kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Kevesebb álláskereső Fejér és Szabolcs megyében

Csökkent az álláskeresők száma Fejér megyében; a februárihoz képest 654-el kevesebb - 25.625 - regisztrált munkanélkülit tartottak számon március végén a térségben. Szabolcsban 2.6 százalékkal kevesebb munkanélkülit regisztráltak márciusban.

images

images

Jankóné Szépe Mónika tájékoztatása szerint Fejér megyében a februárihoz képest a megye minden kistérségében csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma, ami elsősorban a tavaszi idénymunkák beindulásának eredménye.

A legkisebb mérséklődés az enyingi és a sárbogárdi kistérségben volt. Enying környékén a nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya 25 százalékos, a sárbogárdi kistérségé 24,1 százalék volt, a megyei 13,5 százalékos aránnyal szemben.

A vállalkozások 1.171 új álláshelyet jelentettek be a múlt hónapban a megyében, az előző havinál 194-gyel kevesebbet, az egy évvel korábbinál pedig 681-gyel többet. Az új munkahelyek több mint 85 százalékára fizikai dolgozók jelentkezését várták a vállalkozások. A múlt hónap végén 1.329 üres állás szerepelt a munkaügyi kirendeltségek nyilvántartásában, ami az előző havinál mintegy 25 százalékkal több, az egy évvel korábbinak pedig a négyszerese.

A munkaügyi központ tájékoztatása szerint márciusban három cég összesen 174 dolgozó csoportos létszámleépítéssel történő elbocsátásáról hozott döntést, létszámbővítést pedig két ipari vállalkozás jelzett, mindkettő 12-12 fővel kívánja növelni a létszámát.

Tovább csökkent az álláskeresők száma Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében tovább csökkent február után márciusban is a nyilvántartott álláskeresők száma: a kirendeltségek nyilvántartásában szereplő 68.178 fő 2,6 százalékkal kevesebb, mint egy hónappal korábban - olvasható a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának honlapján.

A munka nélkül lévők nagyobb hányada - mintegy 27,3 százaléka - változatlanul Nyíregyházán és körzetében koncentrálódik, a megyeszékhelyet sorrendben a másik két legnagyobb szabolcsi város, Kisvárda és Mátészalka követi. Márciusban a februárban mértnél 7,2 százalékkal kevesebben, azaz 3.893-an kerültek be a munkaügyi nyilvántartásba, az állomány nagyobb részét a nyilvántartásba visszalépő álláskeresők jelentették. A szakképzetlen állástalanok száma 2,6 százalékos, 1.107 fős változás következtében 41.120-ra csökkent, ez azonban az egy hónappal korábbi, az álláskeresőkön belüli 60,3 százalékos arányukon nem változtatott. A 25 éven aluliak közé - csaknem 3 százalékos létszámcsökkenés után - 12.118 álláskereső tartozott. Ennél jóval kisebb mértékben, 10.512 főre változott 50 éven felüli állástalanok száma.

Az adatok szerint az elmúlt hónapban a 7.443 pályakezdő álláskereső volt nyilvántartásban, az adat nem változott az egy hónappal korábbi adathoz képest. A fiatalok közül 465-en rendelkeztek felsőfokú végzettséggel, szinte ugyanannyian, mint februárban.

A tartósan álláskeresők számában enyhébb mértékű csökkenés figyelhető meg az előző hónaphoz képest: márciusban létszámuk 19.505 volt, az összes álláskeresőn belüli hányaduk minimálisan növekedett. Az egyes kirendeltségek állományát vizsgálva arányuk Mátészalka és Vásárosnamény vonatkozásában volt a legmagasabb, míg Fehérgyarmat és Tiszavasvári körzetében a legalacsonyabb.

A munkáltatók márciusban összesen 3.536 új álláshelyet jelentettek be, több mint harmadával kevesebbet a februárinál. A bejelentések 82,8 százaléka támogatott álláshelyre irányult, ami 2.928 betölthető munkakört jelentett. A hónap során kismértékű csökkenés eredményeként összesen 8.814 betölthető álláshelyet tudtak felkínálni az állás nélkül lévőknek a térségi munkaügyi kirendeltségek.
  • 2024.05.16Atipikus foglalkoztatási formák – Dr. Bankó Zoltán Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.24Kiváló vezető képzés Tanteremben, 6 képzési napon, 4 szakmai vezetőtől tanulhat kis létszámú csoportban alap vezetői kompetenciákat, hogy HR vezetőként is versenyképes legyen! Most 15% kedvezmény!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Legyen naprakész a társadalombiztosítási jogokkal és kötelezettségekkel!

Ismerje meg a BNO kód jelentőségét az egészségügyi diagnózisok és adókedvezmények szempontjából. Használja ki a betegszabadság kalkulátor... Teljes cikk

A közszolgálati jogviszony szabályai: illetmények, szabadságok, felmentési idő nagyító alatt

A közszolgálati tisztségviselők életében az illetményalap és a szabadságrendszere kiemelt jelentőséggel bír. A 2024-es minimálbér-emelkedés... Teljes cikk

Foglalkoztatottság, nyugdíj, keresetek - jobban teljesítünk, mint 20 éve?

Lemaradunk a visegrádi országoktól, vagy épp az élre törünk? Tényleg megelőzött minket Románia? Május 1-én uniós csatlakozásunk 20.... Teljes cikk