kapubanner for mobile
Megjelent: 13 éve

Megéri festőnek állni? Így változott a szakma iránti kereslet az elmúlt 5-10 évben

A lakásfelújítás egyik legelkerülhetetlenebb eleme a szobafestés. Hiszen ha más felújítás nem is történik, egy tisztasági festés néhány évente ráfér a lakásra. Ha valamilyen komolyabb munkálatra kerül sor, például villanyszerelésre vagy fűtési rendszer korszerűsítésre akkor jó eséllyel szükséges lesz a festésre is.

festő-

Régebben szinte elképzelhetetlen volt a festés kivitelezése szakember segítsége nélkül. Manapság viszont egyre több barkácsáruház kínál könnyen használható, korszerű festőkészleteket illetve festékeket is. Így kis gyakorlattal is jó végeredményt lehet elérni saját kezűleg. Ezért egyszerűbb lett azok helyzete is, akik maguk veszik kezükbe a festőpemzlit, másrészről pedig a festőszakma hiányszakmává vált és egyre nehezebb jó szakembert találni.

 

A festőszakma egyre keresettebb

Egy profi festő és mázoló szakember nemcsak óriási szakmai gyakorlattal rendelkezik, hanem tisztában van a legújabb trendekkel és a legújabb szakmai újításokkal. Ezekkel a kvalitásokkal laikusként nehéz felvenni a versenyt.

Egy hivatásos festő rendelkezik számos olyan eszközzel, aminek megvásárlása egy egyszeri festésre nem biztos, hogy kifizetődő. 

- Festőhengerek többféle méretben állnak rendelkezésre, ezekhez vannak különböző állítható méretű nyelek is, amellyel a mennyezet is könnyen elérhető. 

- A magasabb helyek festéséhez kisebb-nagyobb létrákra, esetleg állványzatra is szükség lehet. 

- Egy nagyobb raktérrel rendelkező autó vagy furgon sem hiányozhat, hiszen az állandó felszerelések mellé a fogyóeszközöket is szállítania kell. 

- A glett anyag, a festékek, adalékok, takarófóliák, festőszalagok beszerzése és szállítása is a profi festő feladatai közé tartozik.

Egy jó szakember tisztában van azzal, hogy az adott falfelületet hogyan érdemes a festés előtt kezelni és milyen minőségű és mennyiségű falfestékre lesz szüksége. A kültéri- és beltéri festés technológiái is eltérhetnek egymástól. Gyakorlati tapasztalattal rendelkezik az egyes festékmárkákkal is, így könnyebben tud segíteni abban, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb választás. Illetve a színek kikeverésében és a színhelyesség megvalósításához is gyakorlati szaktudás szükséges. A különböző díszítőelemek, esztétikai megoldások kitalálásában és megvalósításában is elengedhetetlen a jó szakember.

Egy tapasztalt festő tehát rendelkezik az előzőekben felsorolt eszközháttérrel és szakmai rutinnal. Segítségedre van abban, hogy a lehető legegyszerűbben és költséghatékonyabban megvalósíthasd a festéssel való elképzeléseidet. 

 

Mikor vágj bele magad a festési munkálatokba?

Természetesen vannak olyan szituációk amikor nem kell felbérelned egy teljes festőbrigádot a lakásod szebbé tételéhez. Egyszerűbb festési munkálatokba egyedül is belevághatsz. Egy szimpla tisztasági festés, vagy javítás nem igényel mélyebb szakmai tudást. Ha egyszínűre szeretnéd festeni a falat, akkor nem tudsz nagyot hibázni. A viszonylag sima, egyenletes falfelület, vagy tapéta egy festőhengerrel és ahhoz tartozó nyéllel és tálkával viszonylag egyszerűen újjá varázsolható. A használatra készen árusított festékek segítségével könnyedén elvégezheted a festést.

A festőhengereket, ecseteket és egyéb kiegészítőket tartalmazó festőkészlet mellett érdemes takarófóliát is beszerezned, hogy megvédd a bútoraidat, padlódat a festékcseppektől. A villanykapcsolókat, szegélyeket, küszöböket öntapadós festőszalagok segítségével védheted meg.  

Ha színesre szeretnéd festeni a faladat érdemes színmintát beszerezned, hogy kipróbáld, miként mutat a faladon a kiválasztott színárnyalatú festék. Ha megtaláltad a megfelelő alapanyagot, akkor indulhat is a munka.

Tanácsos szakember segítségét igénybe venni bonyolultabb munkálatok elvégzéséhez. Ha különleges színárnyalatot szeretnél vagy egyedi festési módszerrel, díszítéssel szeretnéd a lakást feldobni. Nehezen hozzáférhető, magasan lévő falfelületek festéséhez. Egyenetlen, rossz állapotban lévő omladozó fal és vakolat előkészítése is szakemberért kiált.

 

Érdemes festőnek állni manapság?

A hiányszakmák között előkelő helyen szerepel a festő, mázoló és tapétázó szakma is. Ennek okai közé tartozik, hogy egyre kevesebben választják ezt a megélhetési formát. A jó szakemberek közül sokan külföldön keresték a boldogulást. Idehaza pedig egyre nagyobb az igény a szakképzett munkaerőre.

A szakma elsajátításához elegendő akár egy néhány hónapos az egykori OKJ képzéssel egyenértékű részszakképesítés. Ha úgy döntesz, hogy szakmát váltasz, akkor könnyen találhatsz festőtanfolyamot is, amelyet akár munka amellett esténként vagy hétvégenként is elvégezheted.

Az elméleti- és anyagismeretek mellett, nemcsak a festéssel hanem a tapétázással is megismerkedhetsz. Gyakorlatban is elsajátíthatod a legmodernebb kézi- és gépi technológiák alkalmazását. Megtanulhatod a falfelületek különböző díszítési eljárásait is. A tanfolyam elvégzése után átlátod majd a munkafolyamatokat a tervezéstől a kivitelezésig. Így hatékonyan tudod összehangolni a munkádat más szakemberek tevékenységével.

Viszonylag kis befektetéssel és rövid idő alatt olyan szakképesítést szerezhetsz, amellyel nemcsak belföldön tudsz sikeresen elhelyezkedni, hanem akár külföldön is találhatsz munkát.

A szobafestés - bár lehet komoly szakmai tudással is végezni - bizonyos egyszerűbb feladatit saját magad is megvalósíthatod. Ehhez rendelkezésre állnak könnyen használható festőkészletek, amelyek tartalmazzák a legfontosabb eszközöket a festéshez. Ezen kívül számtalan falfesték közül választhatsz, hogy megtaláld a számodra legimpozánsabbat. Ha pedig kedvet kapnál a festéshez, akkor olyan szakmára válthatsz, amely hosszú távú biztos megélhetéssel kecsegtet.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk

Kapcsolódó hírek