Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 11 éve

Munka az árvíz alatt - most nem gátakon

Egészen biztosan rengeteg munkavállalónak kellett elgondolkodnia vasárnap este: miként is jutok el holnap dolgozni? A munkáltatóknak is főhetett a feje: vajon hányan fognak tudni bejönni dolgozni, kiknek a közlekedését fogja akadályozni az áradás? Mára kiderült: a Suzuki esztergomi gyárában például nem is indulhatott el a termelés, a keddi munkakezdés is bizonytalan.

images

Már múlt héten is hírt adtunk arról, hogy a Magyar Távmunka Szövetség javaslata szerint katasztrófák idején a legjobb, ha aki csak tud, otthon marad és otthonról végzi a munkáját. Egyre több cégnél van a távmunkára egyébként is lehetőség - a különbség annyi, hogy ilyenkor határozottan kérik az alkalmazottakat, mindenki otthonról végezze munkáját. Az árvíz tetőzését eredetileg keddre ígérték - az SAP Hungary Kft. ezért úgy döntött, hogy hét első két napjára be is zárja irodáját - a munkatársaknak otthonról kell dolgozniuk. A cég hazai érdekeltségének összes, több mint 500 dolgozóját érinti ez a döntés, a munkavégzés minden területet, így például a legtöbb személyt foglalkoztató szoftverfejlesztési, támogatási területet is - mondja Szabó Zsuzsanna, az SAP Hungary Kft. HR vezetője.

"Az otthonról való munkavégzés nem okoz bonyodalmat a mindennapi ügymenetben. Az erre a napokra, az oktatási központba szervezett tanfolyamokat kellett átszervezni, de ezt megoldottuk, az egyik esetben az ügyfélnél, másik esetben egy partnercégünknél történik meg a képzés. Illetve korábban még e napokra szerveztünk egy belső eseményt, ezt áttettük jövő hétre." A döntésre azért került sor, mert a cég egy, a Duna mellett közvetlenül fekvő üzleti parkban van a III. kerületben.

A cégnek már van gyakorlata krízishelyzetek közbeni munkavégzésben: tavaly az óbudai bomba miatti kitelepítés kapcsán ugyanez történt, akkor is otthonról dolgozott a teljes állomány. Az ilyen helyzetekben csupán annyi az újdonság, hogy mindenki otthon marad, amúgy teljesen bevett az otthoni munka a cégnél.

Szabó Zsuzsanna egy-egy ilyen helyzethez kapcsolódó HR-s feladatokról is mesél: "Az első és legfontosabb a munkatársak egészségének, épségének megóvása. Az SAP kiemelten ügyel arra, hogy rugalmas megoldással kizárja a munkatársak veszélyeztetését. Cégünknél egy krízismenedzsment-csoport különböző szakemberei összeállítják az akciótervet, és higgadtan végrehajtjuk a megfelelő óvintézkedéseket. Azt gondolom krízis állapotban a legfontosabb, hogy higgadtak maradjunk."

Persze nem minden típusú munka végezhető otthonról, így aztán az is megeshet, hogy valaki egyszerűen nem tud elmenni dolgozni: nincs megfelelő közlekedés vagy épp nem tud kimenni az otthonából. Ilyen esetben a Munka törvénykönyve szerint igazolt a hiányzása, nem kell sem szabadságot kivennie, sem ledolgoznia a kiesett időt.

Az önkénteskedést is támogathatja a munkáltató

A nem megjelenő munkavállaló kérdésén túl, a másik dolog, ami felmerülhet még a munkáltatók részéről kérdésként, hogy mi van, ha az alkalmazott önkénteskedni megy? Arról már írtunk, hogy akit behívnak, annak menni kell, nincs mese. Elvileg bárki behívható, a listák készen állnak, hogy bevetik-e őket, az a katasztrófa súlyosságától függ.

