kapubanner for mobile
Szerző: Kovács Zita
Megjelent: 14 éve

Menekülnek a kismamák a volt munkahelyükről

Egyre több gyermeket vállaló nő döbben rá arra, hogy sokkal szívesebben végezne más munkát, mint amit korábban ellátott, amihez teljesen más szakképzettségre van szüksége. Miként történjen a váltás és hogyan egyeztesse össze a tanulást és a családi feladatokat? Cikkünkből kiderül.

Jellemzően a nők ma már egyre nagyobb számban vállalnak gyereket 25 éves koruk körül. Ehhez hozzájárul, hogy a felsőoktatásban eltöltött időszak után szeretnék megalapozni a jövőjüket, másrészt úgy gondolják, hogy a tanulás és a gyermekvállalás kizárja egymást - mondta a HR Portálnak Erdei-Gulyás Gabriella life coach, EU pályázatíró és projektmenedzser. Hozzátette: a baba megszületése után viszont azzal szembesülnek, hogy a mai felgyorsult világunkban a diploma is inflálódik, ha a mögötte lévő tudást nem gondozzák. A fiatal, gyermeket váró nők már a várandósságuk idején elkezdenek azon gondolkodni, hogy miként tarthatnák meg a tudásukat, sőt fejleszteni is szeretnék azt.

A folyamatos ismeretfrissítés elengedhetetlen, különben nem lesz képben az anyuka. Ma már nem lehetetlen ezt megvalósítani, hiszen az internet mindenki számára elérhető. Egyébként folyamatos tudásfrissítést igényel a nem informatikához köthető szakmákban is jelen lévő információrobbanás.

Azok a hölgyek, akik a gyermekvállalás időszaka előtt karriert építettek, esetleg rádöbbennek, hogy egyáltalán nincs kedvük visszamenni a munkahelyükre, sokkal szívesebben végeznének valamilyen más munkát, amihez teljesen más szakképzettségre van szükség.


Többségük az anyagiak miatt vált



A váltásnak nem csak az lehet az oka, hogy a gyereknevelés összeegyeztethetetlenné válik a korábbi munkakörrel. Legjellemzőbb, hogy a család anyagi helyzete kívánja meg a váltást, és a család szívesebben áll a nő mögé, ha ezt jelöli meg fő motivációként. Ez azért fontos, mert klasszisokkal könnyebb családon belül megszervezni a gyermekfelügyeletet, a képzés helyszínére történő utazást, a tanuláshoz, felkészüléshez biztosított időt és a többi. Míg a hobbiból kifejlődött új szakmát esetleg hóbortnak és felesleges időpocsékolásnak tartja a család, addig az anyagiak már nyomós érvként szolgálnak.

Erdei-Gulyás Gabriella elmesélte, a kismamákkal együtt keresik meg a személyre szabott módokat a visszatérés megkönnyítésére, közösen találják ki, hogy miben kellene fejlődni, mert esetleg felesleges felfrissíteni a régi tudást, ha azon a területen elég csak képben lenni, viszont az új munka teljesen más készséget kíván meg. A nyelvtanulás, az internet és a különböző szoftverek használatának elsajátítása is általánosan, bárki számára javasolható. - Viszont egy olyan anyuka esetében, aki a baba születése előtt irodában dolgozott, majd "hobbivarróból" lett profivá a gyes ideje alatt, és esze ágában sincs visszatérni az irodába, a fenti példákból a blog vagy weboldalszerkesztők és a hozzájuk kapcsolódó szoftverek megismerését szoktuk ajánlani - tette hozzá a szakember.

Ha azonban nem szeretne váltani, csak egy jó kollektívához, a korábbi munkájához visszatérni, akkor fel sem merül az átképzés, az ő esetükben a tudás szinten tartása és az önmenedzselés, személyiségfejlesztés tűzhető ki fő célul. Ugyanakkor egyre ritkábban lehet találkozni ezzel a típussal, melynek részben a gazdasági válság az oka.


Nehéz lehet az új szakmával való elhelyezkedés



A Tudatos Életért Egyesület tapasztalata szerint azok a kisgyermekkel otthon lévő nők, akik továbbképzik magukat, inkább a sokadik diploma mellett döntenek, akár egy másik szakterületen, mint ahol a gyermekgondozási időre eltávoztak. Ezeket a szakmákat túlnyomó többségük el is végzi, azonban a gyes lejárta után, amikor vissza szeretnének térni a munkaerőpiacra, meglepődve tapasztalják, hogy az újonnan megszerzett szakmában pályakezdőnek számítanak és az előző szakterületen szerzett munkatapasztalatot itt nem számítják be - hangsúlyozza Rosta Ágnes, az egyesület vezető HR szakértője.

