az esetben a kiemelt időszakra határozott idejű szerződéssel vesznek fel munkatársakat. Az egyes áruházak saját igényeik szerint határozzák meg, hogy milyen munkaidős kollégákat keresnek az adott időszakra - emeli ki az Auchan kommunikációs vezetője.

Nem politikájuk, hogy kölcsönzött munkavállalókkal dolgozzanak, inkább a határozott idejű szerződéseket részesítik előnyben. Nem jellemző a diákmunkások foglalkoztatása sem, ha mégis élnek ezzel a lehetőséggel, akkor inkább a nyári szünet ideje alatt teszik ezt. Az Auchan tapasztalatai szerint a kereskedelemben 2007 óta folyamatosan csökken a forgalom Magyarországon. A válság hatására megfontoltabbak lettek az emberek, takarékosabban vásárolnak. Karácsonykor az ajándékozás okán kicsit többet engednek meg maguknak, de a felhőtlen költekezés ideje már lejárt, a "roham" pedig évről évre egyre később indul meg. A praktikus dolgok, és a jó ár-érték arány azok a meghatározó elemek, amelyeket a vásárlók keresnek - hangsúlyozta Gillemot Katalin.
Lejárt a felhőtlen költekezés ideje
A válság jelentősen visszavette a karácsonyi szezon lendületét, a kereskedelemnek évről-évre visszafogottabb növekedéssel kellett szembesülnie, és úgy tűnik, ez alól az idei év sem kivétel - derül ki a Budapest Bank megbízásából készült kutatásból. Az ajándékozásra szánt összeg átlagosan 3 ezer forinttal csökkent a tavalyi évhez képest: a megkérdezettek összesen mintegy 45 ezer forintot szánnak szeretteikre az idén, egy személy meglepetésére körülbelül 6 ezer forintot költve. Csökkent a cégek ajándékozási kedve is, egyre kisebb az erre szánt keret, és a karácsonyi partik is szerények lesznek.



Nem keres plusz munkaerőt a CBA



Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője portálunknak elmondta, az üzletlánc kölcsönző cégekkel nem áll kapcsolatban. Fontos számukra a megbízható munkaerő, az olyan kolléga, aki hosszú távon velük dolgozik. A karácsonyi időszakban a CBA üzleteiben is jellemző, hogy 20-30 százalékkal emelkedik a forgalom, de megfelelő személyzettel ez könnyen megoldható, csak esetenként kell igénybe venni túlórát. A kommunikációs vezető hangsúlyozta, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy nem vesznek fel plusz munkaerőt, hiszen a franchise rendszerként működő üzletlánc ebben a kérdésben szabad kezet ad a vállalkozóknak.

Nyilván a kérdés földrajzi helyzettől is függ, nem lehet összehasonlítani például a fővárosi és a vidéki üzleteket, mert azok nagyban eltérnek egymástól. A CBA-nál a nyitva tartásról is az adott üzlet tulajdonosa, vezetője dönt, nem mindenhol jellemző egyébként karácsonykor a hosszabbított üzemidő, elsősorban a bér-, és energiaköltségek miatt. Mindezt az a tény sem indokolja, hogy az üzletek amúgy is hosszan nyitva vannak, a munkaszüneti napokon való zárva tartásra pedig törvény kötelez - mondja Fodor Attila.


Több száz ember kap munkát a Tescónál



A Tescónál a karácsonyi roham a december eleji fizetések kézhezvételét követően már elkezdődik, a péntek délutánok és szombat délelőttök a legforgalmasabbak. A legerősebb hét a karácsony előtti, december 22-23-án kiemelkedően magas a forgalom, de 24-én már lecseng, ilyenkor az elfelejtett, kifogyott hozzávalókért szaladnak még be az emberek, ami az ünnepi fogásokhoz, ajándékcsomagoláshoz kell. Jellemző továbbá, hogy a késő délutánokról áttolódik a vásárlás az esti órákba. Sokan nem szeretik a tömeget, és ezért inkább este látogatják meg az áruházakat, kihasználva az éjjel-nappali nyitva tartást - számol be a tapasztalatokról Bőhm György, a Tesco kiskereskedelmi HR igazgatója. Az adatok azt mutatják, a Tescónál nem érezhető visszaesés az utóbbi évekhez képest, idén a tavalyihoz hasonló nagyságrendű forgalomra számítanak. A HR vezető szerint ez egyrészt az új áruházaknak, másrészt pedig a már meglévő áruházak egyre jobb teljesítményének köszönhető.