Van olyan munkahely is, melynek tagjai együtt vonultak ki pénteken homokzsákot pakolni. Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány közkapcsolati vezetője, Matykó Noémi azt mondja, ők azért döntöttek így, mert folyamatosan figyelték a híreket, aggódva követték nyomon az eseményeket. "Az alapítványunknak egyébként is a segítségnyújtás a célja, így természetes volt számunkra, hogy ebben a helyzetben is segítünk, ahogy tudunk. Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, így pénzzel, élelmiszerrel nem nagyon tudtunk volna, ekkor jött az ötlet, hogy akkor segítsünk a két kezünkkel! Amikor felmerült a téma, mindenki azonnal igent mondott, egy percig sem hezitált senki, és a főnökség is rögtön beleegyezett, hiszen ők is látták, mekkora szükség van most az önkéntesekre." Az alapítvány tagjai körbetelefonálgattak, hogy hová mehetnének segíteni: a III. kerületben és a Margitszigeten már elegen voltak a segítők, de Budakalászon örömmel fogadták őket. Innen Szentendrére mentek, ahol zsákokat töltöttek, lapátoltak, pakoltak. A pénteki egy napos munkakiesést minden kolléga le fogja dolgozni túlórákban munkaidő után.

Más munkahelyek is támogatják, hogy dolgozóik a gátakon tevékenykedjenek ahelyett, hogy munkájukat végeznék. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. pénteken közleményt adott ki, mely szerint lehetőséget biztosított munkavállalóinak, hogy csatlakozzanak a Baptista Szeretetszolgálat árvízvédelmi önkéntes csapatához.

De nem csak a vagyonkezelő járt el így: a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája is azt közölte, hogy azok az alkalmazottak, akik önkéntesként részt vesznek az árvízi védekezésben, a hivatali munkavégzés alól felmentést kapnak.

Munkahelyek mellett oktatási intézmények is támogatták, hogy menjenek a diákok a gátakra: a Debreceni Egyetem a Facebookon kérte hallgatóit, hogy vegyenek részt a védekezésben. Azt is közölték, hogy azok a hallgatók, akik önkéntesként segítenek az árvízvédelemi munkálatokban, és emiatt nem mennek vizsgázni, azt igazolt hiányzásként könyveli el az intézmény.

Az árvíz miatt leáll a Suzuki-gyár

A dolgozók közlekedése már nem oldható meg az árvízi híd- és útlezárások miatt, ezért hétfőn nem indul újra a termelés a Suzuki esztergomi autógyárában - írta a nol.hu vasárnap. A Napi Gazdaság azt is megtudta, hogy az Audinál át kellett szervezni a műszakokat az árvíz miatt.

A Magyar Suzuki szóvivője, Ruska Viktória elmondta, különösen a párkányi híd lezárása érinti érzékenyen a gyárat, hiszen Szlovákiából is járnak át munkások a magyarországi telephelyre.

A 3100 dolgozó később gondoskodik majd a kieső napi 740 autó pótlásáról, a termelés újraindítása a dunai árhullámtól függ, vagyis még a keddi újraindulás sem biztos. A gyárba az alkatrészek beszállítása és a kész autók elszállítása biztosított - tette hozzá.

A Suzuki beszállítóinál nem okozott fennakadást az áradás, ezért az alkatrészhiány nem veszélyezteti a termelést.

Az Audinál átszervezések lesznek

Az Audi győri üzemében a műszakok átszervezésével próbálják elkerülni a nagyobb kiesést. Annak a néhány száz dolgozójuknak, akik az érintett területekről járnak dolgozni, június 9-ig felmentést adtak a munka alól.

Napi Gazdaság / MTI
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Jön a 4 napos nyári munkahét a PwC-nél, de később le kell dolgozni

Egy újabb 4 napos munkahét projekt! A PwC Magyarország könyvvizsgálati üzletágának 280 munkatársa hétfőtől csütörtökig fog dolgozni a három... Teljes cikk

Home office: működik a hibrid munkavégzés?

Magyarországon az atipikus munkavégzés aránya mindig is alacsony volt, alacsony arányszámok jellemezték a távmunkát és a home office-t. Aztán jött... Teljes cikk

Kevesebb stressz, alacsony vérnyomás, több nasi és alkohol - így áll a távmunka mérlege

Az otthoni munkavégzés lehetővé teszi, hogy az emberek egészségesebben étkezzenek, kevésbé érezzék magukat stresszesnek és alacsonyabb legyen a... Teljes cikk