Ezért egyrészt azt javasolják, hogy inkább a felsőfokú vagy középfokú végzettséggel rendelkezők a már megszerzett szakterületen képezzék magukat tovább, azaz azon a területen bővítsék tudásukat, ahol korábban dolgoztak. Így nagyobb esélyük van a visszatéréskor az elhelyezkedésre, mert a gyes előtti munkatapasztalatot is be tudják mutatni, így nem számítanak pályakezdőnek. Ugyanakkor, ha a kisgyermeket nevelő nő nem szeretne visszatérni eredeti szakmájába, akkor amellett, hogy egy másik szakmát választ, tanuljon nyelvet is, hiszen így sokkal inkább növelheti saját elhelyezkedési esélyeit.


Életből vett példák



Az általunk megkérdezett, tanuló kismamák többsége inkább a pályamódosításon töri a fejét. Egyikük telefonos ügyintézőként dolgozott egy francia autómárka magyarországi importőrjénél mint Nyugat-Magyarország ügyfélkapcsolati felelőse. Mint mondja, nem panaszkodhat, hiszen álommunka volt, a dolgok azonban változnak és valami új dologban is szívesen kipróbálná magát. Szerinte ha az ember elég nyitott, akkor a lehetőségek úgyis megtalálják. Jelenleg azért tanul, hogy felsőfokú végzettsége legyen, de annak megszerzése után sem szeretné abbahagyni a tanulást. Céljai között szerepel egy szakmai középfokú angol nyelvvizsga megszerzése, illetve már korábban is érdeklődött a masszőrködés iránt, ezt a szakmát szeretné elsajátítani.

Egy másik kisgyermekes anyukának szintén a pályamódosítás a célja. Olyan szakmát szeretett volna tanulni, ami tetszik neki, lát benne fantáziát, kihívást, de később könnyebben el is lehet vele helyezkedni. Eddig marketing és média területén dolgozott, jelenleg pedig a bank, pénzügy területéhez kapcsolódó szakmákat tanul. banki szakügyintézőnek, pénzügyi-számviteli ügyintézőnek, és még tervben van a mérlegképes könyvelő tanfolyam elvégzése is.

A harmadik lapunknak nyilatkozó kismama egyfajta biztosítéknak szánja a tanulást: azért képzi magát, hogy ha a jelenlegi munkahelye mégsem kívánja a jövőben foglalkoztatni, akkor legyen egy olyan végzettsége is, amellyel remélhetőleg könnyebben el fog tudni helyezkedni. Értékesítésben, értékesítés tervezésben, logisztikában dolgozott, és jelen pillanatban úgy gondolja, hogy ezt szeretné a továbbiakban is csinálni.


A tanulás szervezést is igényel a szülők részéről



Sokan azt gondolják, hogy a kismamáknak könnyű dolguk van a tanulással, azonban problémát okozhat a gyermek ellátása és a tanulás összeegyeztetése, amit segítség nélkül egyáltalán nem könnyű kivitelezni - hangsúlyozta Erdei-Gulyás Gabriella. Hozzátette: azok vannak szerencsés helyzetben, akik mellett még élnek a nagyszülők és már nem dolgoznak, ugyanakkor ellátásra sem szorulnak. A férj is nagy segítség lehet, ha legalább a gyermek körüli teendőket átveszi a tanulás, vizsgára készülés idejére.

Kiemelte azt is, hogy a tanuló anyukák nagy barátai a háztartási gépek, informatikai eszközök, melyekre érdemes, akár használtra is beruházni, különösen, ha vállalkozás indítását is tervezik: szárítógép, mosogatógép, mikrosütő, laptop - így sokkal több idő jut a tanulásra, esetleg alvásra, ami egy tanuló, dolgozó, vállalkozó kisgyermekes édesanyának igazi kincs. Természetesen - ha telik rá - lehet bébiszittert is alkalmazni vagy a szomszédasszony, pótnagymama, szülőtárs segítségét igénybe venni, mely alapulhat kölcsönös segítségnyújtáson is.

Egyre több a játszóház, a babaklub, a családi napközi - ide is el lehet vinni a gyermeket. A stresszesebb időszakra érdemes előre főzni és megtölteni a fagyasztót, megtanítani egyszerűbb ételek elkészítésére a férjet vagy ételfutártól rendelni.

Csiszér Éva, a Tudatos Életért Egyesület elnöke szerint sokat segít, ha kijelölik azokat a hétvégi vagy hétközbeni napokat (vagy egész hétvégéket), amikor a kismama kizárólag a tanulással tud foglalkozni. Fontos, hogy ilyenkor az apuka vagy más, akire a kismama nyugodt szívvel hagyja a gyereket, ne hívogassa őt félóránként a teendők miatt. Ilyenkor a segítő vegye át a mama feladatát, hogy az édesanya koncentrálni tudjon a tanulásra, a felkészülésre. Nagyon sok esetben a nagymamák - amennyiben közel vannak - ugrásra készen állnak, hogy unokájukkal töltsék azt a kis időt, amit az anya saját fejlődésére szeretne fordítani - élni kell ezekkel a lehetőségekkel. Másik oldalról fontos az is, hogy az anyuka teljes figyelmével részt vegyen a képzési napokon vagy a tanulásra koncentráljon, és ne bújjon a gyerek mögé, ne keressen kifogásokat.