Bőhm György elmondta, a HR munkája kiemelt szerepet játszik az ünnepek alatt. A Tesco fontosnak tartja, hogy a vásárlók elégedetten távozzanak, és a lehető legkevesebbet kelljen sorba állniuk, így karácsonyi időszakban még több figyelmet igényel, hogy hatékony beosztásokkal, plusz munkaerő felvételével az emberi erőforrás igazodjon a vásárlói igényekhez. A forgalmas időszakokban diákok segítik az áruházakat, illetve a részmunkaidő lehetősége biztosítja a rugalmas foglalkoztatást. Több száz embernek nyújtanak ilyenkor munkalehetőséget szerte az országban. Általában árufeltöltő, pénztáros és frissáru pultos (hús pultos, csemege pultos, hal pultos) munkakörökben keresnek munkatársakat. A HR vezető szerint a részmunkaidő lehetősége sok munkatársnak nagy segítség a gyermek vagy beteg, idős hozzátartozó gondozása miatt, vagy éppen azért, mert a főállása mellett szeretne még kiegészítő keresethez jutni.


Nem jelent gondot a toborzás



A karácsonyi pluszmunkaerő toborzását egyre könnyebb megoldani, hiszen sok embernek fontos, hogy akár egy rövidebb időszakra is el tudjon helyezkedni. Sokan jelentkeznek, de a fővárosban mindig nehezebb munkaerőt találni, mint vidéken. Bőhm György szerint ez a lehetőségek számából adódik: a fővárosban sokkal több munkalehetőség van, és egy hosszabb távú munka vonzóbb a munkavállaló számára. A kiválasztás ugyanúgy zajlik, mint egyébként, és ugyanazoknak az elvárásoknak kell megfelelni.


Jellemző a diákmunka



A kölcsönzés egy ritkán alkalmazott forma a Tescónál, kevés esetben élnek vele a jelenlegi gyakorlat szerint. Elsősorban diákmunkásokat, és részmunkaidősöket foglalkoztatnak határozott időre szóló szerződéssel. Diákmunkásokat csak a szerződött partnereken keresztül alkalmaznak. Karácsonyi időszakban az áruházak igényei alapján közel 1000 diák is munkát kaphat ilyenkor, de míg egyesek csak egy-két napot dolgoznak, akad, aki akár az egész karácsonyi szezonban tud munkát vállalni. A diákok sok esetben régóta állnak az üzletlánc szolgálatában, és a karácsonyi időszakban is jól végzik a dolgukat, hatékonyan segítik a munkatársak és vezetők munkáját - árulta el Bőhm György.

Bár nem olyan nagy mértékben, de a kisebb boltokban is szükség van plusz munkaerőre, a megnövekedett forgalom minden üzletben érzékelhető, főként az árufeltöltésben és a pénztárban van megnövekedett erőforrás igény ebben az időszakban. Jellemzően a kisebb boltokban is a diákmunkát alkalmaznak.


Munkalehetőség a rokonoknak



A diákok mellett a Tesco 2009 óta kínál munkalehetőséget a dolgozók rokonainak is karácsonyi időszakban. A HR vezető elmondta, a módszer nagyon bevált, a munkavállalók jól fogadták. Az elmúlt években több száz ember jutott így munkához szerte az országban, közülük sokan tartósan, a karácsonyi időszakot követően is a Tescónál maradtak munkavállalóként.

Ezen kívül az üzletláncnál működik még a "Helping Hands" nevű karácsonyi program, melynek lényege, hogy az irodai dolgozók is besegítenek az áruházak munkavégzésébe. Bőhm György szerint a program nagyon sikeres a visszajelzések alapján, mert ilyenkor lehetőség nyílik arra, hogy megismerjék egymást a központban és az áruházakban dolgozó munkatársak. A közös munka során személyes kapcsolatok alakulnak ki, és jobban megértik egymás napi problémáit, nehézségeit. Erre a hétköznapokban kevés a lehetőség.


Kapnak-e ajándékot a dolgozók?



A Tescónál évek óta hagyomány a munkavállalók megajándékozása. A jelképes ajándékot a vezetők adják át a dolgozóknak, megköszönve ezzel egész éves munkájukat - tudtuk meg a HR vezetőtől. Az Auchan immár második éve úgynevezett karácsonyi szalont rendez be a munkatársainak - ez egyfajta pihenőszoba, karácsonyi dekorációval, játékokkal és persze némi harapnivalóval. Olyan, mintha egy karácsonyi vendégségbe menne az ember - jó kikapcsolódás a kollégáknak a nagy hajrában - mutat rá Gillemot Katalin.
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk