Gyimóthy Éva
Szerző: Gyimóthy Éva
Megjelent: 15 éve

Ösztöndíj: csali vagy esély?

Háború dúl a munkaerőpiacon: az nyer, akinek jobb a gárdája. Így a vállalatok már a tanulmányok alatt lecsapnak a hallgatókra: például ösztöndíjat kínálnak nekik azzal a feltétellel, hogy tanulmányaik végezetével náluk kamatoztassák tudásukat. A hazai lehetőségek és cégek ösztöndíjai következnek.

Hívó szó: ösztöndíj, ígéretes karrierlehetőség

Esélyegyenlőség
Közel egy évvel ezelőtt jelent meg a HR Portálon egy tényfeltáró cikk, amely azt taglalta, meddig mennek el a cégek a tehetségekért folytatott harcban. Tagadhatatlan ugyanis, hogy háború dúl a munkaerőpiacon, amely a versenytársak hasonló technikai felkészültségére vezethető vissza. Így a munkaerő adja meg a fő különbséget: a "versenyt" az nyeri, akinek jobb a gárdája. Elöregedő társadalmunkban ráadásul egyre kevesebb a piacképes tudással rendelkező fiatal. Az állásbörze általában egyenlő esélyeket nyújt, de azáltal időt vesztenek a cégek a tehetséges fiatal jelöltekért folytatott harcban, és nem akarják, hogy riválisaik elcsaklizzák a legjobbakat. Így különböző kreatív módszerekhez folyamodnak a legjobbak felkutatására, és megszerzésére.

Kinek az érdekét szolgálja a tanulmányi ösztöndíj?

Toborzás
Tény, hogy a vállalatok már a tanulmányok alatt lecsapnak a hallgatókra, lehetőséget kínálnak nekik az iskola melletti munkára, ösztöndíjat adnak azzal a feltétellel, hogy tanulmányaik végeztével náluk kamatoztassák tudásukat. A tehetségmenedzsment konferenciák is azzal a tanulsággal zárultak, tanácsos egyre korábban felismerni, megszerezni és megtartani a tehetségeket. A diploma/érettségi megszerzése után ugyanis nagyon nagy eséllyel ott fognak kikötni a frissen végzettek, hiszen ez a lényeg. Nyilvánvaló, hogy a cégek nem önzetlenül teszik mindezt, de a diákok nem néznek a dolgok mögé, és arról sincs tudomásuk, mire vállalkoznak, ha az ösztöndíj igénybe vétele után az adott vállalatnál helyezkednek el. Arról ugyanis nem szól a fáma, hogy "egyes osztályokon a többség nem bírja 3-4 (2-3?) évnél tovább. Aki meg bírja a tempót, az dolgozhat továbbra is napi 10-12 órát, hétvégén is, majd lesz belőle menedzser is, egyszer." - vallja egy fejvadász. Mindeközben a cégek kritikával illetik a pályakezdőket, mert alacsony az érzelmi intelligenciájuk, nem ismerik a munkakultúrát, irreális követeléseket támasztanak a munkáltatókkal szemben. Sokan értetlenül állnak ezen kijelentések előtt, ugyanis tagadhatatlan, hogy dúl a háború a tehetségekért, ezért a cégeknek kellene áldozatot hozniuk annak érdekében, hogy náluk kössenek ki a piac legjobbjai. Az már más kérdés, ha a multinacionális vállalatok ilyen szinten elcsaklizzák a tehetséges munkavállalókat, mi marad a kkv szektornak és hol marad az esélyegyenlőség. Gerlei Béla a Karrier Intézet vezető tanácsadója szerint nem érdemes ezen a területen esélyegyenlőséget keresni: a kkv-k az esetek többségében amúgy sem lennének képesek megfizetni és megtartani a kiemelkedő tehetségű pályakezdőket. A nagy és kis cégek közötti versenyre pedig azt mondta, az esélyegyenlőségről beszélni lehet, de megvalósítani nem. Mindaddig, amíg verseny van a kiváló munkaerőért, és van kik közül választani, addig harc lesz. A szereplőket nem nagyon érdekli, hogy mi lesz a munkaerőpiaccal, a többi céggel, kevésbé tehetséges fiatalokkal.