Az általunk megkérdezett kismamák is elsősorban a férj, nagyszülők szerepét emelik ki. Sokszor érdemes elkezdeni a tanulást a gyermek pár hónapos korában, hiszen nyugodtabb babák mellett ez lehet a legalkalmasabb időszak a fejlődésre, a gyermek egy éves kora után azonban intenzív szervezést igényel a család részéről, hogy mindig legyen valaki, aki segít a gyerekvigyázásban.


Tudatos visszatérés



A visszatérésre tudatosan kell készülniük a kismamáknak, lehetőség van különböző tanfolyamokon képzéseken részt venni. A Tudatos Életért Egyesület kimondottan kisgyermekes anyáknak szervez ilyen programot Sikeres visszatérés álláskereső tréning címmel. Ezen a tréningen speciálisan, csak a kisgyermekes anyákat érintő kérdéseket és ismereteket járják körbe, mint a munkajog, jogi kötelezettségek és elvárások a munkaadó és a munkáltató részéről, továbbá hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő álláspályázatot, hogyan készítsünk ütős önéletrajzot és motivációs levelet, valamint szituációs gyakorlatokon keresztül felkészítjük a résztvevőket az állásinterjúra, külön kitérve a kényes kérdésekre, azok kezelésére. Nagyon fontosnak tartják, hogy a kisgyermek megszületése után a nő egy új, megváltozott élethelyzetben keres pozíciót, tehát ennek megfelelően kell felkészülnie a következő évek munkavállalására.

A kismamák - mint ahogy a nekünk nyilatkozó kisgyermekes anyukák válaszaiból is kiderül - még viszonylag ritkán szánják rá magukat, hogy ilyen tanfolyamokon, előadásokon vegyenek részt, pedig hasznos ismereteket szerezhetnének. Bár egyes esetekben a felsőfokú intézményekben is lehetőség van arra, hogy ilyen témákkal foglalkozzanak: az egyik kismama az üzleti kommunikáció óra keretében tanulhatott arról, hogyan kell viselkedni az állásinterjún, hogyan kell megírni egy szuper önéletrajzot. Egyes speciális esetekben azonban érdemes további segítségért tanácsadókhoz fordulni vagy beruházni hasonló képzésekre.

A kisgyermekes nőknek meg kell tanulniuk kiállni a saját érdekeikért, és azokat markánsan képviselniük minden pillanatban. A nőknek fel kell ismerniük, hogy az azonos jogok csak akkor azonosak, ha a céljaikért, terveikért, életükért vállalják a felelősséget, és karrierjüket, vállalkozásukat szilárd alapokra építik. Egy nő számára a rendszerszerű gondolkodás nem jelent problémát, legkésőbb a gyermekvállalással mindenki életébe beköszön. Ezt ki kell használni, alkalmazni, és így bármit sikerre tud majd vinni, legyen az egy új szakma, munkahely vagy vállalkozás - véli Erdei-Gulyás Gabriella.
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.14Mesterséges intelligencia használata a marketing munkában Képzésünk célja, hogy bemutassuk 2024-ben mi mindenre képes a mesterséges intelligencia, használata mennyire meg tudja könnyíteni a marketing szakemberek - vagy erre a pályára készülők - munkáját. A képzés során a résztvevő megtanulja, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejlenek a mesterséges intelligenciában. Ezen túl megtanulja, hogy a különböző AI eszközöket milyen stratégiai kombinációban érdemes használni a lehető legnagyobb hatékonyság elérése érdekében. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Dolgozói motiváció 2024 - top 10 nem pénzbeli motivációs eszköz

Nem csak a pénz számít - a vállalatok folyamatosan dolgoznak azon, hogy különböző, béren kívüli motivációs eszközökkel is javítsák a... Teljes cikk

Végre egy jó hír: meglepően gyorsan alkalmazkodtak a polikrízishez a női felsővezetők

Megnövekedett munkaterhelésük ellenére optimisták a női felsővezetők a vállalati növekedést, a társadalmi változásokat, a nemek közötti... Teljes cikk

A nők által alapított startupokhoz csak a befektetések 1%-a jut el - így lehetne ezen változtatni

Továbbra is jelentős szakadék tátong a férfiak és a nők esélyei között a startupszektorban. Közép-Kelet-Európában a befektetések 94%-a... Teljes cikk