Diákmunka
A tehetségeket a vállalatok különféle módszerekkel szerzik meg, például támogatják az egyetemek gyakorlati oktatását is, amely szakképzési támogatásban, ösztöndíjban és egyéb kezdeményezésekben nyilvánul meg. Egyesek szerint valójában maguknak "képeztetnek" ki munkavállalókat egyetemek/főiskolák által, a vállalatok viszont azzal takaróznak, hogy a diák csak jól jár azzal, ha támogatásban részesül és még állást is kap. Ez csupán nézőpont kérdése.
Gerlei Béla karrier tanácsadó úgy véli, hogy a magyarországi kis cégekre, kkv-kra egyáltalán nem jellemző a tanulmányi ösztöndíj biztosítása.

Több nagy tanácsadó cég az esettanulmányi versenyeket használja a tehetségvadászatra. A cégek szponzorálják ezeket a vetélkedőket és magas pozícióban levő vezetők, tanácsadók is részt vesznek a pályázatok elbírálásában, mintha egyfajta munkaerő-felvételről lenne szó. A legjobbak pénzjutalomban, állásajánlatban, avagy szakmai gyakorlatban részesülhetnek.
Jó hír azonban, hogy vannak olyan tanulmányi ösztöndíjak is, amelyeknek elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján történik. Hiszen a cél az egyenlő esély megteremtése és a jó képességű, hátrányos helyzetű diákok támogatása. Vagy mégsem?

A diákok hívó szava tehát az ösztöndíj és az ígéretes karrierlehetőség. A hazai lehetőségek és cégek ösztöndíjai következnek.

1. MOL: célkeresztben a műszakis hallgatók

MOL
A MOL-csoport hosszú távú utánpótlásának biztosítása érdekében tanulmányi ösztöndíj szerződést is felajánl a legkiválóbb hallgatóknak. Ez a legkonkrétabb, legcélzottabb együttműködési forma a vállalat és egy-egy hallgató között, mely erőforrásigényében és az együttműködés szorosságában is megmutatkozik. Létjogosultsága abban az esetben van, ha a piaci kereslet-kínálat szükségessé teszi azt, így a MOL-csoport elsősorban a műszaki területek hallgatóira fókuszál. A tanulmányi ösztöndíj szerződés keretében a hallgatók havi ösztöndíjat kapnak a vállalattól, szakmai gyakorlatot tölthetnek el a MOL-csoportnál, tanulmányaik, szakdolgozatuk elkészítése során szakmai támogatásra számíthatnak a vállalat szakembereitől, tanulmányaik befejeztével pedig a MOL-csoportnál helyezkednek el. A hallgatóknak szigorú követelményeknek kell megfelelniük, hiszen az együttműködés ezen formája komoly befektetést, elköteleződést kíván mindkét fél részéről. A jelenlegi helyzetben a kereslet alacsonyabb a korábbiaknál, így rövid távú megoldások helyett elsősorban a hosszú távú kapcsolatokra koncentrálnak.

Freshhh online vetélkedő

A MOL azért döntött 2007-ben a vetélkedő indítása mellett, hogy hosszú távon biztosítsák a legkiválóbb pályakezdők kiválasztásával a MOL-csoport szakember-utánpótlását. A freshhh elnevezésű, főiskolásokat és egyetemistákat megszólító angol nyelvű olaj- és gázipari témájú nemzetközi vetélkedőre idén 34 ország közel 350 három fős csapata jelentkezett. A pénznyeremény mellett a döntőbe jutott tíz csapat végzős tagjai lehetőséget kapnak, hogy elhelyezkedjenek a MOL-csoportnál, míg az alsóbb éves hallgatók szakmai gyakorlatot tölthettek a vállalatnál vagy tanulmányi ösztöndíjban részesülhettek.

A MOL Friss Diplomás Programja

Emellett a MOL-csoport 2009 szeptemberében indítja újra Friss Diplomás Programját growww2009 néven, hogy ambiciózus stratégiai céljai megvalósításához magasan kvalifikált, tehetséges és elkötelezett kollégákkal erősítse tovább csapatát. A jelentkezési határidő: május 3. A 2008-as program eredményeképpen több mint 100 új belépővel bővítették csapatukat, akik most a vállalat közel 30 különböző területén dolgoznak. A program célja, hogy - a diploma megszerzését követően maximum egy vagy két év szakmai gyakorlattal rendelkező - magyar és külföldi pályakezdő fiatalnak biztosítson munkalehetőséget egy gyorsan fejlődő szervezetben, nemzetközi környezetben. Részletek: www.mol.hu/hu/a_molrol/karrier/growww2009/

2. Ösztöndíj programok a Magyar Fejlesztési Banknál

Magyar Fejlesztési Bank
A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. elkötelezett támogatója a tehetséges, kiemelkedő képességekkel rendelkező fiataloknak, ezért indította el Mentor Ösztöndíj Programját 2006-ban. A Mentor Ösztöndíj Program két ösztöndíjas támogatási formát foglal magában: a gyakorlati szakmai munkát segítő Praktikum, valamint az elméleti szakmai tevékenységet támogató Habilitas Ösztöndíjat.

Praktikum Ösztöndíj gazdasági, pénzügyi és jogi vonalon tanuló hallgatóknak

A Praktikum Ösztöndíj a gazdasági, pénzügyi és jogi vonalon tanuló hallgatók számára nyújt segítséget. Elnyerése nemcsak anyagi támogatással jár, hanem azzal a lehetőséggel is, hogy az ösztöndíjban részesültek szakmai gyakorlatukat az MFB-nél töltsék (6/12 hónap), így megismerjék, megtapasztalják egy pénzintézet működését, annak minden szegmensét. Olyan, Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező, egyetemi, főiskolai nappali tagozatos hallgatók jelentkezhetnek a Praktikum Ösztöndíjra, akik legalább 3,5-ös tanulmányi átlagot elértek. A pályázatot felsőoktatási intézményekben és az MFB Zrt. honlapján is meghirdetik.

Habilitas program tudományok, művészetek és az irodalom tehetségeinek

A Habilitas program keretében pedig lehetőség nyílik olyan ifjú tehetségek támogatására, akik a tudományok, művészetek, és az irodalom területén kiemelkedő tehetséggel bírnak, és tehetségük kibontakoztatásához jelentős segítséget nyújt a 12 hónapra elnyerhető ösztöndíj. A bank nem határozott meg éves limitet a támogatott pályázatok számára vonatkozóan, a beérkezett munkák színvonalától függően akár tíz-tizenöt fiatal céljának finanszírozására is lehetőség van. A bank elsősorban azokat a fiatalokat kívánja támogatni, akik céljaik megvalósításához nem rendelkeznek megfelelő anyagi forrással. Azok a 18 és 35 év közötti, Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkező nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók pályázhatnak a Habilitas ösztöndíjra, akik a fentiekben felsorolt területeken kiemelkedő eredményeket értek el.

A programok egyik legfontosabb célja, hogy összekösse a fejlesztési politikát, a gazdasági szereplőket és a gyakorlati életet. A fiatalok alkalmazásával mód nyílik arra, hogy a pénzintézet és az oktatási intézmény közti visszacsatolás megvalósuljon, így a képzések a valós piaci igényekhez igazodjanak. A Magyar Fejlesztési Bank küldetésének tartja továbbá azt is, hogy a tehetséges fiataloknak támogatást nyújtson.

A Prima Primissima Alapítvány kezdeményezésére 2007-ben létrehozták a Junior Prima díjat. A Junior Prima "Magyar Tudomány" kategória díjainak gondozását a Magyar Fejlesztési Bank társalapítóként vállalta. www.mfb.hu/juniorprima/2008

3. GE: fókuszban a közgazdasági, menedzsment, műszaki terület kiválóságai

General Electric
A GE továbbra is elkötelezetten segíti Magyarország és a közép-kelet-európai régió humánerőforrás-fejlesztését. A GE Foundation és az Institute of International Education (Nemzetközi Oktatási Intézet (IIE)) immár hetedik alkalommal hirdette meg a Scholar-Leaders ösztöndíjprogramot. A GE ösztöndíjprogram célja, hogy a részt vevő diákok vezetői képességeit fejlessze, illetve, hogy hozzájáruljon egy nemzetközi szinten is piacképes új vezető generáció képzéséhez. A pályázók március 13-áig jelentkezhettek. Az egyetemek legjobb hallgatóinak toborzását és kiválasztását szigorú nemzetközi módszerek alapján végzik.

Az ösztöndíjra öt magyar egyetem: a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetemen, illetve a Pannon (korábban Veszprémi) Egyetem másodéves, jó angol nyelvtudással rendelkező, első diplomás képzésben résztvevő közgazdasági, menedzsment, mérnöki vagy műszaki területen tanuló diákjai jelentkezhettek. A pályázók az ösztöndíjat kiemelkedő tanulmányi eredményeik, illetve egyetemen kívüli tevékenységek, valamint vezetői képességeik bizonyítása révén nyerhették el. A nyertes pályázók két éven keresztül évi 1500 (összesen 3000) eurónyi ösztöndíjban részesülnek, továbbá évente egyszer szervezett nyári szemináriumon vehetnek részt, melynek keretében megismerik a GE működését, illetve a GE különböző területeit képviselő magas beosztású vezetőkkel is találkozhatnak (shadow day).

Részletes információk és jelentkezési lap a www.iie.eu/ge_hu internetes oldalról letölthető. Ösztöndíjprogram nemzetközi szinten: a GE Foundation támogatásával 2008-ig összesen 251 fiatal részesülhetett Közép-Európa első speciális felsőoktatási ösztöndíjában, akikhez idén a négy ország újabb 60 diákja csatlakozhat.

4. A Robert Bosch is műszaki és gazdasági szakosokat vár

Bosch Hatvanban
A magyarországi Bosch Csoport számos ösztöndíj lehetőséget kínál a hazai felsőoktatásban tanulók számára. Az ország második legnagyobb külföldi munkáltatója különböző programokkal várja a főként a műszaki, valamint a gazdasági felsőoktatásban tanulókat, elsődlegesen a villamos és gépész karok hallgatóit támogatják, akiket a Bosch hatvani és miskolci gyáraiban, valamint a Bosch Budapesti fejlesztési központjában várnak.

Jelenleg működik egy központi program, ami students@bosch névre hallgat, amelynek a cégnél gyakornokoskodó tehetségek a célcsoportjai. A program két részből áll. A kapcsolattartó programba csaknem valamennyi gyakornok felvételt nyer, ha meg voltak elégedve teljesítményükkel. Nyilvántartják őket egy adatbázisban, és folyamatosan tartják velük a kapcsolatot: hírlevél küldésével, a céges rendezvényeikre való meghívással, újabb gyakornoki állásokról szóló ajánlattal stb. Mindezzel az a céljuk, hogy újabb gyakornoki időre felvegyék, illetve a későbbiekben munkatársként alkalmazzák őket. A program másik része az ösztöndíj program, amit a legtehetségesebbek nyerhetnek el. A kapcsolattartáson túl egy éven keresztül havi 25 000 forint ösztöndíjat fizetnek nekik, amiért cserébe viszont azt várják, hogy náluk helyezkedjenek el az egyetem végezetével.

A következő nagyszabású program a " Bosch Életre Tervezve Díj" névre hallgat. Ezt a programot tavaly októberben hirdették meg a műszaki felsőoktatásban tanuló diákok számára több magyarországi főiskolán és egyetemen. A pályázat keretében konkrét fejlesztési projektekre pályázhatnak a diákok, melyek a cég honlapjáról tölthetők le. A konkrét feladatokra való jelentkezéseket február végéig kellett benyújtani, a kidolgozott pályázatokat azonban június végéig lehet beadni. Minden feladat megoldásához személyes konzultációt, valamint szükség esetén technikai (szoftver, számítógép, alapanyag stb.) támogatást is nyújt a vállalat. A kezdeményezést a Bosch Miskolcon és Hatvanban található autóipari gyárai, valamint a Bosch Budapesti Fejlesztési Központja támogatja. Az eredményhirdetés októberben várható, amikor a nyertesek a németországi tanulmányút, a Bosch termékek vásárlására szóló utalvány és egyéb értékes nyeremények mellett egy tanévre szóló ösztöndíjat is kapnak.

A vállalat a dobogós helyezést elérők mellett az első 20 tehetséges pályázónak is ad ösztöndíjat egy tanévre. További ösztöndíjat biztosít a Bosch két miskolci gyára (elektromos kéziszerszám gyár és autóipari alkatrészek gyára) a Miskolci Egyetem hallgatóinak. Itt is a kiválasztott legjobb diákok kapnak egy tanéven keresztül pénzbeli juttatást. Tehát a Bosch ösztöndíjprogramjai folyamatosan változnak és bővülnek, így szeretnék minél több hallgató érdeklődését felkelteni és a vállalatot vonzóvá tenni. Jelenleg is nagyon sok friss diplomás dolgozik a Bosch csoportnál, akik még ösztöndíjasként ismerkedtek meg a céggel - tájékoztattak a Bosch munkatársai.

5. Ösztöndíj rászoruló diákoknak a Demján-alapítványtól

Ösztöndíj
A Demján Sándor Alapítvány és a Semmelweis Egyetem 2008. szeptember 22-én támogatási szerződést írt alá, melynek révén szociálisan hátrányos helyzetű, nappali tagozatos orvos, fogorvos, gyógyszerész képzésben részt vevő hallgatók részesülhetnek ösztöndíjban a 2008/2009-es tanévben is.

A támogatás része az Alapítvány "Új Comenius Program" néven tett felajánlásának, melynek keretében a 2008/2009-es tanévben országosan 2300 közgazdász, mérnök, orvostanhallgató kap rendszeres havi támogatást a programban résztvevő kilenc felsőoktatási intézményben., mint a Budapesti Gazdasági Főiskola, avagy a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem. A Comenius Program keretében folyósított ösztöndíj célja, hogy lehetővé tegye szociálisan hátrányos helyzetű hallgatók számára, hogy az ország kiemelt felsőoktatási intézményeiben folytathassák tanulmányaikat. A diákok az ösztöndíjra támaszkodva jelentkezhetnek az általuk kiválasztott képzésre, mivel a program segítségével mérséklődnek a tanulmányok folytatása miatt jelentkező többletkiadások, és stabil alapot biztosít a tanulmányok sikeres elvégzéséhez.

Támogatás 150 SOTE-hallgató orvosi és gyógyszerész képzésére
A Semmelweis Egyetem 150 hallgatója kap anyagi támogatást a Demján Sándor Alapítvány pályázatán. Az ösztöndíj havi 20.000 forint, mely szemeszterenként öt hónapon keresztül, szeptembertől januárig kerül folyósításra: hallgatónként tehát egy félévre összesen 100.000 forint összegben. Cél, hogy a jó képességű hátrányos helyzetű diákok is választhassák az orvosi hivatást. A támogatásra azok jogosultak, akik igazoltan hátrányos szociális helyzetben lévő, orvos-, fogorvos- illetve gyógyszerész képzésben résztvevő hallgatók, akik a 2008/2009-es tanévre beiratkoztak a Semmelweis Egyetem államilag finanszírozott aktív státusszal rendelkező, nappali tagozatos hallgatójaként. Az elnyert ösztöndíjat közvetlen adó- és TB járulékfizetési kötelezettség nem terheli.
A pályázatok elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján történik. A pályázat benyújtási határideje: 2008. november eleje volt.

6. Ösztöndíj gyógyszerészhallgatóknak

Ösztöndíjat alapított a világ ötödik legnagyobb generikus gyógyszercége, az Actavis Csoport a Debreceni Egyetem orvos- és Egészségtudományi Centrum Gyógyszerésztudományi Kara számára. A havi nettó 100 ezer forint ösztöndíjat a 2008-2009-es tanévtől öt nappali tagozatos és PhD képzésben részt vevő hallgató nyerheti el - jelentette be korábban Kéri Gábor, a cég hazai vállalatának igazgatója. Az izlandi anyagcég közel 40 országban 11 ezer alkalmazottal van jelen, múlt évi árbevétele 1,6 milliárd euró volt.
  • 2024.04.04Six Sigma Black Belt képzés 9 napos gyakorlatorientált, intenzív képzési program, amely készségszintre fejleszti a résztvevőket a 6 Sigma ismeretek elsajátításában, alapoktól a Green Belt ismereteken át magas szintű hatékonyságjavító projektek megvalósításáig. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.04Az Év Irodája Konferencia & Díjátadó Kíváncsi vagy, hogy kié lesz Az Év Irodája díj, érdekelnek a legmodernebb irodai megoldások, valamint a magyar és nemzetközi piacot meghatározó szakemberek tapasztalatai? Akkor ott a helyed! KIKET FOGUNK DÍJAZNI?info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.23Humán controlling mutatószámok a gyakorlatban A képzés célja: A HR munka modern személetének és mérésének, számításának gyakorlati ismerete. A humán controlling egyes eszközeit konkrét példákon mutatjuk be, a résztvevőkkel közösen értékeljük azok alkalmazását.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Melyek a legnépszerűbb diákmunkák és mennyit lehet keresni?

60 ezer látogatóval minden rekordot megdöntött a januári Educatio oktatási kiállításon résztvevők száma. A vágyott diploma azonban rengetegbe... Teljes cikk

Felmérés: minden második fiatal külföldre menne dolgozni 10 év múlva

Négyből három 16 és 24 év közötti magyar fiatal gondolja úgy, hogy pályakezdőként nem könnyű manapság elhelyezkedni – derül ki az OTP Fáy... Teljes cikk

Milyen a tökéletes munkahely a Z-generáció szerint?

A Z-generáció az első olyan nemzedék, amelyik nem ismeri az internet előtti világot. A korszakváltó korosztály világlátása, és életcéljai is sok... Teljes cikk